Det Norske EM laget 2019. Bak f.v. Torbjørn Jaran Knive, Jo Agnar Hansen, Sander Hindenes.
Foran f.v. Karin Mattsson, Linn Kristin Flaten og Jane Espevoll. Foto: Karen Knive

I 1985 ble det første Europamesterskapet for Gjeterhund avholdt, og det har siden den lille prøven den gangen vokst til å bli ett kjempestort arrangement med deltagere fra store deler av Europa. Fra 22.-25.08.19 ble årets Continental (Europamesterskap) avholdt i flotte omgivelser i Osterwittbekfeldt i Tyskland.

Resultatene fra finalen

Over 100 ekvipasjer fra 18 forskjellige land konkurrerte om de 18 gjeve finaleplassene på søndag. Nytt av året er at det gikk fra to kvalikdager til tre, hvorav de 6 beste hver individuelle dag gikk videre til finalen. Årets dommere var Aidan Gallagher fra Irland og Jonny Robinson fra Skottland. Henteavstanden i kvalifiseringen var på 500 meter. Varme, solfylte dager gjorde det ekstra utfordrende for deltagerene, i tillegg til sau som krevde sine ekvipasjer.

Det norske laget tok sølv i lagkonkurransen, mens Nederland fikk gull. De tre kvalikdagene avgjør hvem som vinner lagkonkurransen.

Torsdagen åpnet Sander Hindenes og Gael for Norge. Sander og Gael har lang fartstid og tilsvarende meritter med seg fra før. Ekvipasjen endte på 16. plass første kvalikdag. Så var det klart for Karin Mattson og Trim. Disse to har også mange år bak seg med utallige pallplasseringer både innenlands og utenlands, størst er 5. plassen fra VM 2017. Årets EM gav en 15. plass i kvalifiseringen.

Fredagen var ny kvalifiseringsdag og Jane Espevoll stilte til start med sin Iris. Jane og Iris har også mange flotte resultater, og har også tidligere vært på landslaget og det nevnes nr 8. i EM 2017. Fredagens runde i kvalifiseringen endte med 19. plass.

Neste ut var Jo Agnar Hansen med Moss. Mange av oss kjenner Jo Agnars tidligere flotte resultater fra både inn og utland. Moss har ikke så lang fartstid enda og gikk inn på landslaget 2019 for første gang. De tok med seg 4. plassen i årets Nordiske mesterskap. Moss og Jo Agnar endte på 18. plass i fredagens kvalik.

Siste fredagsekvipasje var Torbjørn Jaran Knive med sin Gin. De er regjerende verdensmestre og har så langt i år tatt med seg 2. plassen i Nordisk også. Jaran og Gin endte på 4. plass i sin kvalifisering og ble Norges første ekvipasje inn i finalen.

Lørdagen var siste kvalifiseringsdag og først ut Linn Kristin Flaten med Billie Jean. De var også på landslaget 2018, og har etterhvert fått med seg flere plasseringer i toppen. I år ble de nr 3. i årets Nordisk. Lørdagens løp gav en 17. plass i dagens kvalifisering.

Det var så klart for Jo Agnar Hansen igjen med Jan. Jan er også ganske ny i gamet og kvalifiserte seg for første gang til landslaget i 2019. I år tok de med seg 6. plassen i Nordisk. Etter ett toppløp i kvalifiseringen nå på lørdag tok de med seg 2. plassen og ble med det Norges andre ekvipasje i årets EM finale.

Årets Nordiske mestere er Torbjørn Jaran Knive og Bea. De har utallige plasseringer sammen både innenlands og utenlands. I lørdagens kvalifisering endte de på 12. plass.

Lørdagens finalister

Da tåken slapp taket var det duket for finale. Dobbelhent med sortering. Både Jaran og Jo Agnar var motiverte og klare for sine oppgaver, og de presterte også kjempefint ute på feltet. Det skulle imidlertid bli sorteringen som kneppet begge ekvipasjer ned fra pallen. Utfordrende finale, i solfylte Tyskland.

Jo Agnar Hansen og Jan. Foto: Karen Knive

Vi gratulerer Jo Agnar Hansen og Jan med 5. plass i årets CSC.

Torbjørn Jaran Knive og Gin. Foto: Karen Knive

Vi gratulerer Torbjørn Jaran Knive og Gin med 8. plassen i årets CSC.

Og sist, men absolutt ikke minst gratulerer vi hele det norske landslaget 2019 med respektabelt sølv i lagkonkurransen!

Et velorganisert og utrolig hyggelig Europamesterskap er over for denne gang. Landslaget vender nå hjem hvor september og sauesank venter på de alle mann.