Banner Banner Banner Banner

Kalender

  Mai 2018
Ma Ti On To Fr
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       

Begge faglag presiserer

26.05.2017 | Skrevet av Siv Bøifot

NSG er glad for verken Norsk Bonde- og Småbrukarlag eller Norges Bondelag støtter Regjeringen i forslaget om å avvikle det generelle beitetilskuddet på småfê. Når avgjøres Jordbruksoppgjøret i Stortinget henholdsvis 8. og 16 juni. 

Etter at styreleder Kjell Erik Berntsen gikk ut med sin bekymring vedrørende dette på onsdag har vi mottatt følgende uttalelse fra Norsk Bonde og Småbrukarlags leder Merete Furuberg:

Jeg, Merete Furuberg, beklager at teksten til og fremføring i Næringskomitéen i Stortinget er uklar slik at den er blitt misforstått. Derfor presiseres følgende:

Ved brudd er det Jordbrukets felleskrav som gjelder. Det er IKKE blitt forhandlet noe etter bruddet. Norsk Bonde- og Småbrukarlag må stå på felleskravet.

Noe annet er ikke sagt eller skrevet.

Det er ikke ment noe annet i høringsuttalelsen enn i jordbrukets felleskrav, fordi NBS må stå på felleskravet ved felles brudd.

Når man skal forkorte et stort dokument ned til 10 minutter blir det muligens forkortelser som kan forårsake misforståelser. Jeg synes at det er klart fordi jeg vet jo hva det betyr, men jeg skjønner at det er uklart siden noen har misforstått det. Det står IKKE AT NBS er FOR å fjerne det generelle beitetilskuddet, og det sa jeg heller ikke (har hørt opptaket på nytt).

NBS er for en økt fokus på utmarks- og kulturbeiter - særlig for sau og geit (all småfe), men mot en fullstendig fjerning av det generelle beitetilskuddet -  mot også for sau og geit (all småfe).»

Norges Bondelags leder Lars Petter Bartnes har også kontaktet Kjell Erik Berntsen og meddelt at Norges Bondelag står på det opprinnelige kravet til jordbruksavtalen om å beholde det generelle beitetilskuddet og styrke utmarksbeitetilskuddet. 

- Dette setter jo saken i et litt annet lys sier Kjell Erik Berntsen, som har hatt mange henvendelser på denne saken de siste dagene.

Nå sluttbehandles årets Jordbruksoppgjør i Stortinget: Næringskomitéen avgir sin innstilling 8. juni og Stortinget sluttbehandler oppgjøret i plenum 16. juni. 

Se også Nationens oppslag om denne saken ...

Bakgrunnen for Norsk Sau og Geits store bekymring for dette er faglagenes innspill til Stortingets næringskomitê onsdag 24. mai.

Norges Bondelags høringsuttalelse ...

Norsk Bonde- og Småbrukarlags høringsuttalelse ...

 


Innmarksbeite i Romeriksåsen. Foto: Kari Anne Wilberg

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt Tlf.: (+47) 23 08 47 70