Banner Banner Banner Banner

Kalender

  Juli 2019
Ma Ti On To Fr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       

Det fine været fortsetter!

13.07.2018 | Skrevet av Cathinka Kjelstrup

Det er meldt varme tempraturer fremover i Sør-Norge, og tørkesituasjonen fortsetter. Styret i NSG er i kontakt med de andre organisasjonene som jobber med å finne en løsning og koordinere situasjonen.

Fôr situasjonen til vinteren kan bli kritisk. Mye sol og lite regn har ført til at større deler av Sør-Norge nå har dårligere beite og mindre avlinger. Flere rapporterer at første slåtten har kun gitt halvparten av normal avling, eller så lite som en tredjedel av normalt. Når det da ikke ser ut til at det kommer noe regn i forkant av andre slåtten blir det vanskelig. Det hjelper heller ikke at flere områder er utsatt for rovdyr, som gjør at flere må ha mer sau på innmarksbeite enn normalt. For saueholdet er det mest kritisk å få nok vinterfôr, og å ha nok innmarksbeite til sauene som ikke har mulighet å gå på utmark. Mange er også bekymret for at de ikke skal ha høstbeiter til sauen etter sanking. Mange snakker også om nedslakting av sau på grunn av mangel på vinterfôr.

Hva gjør NSG?

NSG har også vært i kontakt med alle fylkesledere i NSG for å få en oversikt over situasjonen.  Flere fylker rapporterer at de er på saken, og flere har god kontakt med sine lokallag. Det er avholdt diverse møter i fylkene der situasjonen er mest kritisk. Det varierer i hvilken grad fylkeslaga i NSG er invitert- og innvolvert i disse møtene. Noen steder har fylkeslaga en aktiv rolle i noen av møtene som blir avholdt. Styret i NSG holder kontakt med faglaga og andre organisasjoner angående situasjonen. Her er det snakk om hvilke tiltak man kan jobbe med på politisk og departement nivå.

Vi oppfordrer våre medlemmer som er rammet av tørken til å søke råd hos fagfolk i blant annet Norsk Landbruksrådgivning, angående alternativ fôring, og rapportere avlingsskader til kommunen.

For videre å hjelpe våre medlemmer i krisen har vi ramset opp noen punkter og linket opp til aktuelle artikler med oppdateringer og råd i situasjonen:

Erstatning
Hvis du har mer enn 30% under normen for antall fôrenheter pr dekar, vil du være berettiga erstatning. Du må dokumentere hva som er høsta, antall dyr og lengde på beitingen, og hva som eventuelt brukes til fôr.

Meld om skade
Meld ifra til ditt nærmeste landbrukskontor om skader i avling eller på beite så fort de har oppstått. Du får ikke erstatning for skader som er skjedd hvor det ikke er varslet til kommunen.

Tiltak
For saueholdet er de største utfordringene sau på innmarksbeite og at det skal bli nok vinterfôr, samt mangel på høstbeiter etter sanking. I utmarka har vi fått melding om at noen bekker og elver, som er naturlige stengsler mellom beiteområdene har tørket inn, og dyra beveger seg over større områder. I endel områder er det også bekymring for beitekvaliteten i de tørkerammede utmarksbeitene. Det er viktig å få oversikt over hva som kan bli årets avling, og hvordan det arter seg fremover i ditt område. Bruk rådgivere aktivt. Ta tidlig kontakt med dine rådgivere i fagorganisasjoner eller landbruksrådgivningen for å se på dine behov og mulige løsninger. Norsk Landbruksrådgivning har gode fôrplanleggere og er behjelpelige med veiledning. Ikke vent med å få kontroll over situasjonen.

Fôring av sau med lite heimeavla grovfôr
Nortura har laget en artikkel som tar opp problemstillingene med lite grovfôr til vinteren. Finn Avdem, som er fagsjef småfe hos Nortura har laget en detaljert artikkel. Denne peker på noen av løsningene, om hvordan en kan komme gjennom denne sesongen med minst mulig tap. Artikkelen finner du her...

Nyttig informasjon om avlingssvikt
Norges Bondelag har laget en liste med viktige spørsmål som besvares om avlingssvikt. Her finner du også gode tips om hvor du kan ta kontakt for å få hjelp. Her finner du artikkelen...

Fôrformidling på nett
Det er opprettet en egen hjemmeside for fôrformidling for å hjelpe bønder over hele landet. Her kan man finne både tilgjengelige beiter og vinterfôr. Du finner siden her…
Felleskjøpet organiserer i tillegg halmformidling til fôr...

Norsk Landbruksrådgivning
NLR bistår med veiledning om fôring, beiter og fôrhøsting. De hjelper til med både praktiske tiltak og planlegging for vinteren. De bidrar med å få ut informasjon om viktigheten av å ta vare på halm, frøhalm og eventuelle rester fra grønnsaksproduksjon og lignende, som kan brukes til fôr. NRL samarbeider med både Felleskjøpet, Tine og Nortura sine rådgivere. Flere lokale rådgivere her kan også koble deg opp mot andre som kan tilby fôr. Link til Norsk Landbruksrådgivning...

HMS
Det er viktig i en situasjon som nå at man passer på at det ikke blir for stor belastning på det psykiske. Ta kontakt med din nærmeste rådgiver, kollega eller tillitsvalgte i NSG for å ta en prat om situasjonen. Det er viktig å huske på at det også er flere i samme situasjon som deg. Trenger man hjelp er det viktig å ta kontakt tidlig for å få kontroll på situasjonen. Tenk på andre og arranger gjerne kaffekveld eller sosialt samvær i lokallaget for å få pratet ut om situasjonen.


Det er ikke så frodig i sommer, som tidligere år...

Nyttige linker

Norsk Landbruksrådgivning
Norges Bondelag
Norsk Bonde- og småbrukarlag
Nortura
Tine
Felleskjøpet

 

 

 

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70