Banner Banner Banner Banner

Kalender

  Juli 2018
Ma Ti On To Fr
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Får ikke tak i lammekjøtt

09.01.2018 | Skrevet av Ole G. Hertzenberg

- Forbruket av lammekjøtt går ned fordi vi ikke kan tilberede det, meldte NRK i går.
- Grunnen er nok heller at lammekjøtt ikke er tilstrekkelig tilgjengelig i butikk, sier Kjell Erik Berntsen i NSG.  

- Vi har for mye lammekjøtt, men spiser langt mindre enn for 30 år siden. En av grunnene er at nordmenn ikke lenger kan skjære og tilberede det, meldte NRK i går.
- Lammet vi hadde i fryseren på 80-tallet var kjøtt med bein, og da hadde vi kunnskap om å tilberede det, utdyper seniorrådgiver Even Nordahl i Matprat.no til NRK.

Reelt sett halvert forbruk
NRK meldte i dag tirsdag at forbruket av lammekjøtt har gått ned med 20 % siden 1989.
- Sett i forhold til det samlede kjøttforbruket er situasjonen enda verre, bemerker styreleder Kjell Erik Berntsen i Norsk Sau og Geit.
- I 1989 utgjorde årsforbruket av sau/lam 6 kg av totalt 46 kg kjøtt pr. person 1) (13 % av samlet kjøttforbruk) mens det i 2016 utgjorde 4,8 kg av totalt 70,5 kg, 1) (knapt 7 %). Reelt sett er således lammekjøttets andel av kjøttforbruket halvert på 20 år.

Folk får ikke fatt i lammekjøtt
- Nordahl har sikkert rett i at vi ikke lenger er så flinke til å tilberede lammekjøtt. Men det er neppe hovedgrunnen til at forbruket har gått så dramatisk ned, mener Berntsen.
- Hovedårsaken er nok heller at tilgjengeligheten ikke er god nok i butikk. NSG har i hele høst og også etter nyttår nærmest blitt nedringt og mottar masse e-poster fra frustrerte forbrukere - og sauebønder - som sier at det ikke er lammekjøtt å få tak i. Selv ikke i den mest hektiske slaktesesongen på høsten. Dette inntrykket bekreftes av analytikere i Matprat.no som melder at nordmenn ville ha kjøpt mer lammekjøtt - hvis det var tilgjengelig.Lammepølser m/ost - eksempel på et innovativt lammekjøttprodukt.
I dette tilfellet fra Jakobs.

Lam må i større grad bli hverdagsmat
- I tillegg har kjøttindustrien fortsatt noe å gå på når det gjelder produktutvikling. For dagligvarehandelen er det viktig at kjøttbedriftene kan tilby porsjonspakninger av lam som både er raske og enkle å tilberede. På den måten kan lam i større grad også bli hverdagsmat for travle familier, sier han.
- For oss sauebønder, som lever av å produsere lammekjøtt og er avhengig av at dette blir solgt til akseptable priser, er situasjonen både frustrerende og økonomisk dramatisk. Vi synes jo det er forferdelig trist at folk ikke skal få kjøpt det de ønsker av verdens beste lammekjøtt - produsert på norske utmarksressurser. Og vi taper betydelige pengesummer fordi vi ikke greier å tømme lagrene. I Norge har som kjent bøndene selv ansvaret for å balansere kjøttmarkedet. Dette innebærer at kostnadene ved lagerhold - og å bli kvitt et overskuddet - må dekkes av bøndene selv.

For ett årsverk beløper tapet seg for tiden til 30 - 40 000 kroner og reduserer sauebondens årsinntekt til ca. 180 000 kr.

Tar kontakt med kjedene
Berntsen ønsker ikke å peke ut en «synder», men vil nå ta kontakt med dagligvarekjedene og kjøttindustrien for å se hva som kan gjøres.
- Det er et eller annet grunnleggende som svikter i logistikken når et rikelig lager av verdens beste lammekjøtt ikke når fram til butikkene og forbrukerne. Sånn kan vi ikke ha det. Vi vil derfor nå invitere kjedeledelse og kjøttindustri til en dialog om hva vi i fellesskap kan gjøre for å løse problemet. En dialog der alle aktører, også vi i NSG og sauebøndene, må se på hva vi kan bidra med for å komme ut av uføret. Målet må være å treffe tiltak som gjør veien «fra bås til bord» mest mulig effektiv sånn at alle forbrukere som ønsker mer lammekjøtt i butikk får dette ønsket oppfylt, sier NSG-sjefen.        

1) Engrosforbruk, dvs. med skinn og bein.

Nærmere informasjon:
Kjell Erik Berntsen, tlf. 957 32 754

 

 

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt Tlf.: (+47) 23 08 47 70