Banner Banner Banner Banner

Kalender

  August 2018
Ma Ti On To Fr
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 30 31  
       

Lam i sentrum når kokkene knives

11.09.2017 | Skrevet av Ole G. Hertzenberg

I morgen 12. september kåres Årets kokk i Mathallen i Oslo. Med Årets Lam som hovedrett. 
- Fantastisk at landets beste kokker omtaler norsk lam på en så positive måte, sier Kjell Erik Berntsen i en kommentar.

I hele sommer har sau og lam løpt rundt i norske fjellheimer og kystlandskap for å spise seg fete. I høst skal de spille hovedrollen under Norges mest prestisjefylte kokkekonkurranse - Årets kokk 2017. De fem norske toppkokkene som deltar stiller med lokale råvarer - både av lam og garnityr. Dette blir derfor også en konkurranse om hvilken region som har det beste lammekjøttet.

Program
10.00:
Konkurransestart. Kandidatene starter med ti minutters mellomrom
12.00: Ganefryd-juryen bedømmer Ganefryder fra kandidatenes innsendelsesoppgaver
15.00: Første sjømatrett presenteres for smaksjury
16.00: Første kjøttrett presenteres for smaksjury
18.00: Seremoni og premieutdeling
19.00: Arrangementsslutt


Norsk lammesadel - på råvarelisten for Bocuse d'Or i 2019?

Kvalifisering for Bocuse d’Or
Verdensfinalen i kokkekunst, Bocuse d’Or, går av stabelen i Lyon i 2019. Norge har deltatt i verdensfinalen 13 av 15 ganger og vunnet hele 5 gullmedaljer. Bare gourmetmatens hjemland, Frankrike, har vunnet flere medaljer enn oss. Før en norsk kokk får prøve seg på kjøkkenet i Lyon skal han gjennom mange prøvelser. Den aller første, og kanskje vanskeligste, er å hevde seg i det norske uttaket - Årets kokk.

Fem konkurrerer om én plass
Årets Kokk skal gjennomføres 12. september 2017. Fem toppkokker er med og konkurransen består av å lage en fiskerett og en kjøttrett. Årets kjøttoppgave er å lage en rett av lam og grønnsaker som smaker av kokkens egen region.

Fantastisk råvare
Direktør i Bocuse d`Or Norge, Arne Sørvig, har en enkel forklaring på hvorfor norsk lam ble valgt som hovedråvare i kjøttoppgaven:
- Lam er en fantastisk god råvare. Den har svært god egensmak, og når denne egensmaken kombineres med andre ingredienser oppstår magi! Lam gir gode kokker spillerom, sier Sørvig.

Trykker norsk lam til sitt bryst
Stjernekokk og dommer i Årets kokk-konkurranse, Bent Stiansen, skryter over norsk lam:
- Norsk lam er en råvare alle norske kokker trykker til sitt bryst. Vi er stolt av naturen vår, og i denne flotte naturen vokser lammene opp, og de lammene som er så heldig å ha gode bønder som passer på seg blir svært luksuriøse råvarer på alle måter: Smak, tekstur, utseende, sier Stiansen.

- Utrolig bra
- Det er jo fantastisk at norsk lam er hovedrett i denne prestisjefylte konkurransen. Det gleder oss dessuten veldig at landets beste kokker omtaler norsk lam på en så positive måte - både som «kulturlandskapets vaktmester» og som kjøttråvare til gourmetkokkekunsten. Og så er det jo spennende da at de fem superkokkene stiller med råvarer fra sin egen region. På denne måten blir jo dette også en konkurranse om hvilke region i Norge som har det «beste» lammekjøttet. Måtte den beste kokken  - og det beste lammekjøttet - vinne! Vi vil følge spent med på morgendagens konkurranse, sier Kjell Erik Berntsen i Norsk Sau og Geit.

 

Les mer i nyhetsbrevet fra Norsk Landbrukssamvirke ...
https://www.landbruk.no/biookonomi/hvem-vinner-kampen-om-norges-beste-lammeregion/

 

 

 

 

 

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt Tlf.: (+47) 23 08 47 70