Banner Banner Banner Banner

Kalender

  Juli 2019
Ma Ti On To Fr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       

- Verdt hver eneste krone!

19.03.2018 | Skrevet av Ole G. Hertzenberg

De har stålkontroll med sauekontroll.
- Et godt system for å holde oversikt i besetningen, sier Marianne Aas. - Verdt hver krone, legger husbond Arne Rud til. Les mer i Sau og Geit nr. 2 som nå er tilgjengelig på nett.

Marianne og Arne har stålkontroll med sauekontroll. Ekteparet fra Nannestad i Akershus er er svært aktive brukere av sauekontrollen - og har vært det i 20 år.
- Et system for å holde oversikt over besetningen og drifta må en jo uansett ha. Da er det flott å kunne bruke Sauekontrollen. Den gir mye tilbake for det man registrerer inn av opplysninger, sier Marianne.

Bruker app'n
De har lastet ned Sauekontrollen sin app til et nettbrett som de ofte har med på tilsyn sammen med Noteringsliste tilsyn.
- Marianne har mye av dette i hodet. Hun trenger knapt nok se nummeret på sauen før hun kan fortelle både slektskap, fjorårets lam, årets lam og gjerne farskapet til lamma. Sånn sett brukes ikke appen så mye av oss, smiler Arne.
- Men det er ikke alltid jeg har det i hodet og da er det kjekt å kunne slå opp i Sauekontrollen, tilføyer Marianne.Marianne og Arne - stålkontroll med sauekontroll

Noteringsliste tilsyn
De bruker «Noteringsliste tilsyn» gjennom sommeren til å notere tilsyn samt at de noterer relativt detaljert hvor dyra blir sanket. Dermed blir den samme lista fungerende som liste for hvilke dyr som mangler fra utmark utover høsten.
- Vi har foreløpig ikke tatt i bruk «Slipp/sank funksjonen» i Sauekontrollen. Vi har nok litt å gå på i forhold til å utnytte det elektroniske utstyret (Biocontrol lesestav og Sauekontrollen app, red. anm.) vi har til å forenkle registreringsjobben, både i lamming, ved beiteslipp på våren og ved sanking om høsten. Vi sverger fortsatt en god del til penn og papir, sier Marianne.

Utplukk av livdyr
Når kåringskandidater og livlam skal plukkes ut bruker Marianne funksjonen «Utplukk livlam/kåringskandidater» i Sauekontrollen. Hun setter føringer for minimum indeks og til en viss grad minimum høstvekt. I tillegg sjekker hun at ingen av de aktuelle lammene har notater om skavanker som svarte flekker eller lignende.
- Indeksen styrer alt?
-
Nei, den gjør ikke det, svarer Marianne.
- Å, den går over det meste, skyter Arne inn.
Når indeksen er god og dyret ikke har notater som tilsier at det ikke er egnet som livdyr settes de aktuelle lammene i en egen binge hvor Marianne og Arne ser over eksteriøret.
- Man må bruke øynene litt også. Jeg vil ikke ta med et lam på kåring eller selge et søyelam til liv som jeg ikke ville brukt i avl i egen besetning, sier Marianne.

Les mer på www.nsg.no
Ønsker du å lese mer ekteparet Aas/Ruud? Bladet kommer ut i papirutgave  rett over påske. Men er du medlem i NSG kan du allerede nå logge du deg inn med medlemsnummer på www.nsg.no og lese hele bladet på nett.  Er du ikke medlem, men ønsker å lese bladet, kan du selv ordne medlemsskap via www.nsg.no. Du kan også kontakte lokallaget, fylkeslaget - eller NSG sentralt på 23 08 47 70. Eller du sender oss en e-post om dette på nsg@nsg.no.

      

Forsiden Sau og Geit nr. 2/18
 

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70