Banner Banner Banner Banner

Kalender

  August 2019
Ma Ti On To Fr
   12 3 4
56789 10 11
12131415161718
19202122232425
262728 29 3031 
       

Lokallagene – rekrutteringsgrunnlag og læringsarena

11.07.2016 | Skrevet av Cathinka Kjelstrup

- Hvor startet din første lærdom om gjeterhund? Som oftest er svaret: - i lokal- eller fylkeslaget, eller at en spurte andre som driver med gjeterhund.

Lokallagene i Norsk Sau og Geit og gjeterhundlagene/-nemndene rundt om i landet er grasrota i gjeterhundarbeidet. Det er her de fleste dugnadstimene legges ned, og her hvor flere lærer å bli gode gjeterhundførere. Alt starter en plass, og man trenger ikke mer enn å stille opp og bidra litt ofte for å få noe igjen.

Fokus på miljø og inkludering

Ofte er det i lokallaget at mange får inspirasjon til å starte med gjeterhund. Det er også her de får de første tipsene om dressur og bruk av gjeterhund. Vi har mange lokallag rundt om i landet som har dyktige hundeførere og som er gode læremestere. Et godt lokallag har fokus på godt miljø, noe som betyr at de er flinke til å inkludere nye medlemmer. Et godt drevet lokallag skal være åpent for alle medlemmer og inkludere de som ønsker og lære mer. Ønsker man å være en del av et slikt fellesskap, så må man huske at da bør en også bidra med noe selv - for å få noe tilbake. Man skal ikke bare dukke opp på treninger og forvente at man får hjelp, og deretter dra hjem uten å ha bidratt med noe selv.

Fellestreninger

Mange lokale gjeterhundlag/-nemnder tilbyr fellestreninger. Er det mange som deltar på disse «treningskveldene» kan det være nyttig og bytte på hvem som arrangerer treningen. Går arbeidet på rundgang får man prøvd hundene på forskjellige områder og med ulike sauer. I lag hvor det er liten gjeterhundaktivitet; hør om lokallaget har mulighet til å sette opp litt grinder på et jorde med sau som er hundevant. Eller kanskje kan en bidra med sau og område selv?

Det er om vinteren eller sommeren at vi sauebønder har tid til fellestreninger. Det er i disse periodene man har sau uten lam som er greie å trene på. Våren er ofte en hektisk periode med lamming, og på høsten er sauebøndene og hundene opptatt med sanking.

Mange lokale gjeterhundlag/-nemnder tilbyr fellestrening. Slike felles «treningskvelder» er miljøskapende.

Kurs

Kurs blir satt opp etter etterspørsel - både hos enkeltpersoner og i regi av lokallaget. Om du ønsker et bredere tilbud enn det de lokale instruktørene kan gi kan en foreslå at laget tar inn kursinstruktør utenifra. Pris på kursa varierer, og utenlandske instruktører er ofte noe dyrere. Flere norske instruktører er mer enn kapable til å holde kurs på alle nivå.

Hvordan er miljøet hos dere?

Et godt motto er at om det ikke er noen gjeterhundaktivitet i ditt lokallag; – ja, da bidrar en selv for å skape aktivitet. Det er også slik at man har ikke mer moro enn det man skaper selv. Mange som har drevet med gjeterhundarbeid en stund vet at ingenting skjer om man ikke stiller opp og bidrar noe selv. Hjelper alle litt til så får man også et bedre miljø. Dersom lokal- eller fylkeslaget ikke vet at det er ønske fra medlemmene om at laget skal engasjere seg på gjeterhundfronten, kan en heller ikke forvente at laget kommer med et slikt tilbud. Mange enkeltpersoner og lag står på, for at medlemmene skal lære å bruke gjeterhund, slik at de skal få en trivelig opplevelse på prøver og når de benytter hundene i praktisk arbeid. Man må ikke glemme at vi må stå sammen om arbeidet, da når vi lengst. Vi har samme mål: - trene og kose oss med gjeterhunden vår.

Tekst og foto: Cathinka Kjelstrup

Siste oppdateringer:

Oppdateres hver tirsdag:
- Hunde og valpeformidling
- Terminliste

 

Knytt medlemskapet ditt til NKK her...

 

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70