Banner Banner Banner Banner

Kalender

  August 2019
Ma Ti On To Fr
   12 3 4
56789 10 11
12131415161718
19202122232425
262728 29 3031 
       

Rune Landås - Norges beste sauegjeter

11.10.2016 | Skrevet av Cathinka Kjelstrup

Rune Landås fra Kristiansand med hunden Llangwm Kess ble i helgen kåret til Norges beste sauegjeter. Arne Christoffer Sand fra Lier tok sølv med hunden Caddy og Torbjørn Jaran Knive fra Skotselv i Buskerud kapret bronsemedaljen med hunden Akersborg Siri  

2. plass: Arne Christoffer Sand med Caddy, Beste Norskfødte hund og Oppdretter av Beste Norskfødte hund. Rune Landås med Llangwm Kess vinner av NM. 3.plass: Torbjørn Jaran Knive med Akersborg Siri ble også beste unghund under 4 år.

I årets mesterskap, som ble avviklet i Lier i Buskerud, konkurrerte 90 av landets beste hundegjetere om NM-tittelen. Alle hundegjeterne er kvalifisert gjennom sitt fylke. Beste fylke i år var Aust-Agder hvor Linn Kristin Flaten fra Vatnestrøm representerte med to hunder; Hillbilly Deluxe og Billy Jean.

Linn Kristin Flaten med lagskjoldet (foto: Cathinka Kjelstrup)

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale var med på hele arrangementet og delte, i samarbeid med styremedlem Ove Holmås fra Norsk Sau og Geit (NSG), ut premier til vinnerne.

Tor Grøte, leder i Buskerud Sau og Geit, Jon Georg Dale, Landbruksminister, Ove Holmås, nestleder Landsstyret NSG. (foto: Cathinka Kjelstrup)

Tester hund og fører
NM i gjeterhund går over tre dager, med to innledende dager med kvalifisering og finale på avslutningsdagen. Hundene skal i innledende runder hente en saueflokk på fem sauer og drive dem gjennom porter på banen. Deretter skal to sauer deles vekk fra flokken, for så å samles og føres inn i et kve. Siste momentet er å skille fra en sau fra flokken. Målet med gjeterhundkonkurransene i Norge er å teste hunden og hundeførerens evne til å håndtere sau under forskjellige forhold som kan oppstå i det daglige arbeidet med å sanke sau. 

Førere i finalen fra 16.-4.plass (foto: Cathinka Kjelstrup

Gjør 10 manns arbeid
Gjeterhunder er viktige hjelpere for norske sauebønder når sauene skal sankes inn fra sommerbeitene. Sauene blir roligere og en god gjeterhund gjør minst 10 personers arbeid.  Norske gjeterhunder er gjerne av rasene Border Collie og Working Kelpie. Norsk Sau og Geit (NSG) er raseklubb for begge, dvs. at NSG jobber med avl, utvikler avlsstrategier og driver valpe- og hundformidling.

Norge har ca. 200 hunder på høyeste nivå i konkurranse og er en stormakt i gjeterhundsammenheng. Norge har flere Europamestere og et sølv fra VM i lagkonkurransen.

Neste år arrangeres Europamesterskapet i Norge - i Sande i Vestfold - i slutten av august.

Sammenlagtliste for NM finner du her.

Fylkeskvoter for 2017 finner du her.

Siste oppdateringer:

Oppdateres hver tirsdag:
- Hunde og valpeformidling
- Terminliste

 

Knytt medlemskapet ditt til NKK her...

 

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70