Banner Banner Banner Banner

Kalender

  September 2020
Ma Ti On To Fr
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       

Siste kommenterte artikler

Ut på tur!

13.08.2020 | Skrevet av Pål Kjorstad

Mandag og tirsdag denne uken var styret i Oppland på tur for å besøke produsenter og bedrifter i Innlandet. Vi hadde også styremøte sammen med Hedmark. Turen hadde som mål å "sveise" sammen styret enda mer, lære om markedet for næringen vi representerer og få impulser. Det å treffe Hedmark Sau og Geit er også en naturlig del i og med vi er i et felles fylke med felles utfordringer.

Første besøk var hos Ellen Sørumgård Syse på Lesja som har bedriften Dovrelam hvor egne lam blir foredlet på gården til Ellen og familien. Vi fikk høre om Ellen sin erfaringer innen det med lokalmat, nødvendigheten av å ha både volumproduksjon og produksjon i mer småskala, så et nyttig og interesant besøk. Turen gikk videre til Findmy på Kvikne som leverer e-bjeller for bla småfe. Marit Mjøen fortalte om Findmy som bedrift og det med sporing av sau. OSG er store kunder gjennom Oppland radiobjøllelag, og dermed en av våre leverandører og forretningsforbindelser.

På Tørresvangen gård på Tynset hos Marianne Rønning og Vidar Nybu ble vi servert en ekte norsk lunsj basert på lokale råvarer fra både geit og åker. Byggrynsgraut kokt på geitemjølk med lokalt bygg smakte perfekt i tilegg til vafler av geitemjølk. Tørresvangen har eget ysteri hvor de produserer forskjellige oster, og kjøtt fra både kje og geit blir nyttet i produktene gården leverer. Engasjerte brukere med et lydhørt publikum ga oss en nyttig og god diskusjon om det å leve av gårdens egne ressurser, nytten av samvirke som varemottaker og mange andre tema.

Styremøte sammen med Hedmark ble avholdt på Røros, og referat fra møtet her blir å finne på hjemmesiden under referater etter hvert. Et nyttig og godt møte hvor vi ser at det er viktig å samarbeide på flere felt i og med vi er i samme fylke. På Røros hadde vi også invitert COOP Midt-Norge v/Kjetil Kvarteig som fortalte oss om bla markedet på produkter av småfe. Vi lærte mye om hvordan de tenker, viktigheten av mat på norske ressurser, kortreist og ren mat, butikkdrift, lokalmat mm. Marit Leganger fra Rørosmat ga oss grundig innføring i konseptet Rørosmat og hvordan de jobber. Her ble det gode diskusjoner, og vi var godt enige om det meste. 

Turen ble avsluttet hos Karin Mattsson og Jo Agnar Hansen på Alvdal hvor temaet var gjeterhund. Karin og Jo Agnar er av de fremste i Norge på gjeterhund så her fikk vi mye kunnskap og forståelse av gjeterhundarbeidet i Norge og NSG systemet. Vi fikk også se bruken av gjeterhund i praktisk arbeid i fjøs og ute på jordet. 

Tusen takk til alle som stilte opp som verter og tok i mot oss. Vi hadde en fin tur som ga oss mye lærdom som vi vil ta med oss videre inn i vårt styrearbeid innen Oppland Sau og Geit.

 

Småfebonde, gjeterhundeier eller sympatisør med næringa?

Meld deg inn i NSG!

 
Oppland Sau og Geit
Org. nr.: 969 546 183
Besøksadresse Pål Kjorstad
Moarusta 13, 2647 Sør-Fron
Postadresse Pål Kjorstad
Moarusta 13, 2647 Sør-Fron
Kontakt Tlf.: (+47) 990 34 406
pkjorstad@outlook.com