15. august var vi så heldige at vi ble invitert til flotte Glittre gård i Hakadal. Der ble vi møtt av Tomas og Kjell som sammen driver en aktiv gård med mange dyreslag.

Fra gården drives både Inn på tunet og gårdsutsalg med produkter fra blant annet kje og storfe fra gården.

Dette medlemstreffet startet på tunet, med både katter og ender i skjønn forening rundt beina på oss.  Deretter gikk turen inn i fjøsets geiteavdeling. Rent og pent og stotr fokus på dyras trivsel.

Den ene delen av geitefjøset hadde fri tilgang på uteområde, med en artig tunnel under fôrbrettet for at alle skal få mulighet til lufting.  Fanghekkene er hjemmesnekret og svært funksjonelle, fôret kjøres inn med håndkraft og halmtalla bæres ut på samme vis. Fjøset er laget, driftes og brukes med kjærlighet - ikke latskap.

Deretter gikk turen videre til storfefjøset. Kua er på beite så fjøset hadde midlertidige leieboere. Et knippe smågris som hadde stor plass å boltre seg på. Fra kufjøset gikk vi ut på beite for å se på geitene.

Tomas og Kjell har den sør-afrikanske rasen, boergeit, avlet for kjøttproduksjon. Vi ble vist et bekkeløp, som før geitene fikk gå der var så gjengrodd at man kun hørte sildringen fra vannet. 

Geitene har ryddet alt, fra bakkenivå opp til 180 cm over bakken. Nå var bekkeløpet blitt som et parkanlegg! Et godt bevis på boergeitas gode egenskap som beiteryddere.

Litt lenger opp i bakken stod kuene. En flokk med Østlandsk rødkolle. En sjelden rase med kun 450 registrerte mordyr.

Så ble vi invitert inn på stabburet. I første etasje ligger gårdsutsalget og i andre etasje var det dekket opp med duker, lysekroner, puter og levende lys.

Det var en meget fornøyd gjeng som satte seg ned i denne atmosfæren, nøt hjemmelaget saft, kaffe og tre sorter med kake.

En utrolig hyggelig ettermiddag!

Tusen takk for at vi fikk komme, Tomas og Kjell!

 

Med hilsen
Sigrid Elise Skorve Larsen,
leder for Akershus Sau og Geit