Helge AasSøndag 12. august inviterte Laila og Helge Aas i Eidsvoll folk til gards på Nordgarden Aas i Åsleia. Hovedfokus lå naturlig nok på sau siden dette er den største sauegården i Akershus. Årets ferske lam lå på grillen og mange fikk nok øynene opp for hvor godt lammekjøtt er. Rundt 2000 besøkende tok turen til gården denne dagen. Av aktiviteter på programmet var øksekasting, ridning, saueklipping, gravemaskinføring, motorsagoppvisning og marked med mulighet for å få kjøpt ferske grønnsaker, poteter, saueskinn, honning m.m. Styret i Akershus Sau og Geit hadde flere delegater på plass hvorav Mina Sjuve stod for saueklippingen.

 

Helge Aas                  

I tillegg var det også kåring av vinner i Eidsvoll Ullensaker Blads navnekonkurranse på ett av gårdens lam. Dette lammet har blitt fulgt av avisen helt siden fødsel og moren har gjennom sommeren gått på skogsbeite med radiobjelle. Vinnernavnet ble Nøste, et søyelam som til høsten blir påsett. Eidsvoll Sau og Geit var godt representert under arrangementet og hadde blant annet en egen stand med informasjon om sau og gården samt muligheter for å smake fenalår.


En uke seinere, søndag 19. august, var det den unge bonden Lars Halvor Stokstad (26 år) sin tur til å åpne sin gård på Algarheim i Ullensaker. Åpen Gård i Ullensaker har de siste årene blitt arrangert med jevne mellomrom, men ikke årlig slik som i Eidsvoll. Lars Halvor driver hovedsakelig med storfekjøtt, melk – og kornproduksjon, men har også sauer, kaniner og katter på gården. I tillegg var det for anledningen mulighet til å beskue både griser, geiter, hest, høner og kalkuner for de besøkende.

Eidsvoll Gård

- Mange har vanligvis ikke noe særlig nært forhold til hvor maten vår kommer fra, og det får de blant annet et innsyn i her i dag. Det er hyggelig å vise frem hva vi faktisk driver med, sa Lars Halvor til Eidsvoll Ullensaker Blad under arrangementet.

Nærmere 1000 besøkende kom til Ringvoll Gård som for anledning lå badet i strålende solskinn i denne dagen. Hovedattraksjonen foruten å se alle dyrene var å se Mina Sjuve fra Feiring i aksjon med sauesaksa. Barna syns det var stor stas å se hvordan sauene ble nyfriserte og fjonge etter noen rundkast på scena. Det ble også prøvd sebrastripeklipp kombinert med løvemanke etter barnas ønske, men lammet brukte sin angrerett og ble helfrisert i neste klippeomgang.

Høyre: Mina Sjuve klipper

 

Venstre: designklipp i form av løvemanke og ufrisert hale.

Alle bildene er tatt av Hanne Eriksen, Akershus Bondelag. Alle bildene er fra Eidsvoll.