Deltagerne kom fra stort sett hele fylket, hadde til sammen nesten samtlige raser i fylket og dekket nesten hele aldersskalaen fra 20 år og oppover. Gruppa var med andre ord en god og spennende miks. Det ble tatt fly over dammen og sjekket inn på hotell sentralt i Edinburgh. Der hadde vi tilholdssted hele turen. Første kvelden møtte vi Angus Dickson til middag. Han skulle være kjentmann og guide de neste to dagene.

700 søyer
Torsdag besøkte vi først en gård i Galashiels. Den bestod av 2 400 dekar beite/dyrka mark og hadde 700 søyer i tillegg til noe kjøttfeproduksjon. Hovedproduksjonen var slaktelam og søyelam til avl. Besetning drev bruksdyrkrysning med en rase tilsvarende NKS og suffolk. Deretter besøkte vi gården til guiden, Angus. Den lå i Earlston, ikke langt fra Galashiels. Han hadde 450 søyer med samme krysning som første gården. Det ble oppvisning i bruk av gjeterhunder. Siste stopp på torsdagen var whiskydestilleri i Glenkinchie. Destilleriet hadde en kapasitet på 1,7mill liten sprit i løpet av ett år. Guidet tur i produksjonslokalene etterfulgt av prøvesmaking i baren satte punktum for en fin dag.

Svartfjes

Fredag var det nok en dag i buss. Turen gikk til Selkirk hvor vi besøkte en gård med avl på Skottsk svartfjes. Der hadde de også noe Gallaway(storfe) som ble brukt som beitepussere og ellers bare var hobby. Videre dro vi til en gård som lå noe høyere over havet i Broughton. De var de noen av veldig få som hadde drevet bevisst avl på noe de kalte en "easy care" sau. Produksjon baserte seg på bevisst utvalg av avlsdyr og bestemte rasekrysninger. Resultatet var en sau som lammer selv, mister ulla en gang i året(ulla hadde enda mindre verdi i Skottland enn i Norge, dekket bare ca. 1/8 av kostnadene med klippinga), ikke får problemer med innvollsnyltere eller lignende og som i det hele tatt har god helse. Interessant tanke som burde være ideell for Skottland og saueholdet der. Turen gikk videre til Whitmuir. En økologiske gård med noe tilsvarende "inn på tunet" i Norge. Folk kunne f.eks. betale en viss sum for å hente friske grønnsaker der. Det var galleri, restaurant og "gårdsbutikk" der med rikt utvalg økologiske varer. Vi tok middagen der før vi tok avskjed med Angus. Nå skulle vi greie oss helt  på egen hånd i fremmed land.

Show 
Lørdag var fullt og helt satt av til The Royal Highland Show. En stor begivenhet i Edinburgh med kåringer av dyr, auksjoner, oppvisninger, konkurranser, utstillinger av maskiner og dyr, show osv. Med årlig ca. 160 000 mennekser innom i løpet av en langhelg sier det seg at dette er noe for enhver smak. For de spesielt interesserte var det mulighet for en ekstra dag der på søndag, noe noen benyttet seg av.

 Søndag var det lagt opp til at man kunne velge: enten en ekstra dag på showet eller gåtur i Holyrood Park. De aller fleste valgte det siste. Det var en fin topptur med fint vær og fin utsikt.

Sightseeing
Mandag var siste dagen i Edinburgh for denne gang. Det ble ytret ønske om å ta en sightseeing buss i byen. Nesten alle deltok på dette og fikk en fin og rask innføring i serverdigheter i byen. Ellers var det ikke noe spesielt opplegg denne dagen. På kvelden var det avreise til Norge. Hele turen var været ideelt. Delvis skyet, opphold og ca. 18-20 grader uten helt steikende sol. Etter en tørkeperiode på 3 måneder ønsket Skottene regn for å få vekst i graset igjen. Vannreservene var i ferd med å gå tomme. Regnet kom til slutt: når vi tok bussen til flyet. Stort mer flaks kan man ikke ha Natt til tirsdag var igjen tilbake på norsk jord: fulle av opplevelser, men noe slitne.

På vegne av Kjetil og undertegnede takker vi for en fantastisk tur med en herlig gjeng!

Mina