Småfenæringen - størst i norsk jordbruk
Norske saue- og geitebønder sysselsetter 17 400 mennesker, omsetter varer og tjenester for 5,2 mrd. kroner og skaper samfunnsmessige ringvirkninger for hele 18 mrd. Dette hevder AgriAnalyse i en ny rapport.
Norske saue- og geitebønder sysselsetter 17 400 mennesker, omsetter varer og tjenester for 5,2 mrd. kroner og skaper samfunnsmessige ringvirkninger for hele 18 mrd. Dette hevder AgriAnalyse i en ny rapport.
- Felix har gjort saueholdet vårt mye lettere, forteller Odd-Jarle Øvreås fra Askvoll i Sogn og Fjordane.
- Det eneste negative er at Odd-Jarle begynner å få dårligere kondis, ler kona Runhild.
Interessen for NoFence - det usynlige gjerdesystemet for geit - er i ferd med å ta skikkelig av. Nå hentes det inn 50 millioner kroner for videre satsing. Og i august startes et løp for å se om Nofence også kan passe for sau.
Sauenæringa ble en av taperne i vårens jordbruksoppgjør. I 2019 stanses investeringsstøtten til nye sauefjøs, og lammeslakttilskuddet kuttes. - Jeg frykter illegal slakting til høsten, sier sauebonde Øyvind Gurandsrud til Bondebladet.
I gjeterhundens land, Storbritannia, har de laget en serie som følger noen av de beste førerne og hundene i Wales. Nå skal andre sesong produseres og de henter førere og hunder fra Storbritannia og resten av verden.
Ekstrem skogbrannfare førte til enkelte avlysninger. Men nær 100 av 120 planlagte arrangementer gikk som planlagt. De lokale koordinatorene melder om kjemperespons. Nå takker NSG sine lokale grillmestre.
Lørdag byr norske bønder på nygrillet lammekjøtt utenfor dagligvarebutikker over hele landet.
- 110 butikker over hele Norge er med på grillaksjonen, sier koordinator Ole G. Hertzenberg i Norsk Sau og Geit (NGS).
– I dag tilbyr kjøttindustrien spennende produkter av lamme- og sauekjøtt hele året. Men utbudet av sau og lam i butikkene er fortsatt veldig sesongbetont. Det vil vi endre på nå - bl.a. gjennom lørdagens grillaksjon, sier Ole G. Hertzenberg i NSG
Lørdag 2. juni er det klart for NSGs Grillaksjon 2018. Da går sauebøndene "mann (og kvinne) av huse" for å servere smaksprøver av grillet lam til det norske folk - på mer enn 110 plasser over hele landet.