Amerikanske tollmurer – ingen grunn til bekymring for småfebøndene.

Publisert av NSG 

I disse timer preges nyhetslandskapet med overskrifter om de høyere tollmurene USA har innført. Mange av våre medlemmer har naturlig nok stilt seg spørsmålet om hva dette kan bety for den norske småfenæring vår.

Vi har derfor vært i kontakt med Christian Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse, for å få en vurdering.

– Det er ikke grunn til uro, sier Smedshaug.

Smedshaug forklarer at Norge i liten grad er direkte knyttet til USA når det gjelder handel med landbruksvarer. Heller ikke drift med tanke på importen av maskiner, utstyr og redskap i all hovedsak kommer fra Tyskland og Europa – ikke fra USA.

Tollvernet virker som det skal

Et viktig poeng Smedshaug trekker frem er at Norge allerede har tollsatser som beskytter norsk jordbruk. Dette betyr at dersom andre lands varer som nå ikke får innpass i USA forsøker å finne nye markeder, slik som Norge, er det lite trolig at disse får innpass i vårt marked.

– Systemet vårt virker. Det er nettopp i slike tider man ser verdien av en forutsigbar og gjennomtenkt handelspolitikk, sier han.

Norge importerer mest – og taper på handelen

Men Smedshaug henviser også til tall som viser at Norge er langt fra selvforsynt. Tvert imot har vi et betydelig underskudd i handelen med landbruksvarer. Dette synliggjør at Norge ikke er et lukket marked – men snarere en stor importør. Vi beskytter bare det vi produserer selv, mens øvrige landbruksvarer stort sett er tollfrie inn til Norge.

NSG mener dermed at dette gir ekstra tyngde til behovet for å styrke norsk selvforsyning og matproduksjon innenlands – et budskap som står sterkt i vår småfenæring.


Grafen viser at Norge i økende grad importerer mer landbruksvarer enn vi eksporterer. Handelsunderskuddet var i 2024 på nærmere 100 milliarder kroner. Kilde: AgriAnalyse.

Verden endres – men norsk politikk står støtt

Den globale handelspolitikken er i endring, og stadig flere land reiser nye tollmurer. Dette skjer i en tid preget av krig, energikrise og økende kamp om ressurser.

– Norge har stått fast ved sin landbrukspolitikk siden 30-tallet og gjennom skiftende tider. Og det har vist seg å være ganske riktig, kan Smedshaug fortelle.

Konklusjon: Ingen ekstra kostnader i sikte

For småfebøndene i NSG er konklusjonen derfor betryggende: De nye tollmurene fra USA vil trolig ha liten, til ingen påvirkning, på vår næring. Importen av driftsmidler og redskap vil fortsette som før, og det finnes få signaler om økte kostnader eller markedsforstyrrelser her på kort sikt.

– Pust med magen, og vit at både markedet og systemet vårt fungerer, avslutter Smedshaug.


 

 

Chr. Anton har vært daglig leder i AgriAnalyse siden 2011 og arbeider bredt med spørsmål knyttet til økonomi, utvikling og spørsmål knyttet til verdikjeden for norsk jordbruk og står bak den aktuelle boken om jordbrukets plass i politikk, tollvern og global ressurskamp: Kan jordbruket fø verden?