Våren er tid for beiteslipp, og NSG ønsker å bevisstgjøre hundeeiere på hvorfor hund skal være i bånd mellom 1. april og 20. august. Vi kjører derfor en holdningskampanje kalt #Hund i bånd, for å øke bevisstheten og kompetansen blant hundeeiere. God dyrevelferd for alle krever kunnskap!

- Dessverre er det slik at vi altfor ofte opplever hundeangrep på sau på beite, til tross for at det er båndtvang mellom 1. april og 20. august. Dette er en sårbar periode både for husdyr og ville dyr ute i naturen, og de trenger vår forståelse og respekt slik at behovene deres ivaretas, sier leder av NSG, Kjell Erik Berntsen.

Fokus for årets kampanje er hensyn til dyremangfoldet i naturen. NSG vil spre kampanjen gjennom våre nettsider og Facebook-side.

Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å dele kampanjen på hjemmesider, Facebook og Instagram. Merk bilder og poster med #hundibånd.

Kampanjemateriell til nedlastning:

Kampanjeplakat A4
Kampanjeplakat A4, nynorsk
Kampanjebilder til sosiale medier
Tekstfil med kampanjetekst
 



God dyrevelferd for alle krever kunnskap

Kunnskap er viktig for helhetlig kompetanse innen hund! Dette ser vi tydelig når hundeeiere overholder båndtvangen og tilpasser dyreholdet sitt på en hensynsfull måte. Alt dyreliv rundt oss avhenger av aktsomhet i vår ferdsel med hund, så tusen takk til alle hundeeiere som er seg sitt ansvar bevisst!

Dyretråkk, stier, traktorveger og åpen kulturmark tilgjengeliggjør naturen og utmarka for mennesker, samtidig som det medfører økt ferdsel og forstyrrelser for dyrene som lever der. Vår sameksistens fordrer derfor kunnskap og en evne til tilpasning til miljøet rundt oss. Men visste du at dette også gjelder for urbane parker og i vårt eget nabolag?

Ditt nærmiljø
Fugler, mus, insekter, ekorn, rev og rådyr lever alle i umiddelbar nærhet til mennesker, ofte også i selve bybildet. Dyrene har lært seg å leve i ulike menneskeskapte miljø fordi de finner mat, skjulesteder og partnere her. I tillegg kan bynære gårder, gårdsbarnehager, landbruksskoler og staller også skilte med utegående dyr på tun og beite. Alle disse dyrene har behov for ro om våren og gjennom sommeren. Dette er en viktig tid hvor lam, revevalper og småfugler jobber for å lære seg hvordan de skal overleve. Visste du for eksempel at andunger ikke er flyvedyktige på mange uker etter de klekkes? Dette krever mye tid, organisering og oversikt av foreldredyr som jobber med å fostre opp neste generasjons ender. Jo mer forstyrrelser fra mennesker og hunder, desto mer stressende blir jobben.

Overlevelse og strategier
I skogen har vi mange beitedyr, både ville og våre egne. Norge er et land med store og viktige grasressurser, og beitedyr kan utnytte dette graset til fôr gjennom drøvtygging. Men beiting og drøvtygging er tidkrevende prosesser, og mordyrene må også holde øye med avkommet sitt og være oppmerksom på eventuelle farer som kan oppstå. Dette løser dyr på ulike måter. Rådyrgeita forlater ofte kalven mens hun beiter. Ungen blir liggende og “trykke” i påvente av at moren returnerer til gjemmestedet hvor hun forlot kalven. På den måten får moren mer effektiv beitetid og trenger ikke følge med på farer kalven kan være utsatt for ettersom den ligger i skjul. Desto viktigere blir det da at rådyrkalven får ligge i fred uten den ekstra belastningen løse hunder kan medføre.

Lammet, derimot, går hovedsakelig sammen med søya hele tiden. Sauer er individer som de fleste av oss, og med dette følger ulike strategier for håndtering av fare. Enkelte dyr vil lettere ty til flukt enn andre, mens noen velger å forsvare lammene sine ved å stampe i bakken eller gå offensivt mot trusselen. Dyrs opplevelse av fare stemmer ikke alltid overens med våre intensjoner, og det beste er derfor alltid å ha hunden i bånd og under kontroll nær sårbare byttedyr. Det er også god velferd for hunden å lære seg ro og kontakt med eier i krevende omgivelser.

Alt liv medfører en eller annen form for risiko. Ekorn tilbringer mye tid oppe i trærne hvor de har god oversikt fra tilholdsstedene sine, men sporadiske turer på bakken forekommer. Ekorn spiser nemlig også bær, nøtter, egg og insekter, i tillegg til de tradisjonelle konglene. Som hos de andre artene går mye av tiden med til matsanking, slik at avkom kan spise og vokse seg sterke under trygge vekstforhold. Båndtvang er nemlig til nytte for alle dyr, både ute i naturen og i parken rundt hjørnet fra huset ditt.

Vårt ansvar - dyras velferd
Dyrene rundt oss er avhengige av at vi tar hensyn til deres behov. Vår felles aktsomhet sørger for at dyrene ikke må bruke unødvendig energi på å flykte, beskytte avkom eller finne alternative steder for matsanking og hvile. Ved å ha hunden i bånd og under kontroll demonstrerer vi for omgivelsene våre at vi har kunnskap til å respektere andres behov, og på den måten gir rom for flere enn oss selv.

Kunnskapsrike hundeeiere vet hvorfor vi har båndtvang, og hvorfor den er viktig å overholde. Kunnskapsrike hundeeiere har også en verktøykasse med rikelige alternativ til hunden i denne perioden, slik at den får nødvendig mosjon og stimuli i hverdagen. Så tusen takk til alle hundeeiere som er seg sitt ansvar bevisst og setter gode eksempler til etterlevelse.

God vår og sommer!