- Pinnekjøtt er et sentralt element i svært mange nordmenns juletradisjoner. Og det er et svært viktig produkt for oss sauebønder - i forhold til å stimulere omsetningen av råvarer fra sau og lam. I en verden i endring er det alltid en fare for at gode tradisjoner utvannes. For pinnekjøttet sin del har vi for eksempel sett varianter basert på importkjøtt, på såkalt kokeklart pinnekjøtt (pinnekjøtt som ikke er tørket og derfor ikke trengte utvanning). Det blir jo en helt annen smak på dette enn når man tørker pinnekjøtt på tradisjonelt vis, sier Berntsen.


Ingen jul uten pinnekjøtt - tilberedt på tradisjonelt vis. (Foto: Nortura)

- Nå er det endelig slått fast at "Pinnekjøtt fra Norge" skal være basert på en nøye definert kvalitet av norske lam, tørket og bearbeidet på tradisjonelt vis. I Norsk Sau og Geit er vi derfor veldig godt fornøyd med at denne matskatten nå endelig er beskyttet og at de fleste seriøse foredlingsbedriftene i Norge stiller seg bak denne satsingen. En viktig milepæl, slår Berntsen fast -  som samtidig benytter anledningen til å ønske både sauebønder, geitebønder, gjeterhundeiere og folk flest en god jul og et godt nytt år!

FAKTA
Matmerk har nylig godkjent "Pinnekjøtt fra Norge" som "Beskyttet Geografisk Betegnelse". Dette merket verner om norske matskatter og garanterer for en særegen kvalitet fra et bestemt geografisk område. Dette innebærer dessuten ingen andre enn de bedriftene som nå er godkjent som produsenter av Pinnekjøtt fra Norge, kan bruke denee betegnelsen. Ikke i Norge, ikke ellers i verden. Våre norske beskyttede betegnelser tilsvarer det som innenfor EU kalles Geographical Indications - som blant annet verner om kjente norditalienske tradisjonsprodukter som Prosciutto di Parma (parmaskinke) og Parmigiano Reggiano (Parmesanost). De produsentene som har søkt om å beskytte pinnekjøttet er: Bjorli Fjellmat, Fatland Jæren, Finsbråten, Grilstad, Mydland, Nortura, Ole Ringdal, Oppdal Spekemat, Orkla Foods og Røroskjøtt. Prosessen fram til godkjenning  i Matmerk har vært ledet av Elin Brunsdon i Animalia.

Les mer på Apetitt.no ...