Tekst og foto: Yngve Ekern

Dette er virkelig noe som alle folk med hund - ja, absolutt alle med så mye som et snev av hundeinteresse - bare må-å-å få med seg!

Det var konklusjonen jeg kom til allerede etter noen få minutter som debutant-tilskuer på fjorårets NM for gjeterhunder, i vakre Follestaddalen i Ørsta.

Ja, dette må også understrekes i anbefalingen til venner: Alle mesterskap for gjeterhunder arrangeres i usedvanlig vakre omgivelser. Så naturopplevelsen er alene grunn nok til å ta turen. Vil du finne på noe morsomt ute på tur i helgen? Her er det frisk luft, ja, og helt ville opplevelser!

Tilbake til de mesterlige prestasjonene, som altså garantert vil imponere folk langt utenfor landbrukskretser - om de bare får vite om at det hvert år avholdes en drøss festlige konkurranser rundt i landet.

(Se nederst i saken for å finne datoer og steder for konkurranser utover høsten!)

Fløyter gir god flyt

Pip! Pipp-pipp-piiip! Det går i et tutende kjør når de kjappe hundene så imponerende styrer atferden til sauene ute på landskapsarenaen. Her er det lite «gi labb», «rull rundt» eller «ligg død». Det er hektisk bruk av fløyter som får hundene til å adlyde sine eiere og drive pelsdottene akkurat dit som regelverket forutsetter. 


Flinke hunder kan også være ivrige tilskuere!

Og som tilsynelatende det eneste mennesket publikum under fjorårets NM som ikke hadde sett snurten av noe sånt før, var det lett å gjøre en skikkelig blemme:

- Ååå, fy faaader, så god den bikkja er til å jage sauer! brølte jeg på tilskuerrområdet, helt på dånedippen av henrykkelse.

Det var å tråkke i salaten. Andre tilstedeværende snudde seg vantro mot meg. 

- Hundene jager ikke sauer! De gjeter dem!

Saksopplysningen kom i tillegg til et brennende blikk fra under bremmen på en cap.

Voksenopplæring

Jeg måtte ha litt voksenopplæring i hva konkurranser for gjeterhunder i realiteten er for noe. Og det fikk jeg. Det er jo egentlig vennlige og inkluderende folk som ferdes på slike steder, det kunne jeg raskt og gledelig notere meg.

Blant dem som villig opplyste den dumme debutanten, var Sissel Modin i Akershus Gjeterhundlag, selv deltakende i NM og en veteran iblant kvinnelige hundeførere.

Dette er noe av det jeg fikk innprentet - og som alle lesere av Sau og Geit kan vise sine venner for å lokke dem med til en unik opplevelse av hva hunder og sauer sammen kan prestere!

  • Aller først, og viktig å huske på: Konkurranser for gjeterhunder er ikke bare  show-off. Det er finsliping av deres arbeidsoppgaver i det virkelige liv. Dette er faktisk jobben deres. En god gjeterhund kan gjøre jobben til tolv mennesker, sier et ordtak. I tillegg til at de jo bedriver et uimotståelig publikumsfrieri, da!
  • Den opprinnelige hensikten med å ha slike konkurranser er å finne de beste gjeterhundene til å drive avl på, altså skape flere topputøvere i et krevende rabeidsliv. De ulike delene av konkurransen gjenspeiler en gjeterhunds viktigste arbeidsoppgaver, som er:

- Overvåke og følge med på sauer.
- Hente sauer.
- Styre sauene mot et mål.
- Plukke ut enkelte sauer ved behov.
- Få sauene inn i en innhegning.


Deilig å hvile seg litt i et menneskefang, da!

  • Verd å vite for nye publikummere, er at det i slike konkurranser også er en forutsetning at sauene er vel vant med å omgås slike hunder, og vice versa. Det gjelder altså for både sau og hund, fra de er små. Dette bør poengteres om noen setter spørsmålstegn ved dyrevelferden.

Ulike «omganger»

For uerfarne tilskuere som nå blir inspirert til å overvære disse dansende nyttedyrenes vakre vals, skal vi ta de fastlagte hendelsene litt mer inngående, med fagbetegnelser:

Utgang: Hunden skal gå målrettet ut fra utgangsposisjonen, ikke for vidt utover, ikke for smalt. Idealet er en pæreformet utgang, og sauene skal ikke starte å bevege seg før hunden har avsluttet denne utgangsmanøveren.

Løsing: Hunden skal sette i gang sauene rolig og bestemt, i mest mulig rett linje mot den såkalte inndrivingsporten. Det er sauenes bevegelser og respons på hunden som bedømmes.

Inndriv: Sauene skal fortsette gjennom inndrivingsporten på en rolig måte, men bestemt. Hvis sauene avviker fra korteste linje mot målet, eller tumler rundt i sikksakk, trekkes det poeng.

Driving: Sauene skal gjetes til å gå rundt hundeføreren på en forhåndsbestemt måte, for så å gå rett gjennom hele tre porter, før de skal til den såkalte dele-ringen.

Deling: Hunden og føreren arbeider tett sammen for å få sauene i en posisjon der det er åpning mellom dem. Hunden skal komme inn i en åpning mellom sauene og fraskille en eller flere av dem fra resten.

Kve: Det er målet for hele sirkuset, at sauene skal gjetes på rett linje inn i en innhegning eller noe liknende, et såkalt kve. Punktum finale.

(Det kan sies mye annet opplysende, som for eksempel at dette med deling i hverdagen kan dreie seg om å springe langt opp i en fjellside og hente inn en sau som virker halt eller noe, slik at den kan undersøkes!)


De lange tungers dag...

Uavhengig av kunnskapsnivå er det arrangementer å storkose seg på, dette. Av egen erfaring kan jeg opplyse andre debutanter om at det er liten vits i å ta med en liten pose «godbiter» på et slikt arrangement. Bikkjene har annet å feste oppmerksomheten på, det er sauene som er «godbiter»... 


HER KAN DU OPPLEVE DET:

Bleikvasslia, 16. - 18. september, Nord-Norgesserieprøve

Fredrikstad, 17. - 18. september, Norgesserieprøve Østfold

Ulefoss, 17. - 18. septemner, Norgesserieprøve Hedemark

Eidsvoll, 24. - 25. september, Norgesserieprøve Akershus

Ringebu, 24. - 25. september, Norgesserieprøve Oppland

Kvinnesland, 24. - 25. september, Norgesserieprøve Rogaland

  • Selve Norgesmesterskapet i bruk av gjeterhund går av stabelen den 8. og 9. oktober, i Nordland, nærmere bestemt Sandnessjøen / Leirfjord

Nord-Gudbrandsdal, 15. - 16. oktober, Norgesserieprøve Oppland

Lyngdal, 15. - 16. oktober, Norgesserieprøve Vest-Agder

Verdal, 15. - 16. oktober, Norgesserieprøve Nord-/Sør-Trøndelag

Eidfjord, 15. - 16. oktober, Norgesserieprøve Hordaland

  • Norgesseriefinalen finner sted i Alvdal den 29. og 30. oktober


Velkommen til nye jaktmarker - unnskyld, gjetemarker...