Inga Lill Rossevatn er blant saueklipperne som inspirerer til at unge folk nå kan ta seg et år på folkehøyskole og lære om faget. Foto: Privat

Det blir Europas eneste skole-linje med saueklipping. Til høsten er det full rulle for 10 elever. Oppstart er 28. august 2022. Det er ingen søknadsfrist, men opptaket begynner allerede 1. februar - så her er det først til mølla... Del gjerne med ungdommer som kanskje kan tenke seg å ta et år med "å kombinere ekstremsport med tradisjonsyrke", slik skolen selv formulerer det!

Ikke overraskende er det Eirik Kolbjørnshus, leder i Ull- og klipperådet i NSG, som er både pådriver og prosjektleder. Veteranklipperen har selvsagt store forventninger nå.

- Dette betyr veldig mye for næringa. Tidligere har NSG holdt rundt 40 kurs i året, med omtrent 100 deltagere. Er vi heldige har en av ti gått videre med å jobbe med dette fast. Med dette skoletilbudet kan vi frembringe flere utøvere som velger dette som fast yrke, i det minste for en periode i livet, sier Kolbjørnshus.

Han takker flere medspillere for at dette nå, etter flere års forberedelser, blir en realitet. Blant de lokale krefter som har jobbet mot målet er NSGs styremedlem Else Horge Asplin. Kolbjørnshus er også påpasselig med å takke Klipperådet såvel som Team Ung i NSG, samt selvfølgelig rektor ved skolen, Janne Sukka. Yrkesopplæringen er resultatet av godt samarbeid mellom alle sauebønder i Hallingdal og Valdres.

- Nå når vi ut til mange som kanskje kan tenke seg å ha saueklipping som inntekstkilde. Den som vil stå på kan tjene godt, og på den måten kanskje finansiere både studier og studieturer, sier han, og legger til at både jenter og gutter av den robuste typen kan se fram til en givende yrkesaktivitet etter folkehøyskolen.

Her er en fristende presentasjon fra Hallingdal Folkehøgskules egen nettside.

Saueklipperlinja vil gi deg en unik mulighet til å lære et tradisjonsyrke. Du får blant annet være med på følgende:

  • Sauesanking
  • VM i saueklipp
  • Håndtering av ull
  • Studietur til New Zeeland
  • Hvordan ta vare på egen kropp og helse i et krevende håndtverk

NSGs styreleder Ronald Slemmen sparer heller ikke på godordene i sin gratulasjon.

- Det er fantastisk at vi får til dette. En gladsak for NSG. Nå håper vi at mange melder sin interesse, og får seg en opplevelse for livet, sier Slemmen, som også berømmer Eirik Kolbjørnshus.

Saueklipping har fått oppmerksomhet også ellers denne uka, der særlig TV2 ga god reklame i sendingen God Morgen Norge.

Her så vi Team Ungs svært aktive Simen Saug Lie i  aksjon, mens programleder Camilla Botilsrud Sagen i kjent stil også fikk prøve seg med saks.

- Det å komme rundt og møte gode sauekolleger er noe av det som gjør dette så fint, poengterte Simen.

I innslaget fikk også Per-Joar Os Nesthun, fylkesleder i Hedmark Sau og Geit, formidlet at saueklipping krever utholdenhet og nøyaktighet.

- God klipping krever mye mengdetrening. Du skal klippe mange tusen sauer for å komme dit Simen er, sa Per-Joar - før programlederen fikk prøve seg med saksa.

Dette unike tilbudet og saueklipping på Hallingdal Folkehøgskule er noe vi alle burde dele med ungdommer som vil ha en praksisorientert pause fra annet hverdagsliv. Selv deler vi her noen ord fra Anne-Lise Haugdahl Humstad, som virkelig er en inspirerende profil på sosiale medier.

- Det er helt suverent å få på plass en så spennende linje som saueklipping på denne folkehøyskolen. Godt jobba av Eirik og teamet! sier hun.

- For å bli skikkelig god i et så komplekst håndtverk som saueklipping må man lære av flinke folk over tid, og få en god dose mengdetrening. I dette opplegget vil man få begge deler. Denne linja vil få fram enda flere gode norske klippere, som vil bidra betydelig til å få klipt sauene rundt om i landet vårt framover!