Tekst og foto: Yngve Ekern


Selv om vi ikke engang er i advent kan vi selvsagt våge oss på en ørliten smak av høytid – og geit. Tine-kartongene med geitemelk kan alle kjøpe i butikker med godt utvalg, som Meny, og mange flere kunder burde strømme til for å få seg «en smak av Norge».

Nå kan du lage det som kanskje blir dine beste vafler, noensinne. Og apropos vafler, her er min påstand:

Uten flittige vaffelstekere hadde vi neppe hatt noe organisasjonsliv her i landet, i alle fall ikke i det frivillige organisasjonslivet!

Vafforno? sier du kanskje. Ja, det er jo sånn at der frivillige arrangerer noe, enten det er et loppemarked for skolekorpset eller for den saks skyld en markering av hvor viktig småfeholdet er for landet vårt, der vet alle at det ofte er deilige og duftende vafler å få.

  • Over 60 prosent av oss, altså folk over 16 år, bidrar årlig med frivillig arbeid for en organisasjon, som NSG. Det forteller undersøkelser fra Statistisk sentralbyrå. Vi er på verdenstoppen når det gjelder frivillighet, faktisk.
  • Det er over 9 millioner medlemsskap i de rene frivillige organisasjonene her i landet. Halvparten av det frivillige arbeidet foregår i kultur- og fritidsorganisasjoner, inkludert idrett.
  • Verdiskapningen i frivillighetsarbeidet anslås til over 125 milliarder kroner. Omfanget av frivillig arbeid beregnes til 150 tusen årsverk. Av organisasjonenes inntekter regnes det med at over 60 prosent kommer fra egne inntekter, inkludert loppemarked og vaffelsalg.

Hva geitene våre bidrar med her direkte, vites ikke. Det er tross alt ikke så-å-å godt organisert disse gossegeitene. Men her er den nydelige kartongen i alle fall fotografert foran Stortinget, der de folkevalgte garantert hadde sloss om å få en smak – hvis noen av NSGs medlemmer skulle ha stilt opp utenfor…

Gi jernet, som det heter!

Oppskriften 

Ca 300 g hvetemel, eller annet passende mel
2 egg, kanskje 3
1 ts bakepulver
Ca 75 g smør, smeltet
3 dl (en kartong) geitemelk
1 dl finhakkede hasselnøtter
1 flaske juleøl, mørkest mulig
Litt julekrydder etter smak: nellik, ingefær, kanelstang – sånne ting
Ca 2 ts sukker

Noen tørkede aprikoser, gjerne bløtlagt en sund i ølet før det skal kokes opp

Ha ølet og krydderet i en kjele og kok det til det er igjen en tredjedel. Sil vekk krydderet og kok videre til det bare er igjen omtrent halvparten og ølet har fått sausekonsistens. (Det er også lov å bruke litt jevning.)

Pisk sammen eggene og bland inn mel, bakepulver og geitemelk, pluss smeltet smør, til det er en passende røre. Bland også inn nøttene.

Stek vaflene pent brune og server hjertene med hele eller halve aprikoser og sausen dandert rundt.