Nordisk Mesterskap i bruk av gjeterhund ble arrangert i Hassleholm i Sverige. Det er fem land som er med å delta på Nordisk Mesterskap, Norge, Sverige, Danmark, Finland og Færøyene. Arrangementet går over tre dager, hvor det er to innledende runder lørdag og søndag, med 46 deltagere. Og en finale på søndagen med 16 deltagere.

Stor bane og vanskelige forhold

Dag en var det skrått inndriv og ca. 5-600 meters hent, sauene måtte over en liten vei etter løsingen av sauen, noe som var utfordrende for veldig mange. Det var lang driving, og hvis hunden ikke hadde tak på sauen var det fare for stopp, så var et par som gikk ut på tid i drivingen. Det var stor bane, så ikke alle som rakk alle momentene heller.

Arvid med Mac vant første innledende runde, Jan med Boss og Kaisa kom på 6. og 7. plass, Jaran med Berry og Gin kom på 8. og 9. plass og Jo Agnar med Kniva kom på en 12.plass.

Sol og sterk vind!

Dag to ble hentet flyttet sånn at det ble rett inndriv, men sauen var fortsatt på andre siden av en liten vei som de måtte krysse. Dette skapte utfordringer for noen førere i dag også, men ikke like mange som i går. Utover dagen så var det nærarbeidet som var mest utfordrende og dessverre førte til at noen av de norske ble disket. Jane og Iris vant den andre innledende runden.

På dag to, legger de sammen poengene fra dag en og to for å få rangeringen til finalen. Etter to dager med innledende, ligger Jan og Kaisa på en 2.plass, Jaran og Gin på en 4.plass, Jan og Boss på en 5.plass, Jaran Berry (Siri) på en 6.plass og Jane og Iris på en 7.plass. Det var disse fem som kvalifiserte seg til finalen! Kaisa til Jan ble dessverre halt og måtte trekke seg fra finalen.

Finalen
Det er 16 hunder totalt som går til finalen, av disse var det fem som var norske. I finalen henter hundene to flokker med 8 sau i hver flokk. Disse skal drives gjennom en løype og til slutt sorteres innenfor en ring. Da skal 4 merkede sauer holdes igjen, mens resten av sau skilles fra. Tilslutt skal de 4 merkede sauene inn i et kve.

Finale dagen startet tidlig med dommergjennomgang halv syv om morgenen, med klar himmel og relativt vindstille. Det første hentet var satt et godt stykke oppe i bakken der hentet var dag to på høyre side, sånn at alle måtte starte med høyre utgang. Det var mange som hadde utfordringer med dette, alle uten om Gin fikk kommando for å slå ut for å unngå å krysse linjen til første hentet. Det var 8 sau i hver flokk, og det så ut som de fløt bedre i større flokk under finaledagen. Inndrivet var skrått og det var flere som hadde problemer med å holde linjen her. Hent to var på venstre side, samme plass som dag en. Det var mange med imponerende se bak kommando, og de fleste hadde fin utgang til andre hentet. Drivingen var kortet ned litt og de fleste så ut til å gå en grei driving. Sauene virket å være greie i sorteringsringen, men man måtte virkelig jobbe for å sortere ut de fire sauene du skulle ha i kveet. De fleste som kom til kveet og ikke gikk ut på tid, klarte kveet veldig greit.

Jaran og Siri (Berry) vinner nok en gang Nordisk Mesterskap i bruk av gjeterhund andre året på rad!
2. Johanna N Johansson med Ztill fra Sverige
3. Torbjørn Jaran Knive med Gin
4. Jan Briskeby med Boss

12. Jane Espevoll Haugen med Iris

Lagkonkurranse
I år var det Sverige som stakk av med lag gullet, Norge tok lag sølv.

Rangering av lagkonkurransen:
1.    Sweden
2.    Norway

Bilde: Landslaget f.h.bak Sindre Hindenes, Jo Agnar Hansen, Torbjørn Jaran Knive, Arvid Årdal, Jan Briskeby. foran f.h. Jane Espevoll Haugen, Karin Mattson og Sander Hindenes