Det er sesong for at vi koser oss sammen nå. Et fenalår er fantastisk å ta med som gave til vertskap, for det kan jo alle få nyte av - der og da. Midt blant den glorete julepynten skinner fenalåret av ekte tradisjon. Og her passer norsk cider bedre enn glögg. For dette er virkelig Norge i rødt, hvitt og blått!

Men når vi har verdens flotteste spekemat på bordet, så trenger vi jo ikke å dynge den ned med bare rømme og eggerøre, da...

En dannelsesreise

Ok, de gangene vi byr på ferdig oppskåret fenalår er det greit med eggerøre, og gjerne en salat. Men snakker vi om høyest mulige kvalitet, og et lår vi selv spikker på, da synes jeg vi skal snakke et litt mer forfinet kulinarisk språk.

Ikke noe vondt sagt om plastpakkene med oppskåret fenalår, altså. De overgår det meste av spansk og italiensk spekemat som velter fram i vanlige kjedebutikkers hyller. Men den som går videre med et helt og kortreist fenalår står foran en real dannelsesreise, en norgesturné av pirrende smaker.

Norges-minne

Apropos reising - nå i førjultiden er det mange familier som har tilreisende fra det store utland, enten det er barn hjemmom fra studier eller en utflyttet gammel onkle på visitt i heimlandet. Mange av dem spør seg: Hva er det kuleste og mest erke-norske man kan ta med og vise fram til venner utaskjærs?

Vi har svaret! Fenalår, så klart.

Ta med en generøs smak til utlandet og bidra til ytterligere begeistring ved å belære fremedfolk med at dette fabelaktige norgeskartet nyter vi best med å begynne å skjære løvtynne skiver der Trøndelag ligger, før ferden går nedover Vestlandet og rundt til Innlandet. Virkelig et minne fra Norge.

Vernet navn

Visste du at vi også kan slå oss på lårene og med stolthet fastslå at Fenalår fra Norge er en betegnelse som er skjermet av et strengt internasjonalt regelverk?

Det spekede småfelåret er nemlig hedret av EU-kommisjonen med en såkalt Beskyttet Betegnelse, et kvalitetsmerke som skal garantere at ingen andre kan selge noe liknende som fenalår, akkurat slik skinkene fra Parma og Serrano er beskyttet.

En ekstra grunn til å feire nå i en internasjonal høytid.

Fiiine fena

Tilbake til tilbehøret. Server det på din egen måte, er grunnregelen. Og da blir det vel oftest med flatbrød, smør og rømme. Lokalt laget av mindre produsenter er jo stas. Prøv lefserull med Snøfrisk og litt salat.

Skal du servere noen ordentlig middag i tillegg, blir det internasjonal klasse over det om du presenterer fenalår som såkalt amuse bouche, små appetittvekkere, gjerne i pene suppeskjeer. Da blir også norske småfeholdere å regne som connoisseurer.

Fenalår med potetsalat

Skjær kjøtt fra delene av fenalåret som ellers ikke blir pene skiver, eller kjøp fenalår i påleggsdisken, da.

8 skiver fenalår, i grove biter

4 nykokte små poteter, helst norske nypoteter, i terninger

1 grønt eple, i terninger

6 ss rømme

1 ss majones

1 ts sennep

1 ss hakket kapers

Bland alt sammen, smak til og server i skjeer.

Fenalår med appelsinsalat

Skjær kjøtt fra delene av fenalåret som ellers ikke blir pene skiver, eller kjøp fenalår i påleggsdisken, da dummen.

8 skiver fenalår, i nokså små biter

1 appelsin

15 korianderblader

½ rød chili, uten frø

2 ss ekstra god olivenolje

Skrell appelsinen med kniv slik at ikke noe av det hvite sitter igjen. Før kniven inn mellom hinnene og skjær ut helt rene båter. Finhakk alt og bland med olje og fenalår. Server i skjeer.

Fenalår med tomatsalat

Skjær kjøtt fra delene av fenalåret som ellers ikke blir pene skiver, eller kjøp fenalår i påleggsdisken, da, om du ikke kan bedre.

8 skiver fenalår, i nokså små biter

2 tomater, innmaten fjernet og i terninger

1 sjalottløk, finhakket

½ vårløk, i tynne ringer

litt hakket dill

4 ss ekstra god olivenolje

litt pepper

Bland alt sammen og server i skjeer.

(Tekst og foto: Yngve Ekern)