Lammefrikassé på et kvarter!
Du gidder kanskje ikke å koke fårikål enda en gang? Her er en latterlig enkel måte å nyte lammesesongen på. Perfekt for travle familier og ungdommer som ikke vil kåle for lenge på kjøkkenet.
Oppskrift og foto: Yngve Ekern
Mye får og kål i år? Jada, vi er mange som har har spist vårt og vel så det, med både andre og tredje dags oppkok. Tiden er inne for noen mer hverdagslige vrier. Og du kjenner kanskje noen som ikke koker nasjonalretten vår i det hele tatt?
Det finnes faktisk noen døgenikter og latsabber som ikke praktiserer tradisjonen. Ja, vi er muligens noen som til og med har egne og utflyttede barn i kategorien? Kremt..!
Da skal vi selvsagt snakke litt hardt til dem. Men først og fremst skal vi vise omsorg - og være litt inspirerende. De kan jo begynne med å lage en kjappere rett av lam, sant? Nå er det jo Hverdagslam fra Gilde å få nær sagt over alt i vårt lange land. Og det aller, aller enkleste å hanskes med for en nybegynner, er Hverdagslam-pakkene med lammestrimler.
Da kan vi lage festmat like lynraskt som når vi ellers wokker oss litt hurtigmat på en døll tirsdag.
Nemlig lammefrikassé!
(Eller som en av mine egne sønner sier, med litt sånn pappa-ironi: Lamme-freak, asse.)
Tradisjonelt lages jo lammefrikassé av kjøtt på bein, som skal kokes en drøy time. Her er en oppskrift der bare grønnsakene og sausen skal kokes litt. Kjøttet skal bare lynstekes i en panne.
ca 600 g Hverdagslam i strimler (altså to pakker, så blir det gjerne restemat også)
ca 2, 5 dl lammekraft (boks fra f.eks Jacob's) eller annen kjøttbuljong. Dette i tillegg til vanlig vann
2 store gulrøtter, i skiver
noen aspargesbønner, brekkbønner eller noe, gjerne purre i skiver
dill eller persille, til både pynt og smak
ca 4-5 ss hvetemel, eller glutenfritt alternativ
litt rømme av noe slag
salt og pepper etter smak, og gjerne litt sitronsaft
- Stek romtempererte og lett krydrede lammestrimler på nokså høy varme, i litt stekeolje eller olje- og smørblanding. Rør rundt og pass på at det ikke blir tørrstekt. Sett det til side.
- Kok gulrot kjapt, og ha i aspargesbønner og annet mot slutten. Hell av vannet og sett til side.
- Ha mel i en kjele og spe under pisking med vanlig vann, til en temmelig tykk grøt. Spe deretter med kraften og vann. Småkok under omrøring i rundt fem minutter, til du synes det blir en passende saus, der du kan spe på med litt rømme. Smak til med salt og pepper, pluss sitronsaft eller noe annet syrlig.
- Ha kjøtt og grønnsaker oppi sausen og la alt gjennomvarmes.
Server med kokte poteter, og gjerne noen tomater.
Vel bekomme, i helg som på hverdag!