Produksjonen skal foregå på en lokale nisjebedriften Westcontol på Tau.
- Batteritiden er 10-15 år og målet er at senderen skal koste under 500 kroner slik at den årlige utgiften pr. sau blir mindre enn 50 kroner, sier Bjørn Høyland til Stavanger Aftenblad.

I sommer skal 1000 sauer i Lyseheiene delta i det som blir verdens største sporing med siste nye teknologi for «tingenes internett». Det kan gi nye jobber både i lokale bedrifter på Tau, Forus og Jæren i Rogaland. I neste måned kommer en delegasjon fra Australia for å se om samme opplegg kan brukes på kveg «down under».
Går alt bra, kan en ny modell også bli lansert for katt og hund. Men systemet kan i praksis brukes på omtrent alt som flytter på seg.

Hele verden
Hele verden er marked, og alt blir produsert og utviklet lokalt, etter at deler av produksjonen er flagget hjem fra Kina.
Utvikleren, det lille grunderselskapet Nortrace på Forus, har samarbeidet med Telia Norge, Norges nest største mobiloperatør. Produksjonen foregår på nisjebedriften Westcontrol på Tau. Ikke rart da at forventningene var dirrende da produktet tirsdag ble festet på sauene til Bjørn Høyland i Time.


Bjørn Høyland har mange jern i ilden. Nå håper han - og samarbeidspartner Telia Norge -
å erobre verden med en revolusjonerende sporingsteknologi.
FOTO: Geir Sveen   

Bonden tok initiativet
- Det er en drøm som går i oppfyllelse, dette, sier Høyland, som også er formann i Rogaland Sau og Geit.
Men det var som privatperson han tok initiativet til det som nå kan bli en ny eksportartikkel fra Norge, skriver Stavanger Aftenblad.

Les hele saken i Stavanger Aftenblad ...