Rundt 550 sauebønder fant veien til årets store samling i Stjørdal. På bildet her takker NSG-styreleder Ronald Slemmen og Nortura-nestleder Jan Erik Fløtre for to strålende dager - som noen kanskje har sett glimt fra på sosiale medier.

 

- Hva skjer i markedet for lammekjøtt framover? spurte Fløtre avskjedsforsamlingen søndag, sauebønder som da var godt fôret med faglige fakta.

Den fullstendige fasit her vel ingen, men Fløtre hadde selv noen foreløpige anslag, i en tid der forbrukere får dårligere råd enn normalt.

- Produksjon og forbruk må balansere. Vi må ha god lønnsomhet i produksjonen, men ikke produsere for mye. Dagens situasjon er på et sunt nivå, men vi skal heller ikke lenger ned, sa han.

Ronald Slemmen svar var nok hakket mer pro-aktivt for en sunn småfenæring.

- Vi skal kraftig opp i lønnsomheten. Ja, jeg sier kraftig, understreket styrelederen, med tanke på vårens vakreste eventyr, altså jordbruksoppgjøret. Engasjementet er også kraftig.

- Vi er ikke på førsteplass i prioriteringen i år. Men vi ligger ennå lavest i lønnsomhet, så framover skal vi i NSG jobbe knallhardt, lovet han.

 

På Lam23 var NSG i alle fall kraftig tilstede, på en stand der informasjonsmateriellet gikk unna, med spørrekonkrurranse blant flere interessedrivende faktorer.

- Her har vi rekruttert. Jeg snakket nå med en som foreslo at vi skulle la lokallagene invitere unge folk til neste konferanse, fortalte Slemmen. Og da han spontant ba alle i salen under 35 år på avslutningen om å rekke opp hånden, så var det jammen overraskende mange.

De fleste av oss var riktignok godt over den alderen. Men oppmerksomheten og lydhørheten under de mange faglige innledningene var det ingenting å si på…

550 saueholdere fikk mye igjen for å delta. På det offisielle og faglige programmet sto over 15 vektige samlinger i avdelinger om fôr og beite, helse og velferd - blant annet.

I det kjære bladet vårt, Sau og Geit, kan vi alle i i årets andre nummer nyte godt av de mange både tunge og underholdende innslagene på Lam23. Her er et eksempel på informasjon verd å se nærmere på etterhvert, om å utnytte ressurser bedre med gjødsling og grovfôrdyrking, med rådgiver Oddbjørn Kval Engstad i NLR Innlandet med powerpoint-ladning.

Takk til alle som var der. Og til alle andre: Følg med!