Her er en genser som varmer hjerterøttene! Det er vinterferie, og snart står påsken for tur, så det kan jo hende noen har tid til å bruke strikkepinner. Og er du ikke selv blant dem som elsker å strikke, ja, så kan det jo hende du har en hjertevenn å dele oppskriften med...

Er du en mann som gjerne vil at en spesiell kvinne skal strikke den til deg, så slipper du nok unna med å si noe sånn når du sender henne en link til mønsteret her:

- Du er jo en mønster-kvinne. Så flink og varm og god, så jeg vil gjerne føle at jeg har noe av deg rundt kroppen når vi ikke er sammen.

Æh. Det heter jo "strikket med kjærlighet", bør du kanskje legge til. Ønsker du at noen skal strikke genseren til deg, men ikke vil risikere at det kan bli litt sånn kleint, så kan du jo heller fortelle (uten at det virker som mansplaining, da!) litt om at det ikke var før på begynnelsen av 1600-tallet at strikking ble utbredt her i Norge.

Den første skriftlige kilden om strikking her hjemme finner vi i en rettsprotokoll fra Bergen i 1634. Der ble omstreiferen Lisbet Pedersdatter anklaget og dømt for tyveri og trolldom. Videre utover i dette århundret inngikk strikking i arbeidet for å motvirke fattigdom, og det ble undervist i strikking i tukthus og liknende instituskoner. 

Videre utover på 1700-tallet ble det utbredt at kvinner livnærte seg som strikkersker. Med mekaniseringen på 1800-tallet var ullvarefabrikker blant de første industriene som ble mekanisert. 

Men håndarbeid er best. Og norsk ull er uansett gull! Hvis du eller andre i din krets strikker genseren, så del gjerne et bilde på sosiale medier, tagget med #nsggenseren og #norsksauoggeit 

Oppskriften og mønsteret er er utviklet av NSGs Team Ung, med Elin Fuglestads orkestrering av strikkepinnenes fine vandring mellom rette og vrange. Den er i NSGs egne logo-farger, med tydelige poteavtrykk av både småfe og gjeterhund.

Klikk her for å laste ned oppskriften

Klikk her for å laste ned mønsteret