Ann Kristin Teksle er leder av Valgnemda i Norsk Sau og Geit, og driver i Telemark med 350 vinterfôra sau. Hun sier til Bondebladet i dag at hun mener dyrevelferden nå blir tatt på alvor, holdt opp mot landbrukspolitiske mål om selvforsyning og landbruk i hele landet.

Norsk Sau og Geit har under prosessen mot en ny melding kommet med flere tunge innspill om at meldingen må bygge på spesifikk kunnskap om sau og geit, og ikke få negative konsekvenser for produksjon og struktur i småfeholdet. 

Her er noen sentrale punkter i meldingen som med minister Geir Pollestad i spissen ble lagt frem den 20. desember:  

  • Regjeringen innfører ingen nye arealkrav, men formulerer likevel at en eventuell økning og forbedring av arealet for småfe skal "utredes" videre i et ubestemt perspektiv.
  • Nye bygningskrav vil kun være knyttet til nybygg og "større ombygginger", altså ikke eksisterende driftsbygg.
  • Rovdyrpolitikken blir også angitt som et eget dyrevelferdstiltak, ved at meldingen påpeker at det skal føres "en restriktiv rovviltpolitikk". Dette skal blant annet innebære at bestandsmålene følges opp i realiteten, og at fellingskvoter skal tas ut i samsvar med vedtak. 

- Mitt første inntrykk er at det er veldig bra at regjeringen tar utmarksproblematikken på alvor, ved at de ønsker å redusere tap av småfe og føre en restriktiv rovviltpolitikk, sier Ann Kristin Teksle til Bondebladet. Hun og mannen har selv hatt betydelige tap etter jerveangrep, bare i 2023 mistet de 58 beitende lam. Teksle understreker også at kostnader til å ivareta dyrs adferdsbehov må føre til økning av statlige finansieringsordninger.

Allerede i desember 2021ble det erklært at en ny dyrevelferdsmelding var under oppseiling. Men det ble en lang seilas, der det ettehvert ble anslått at den ville komme på bordet et godt stykke inn i 2024. Og nå ved det nye årsskiftet er det altså slik at regjeringen fremdeles ikke setter noen absolutte datoer for når noen av tiltakene skal iverksettes.

- Vi er enige om å ta dette stegvis, og gjøre det på en kunnskapsbasert måte. Men om målet er en dyrevelferd i verdenstoppen, må vi hele tiden bevege oss fremover for at folk skal ha tillit til helt vanlig dyrehold i Norge, sier Pollestad i intervjuet, som han avslutter med disse ordene:

- Om vi stiller så strenge krav til sauebønder at norsk sau ikke blir konkurransedyktig og blir utkonkurrert av sau som er produsert under helt andre forhold, har vi ikke gjort det vi skal. Vi skal styrke dyrevelferden, og samtidig øke selvforsyningen. Jeg håper vi i meldingen tydelig har lagt frem at bonden ikke er et problem, men en helt nødvendig betingelse for å oppnå enda bedre dyrevelferd.

Ikke overraskende er tonen en litt annen hos dyrevernorganisasjoner utenfor landbruket. 

- Dette er ingen dyrevelferdsmelding, men enda en "næringsmelding" hvor dyr er redusert til varer, konkluderes det for eksempel på organisasjonen NOAH sine nettsider.