Tekst og foto: Yngve Ekern

Det er så fint å kunne vise folk utenfor småfenæringen at det faktisk er geitemelk å få kjøpt. Bli med og spre budskapet om at den finnes i butikker med godt utvalg, som for eksempel Meny og Coop Mega.

Den som deler denne typiske NSG-oppskriften kan jo også legge til noen ord om hvordan de søte drøvtyggerne bidrar til at de bratteste og peneste landskapene i vårt lille land ikke gror igjen av kratt og krafs.

Og de som sier at de tror geitemelk smaker litt for rart og kraftig, de kan heldigvis bare tro om igjen. De siste årene har smaken blitt mer og mer tilpasset vanlige forbruker-preferanser. Melken i de små kartongene smaker nydelig, og vi kan jo også si til folk at hver slurk de tar er et «Hurra for Norge»!

Jadda, og når vi formidler snask fra småfeholdet vårt kan vi selv glede oss over at Tine driver aktivt med misjonering i markedet for geitoster, både her hjemme og ute i verden. Chevre fra Haukeli er allerede på salgstoppen i sin kategori. En ny satsning på norsk salatost er på trappene og profilen endres for hvit geitost. Blant annet skal Ekte Hvit Geiost relanseres under det populære merkenavnet Snøfrisk.

Mye å glede seg over, altså, og her er oppskriften på instant juleglede!

Geitepudding med eplesaus

4 personer

4 dl geitemelk

2 dl kremfløte

4 plater gelatin, eller tilsvarende mengde pulver

1 vaniljestang

1 dl sukker

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i rundt 5 minutter. Klem vannet ut av platene med fingrene.

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frø med en liten kniv. Kok forsiktig opp geitemelk, fløte, sukker, vaniljestangen og frøene under omrøring. Fisk så ut vaniljestangen (som du gjerne må skylle og bruke om igjen i for eksempel grøt eller kakao).

Ta melkeblandingen av varmen og ha i gelatinplatene. La dem smelte i den varme melken og rør godt. OBS: Melken må ikke koke etter at du har hatt i gelatin.

Avkjøl blandingen litt før du fordeler i passende skåler. Sett kaldt i minst 4 timer, da er det en fin pudding.

 

Eplesaus:

1-2 epler, skrelt og skåret i tynne båter

3 dl eplejuice

1 dl sukker

1 kanelstang

3 stjerneanis

Kok inn eplejuicen med krydder og sukker til mengden reduseres og det likner en saus, minst et kvarter. Ha i eplebåtene og la de kokes møre, men pass på at de ikke går i oppløsning. Avkjøl.

Fordel sausen på puddingene og server gjerne med noen ristede hasselnøtter og litt fiken i biter. Grovt hakkede brente mandler vil også bidra til følelsen av høytid.