Delindeks for fødselshjelp

I 2025 skal vi for første gang beregne indeks for fødselshjelp for NKS og spæl. Derfor oppfordrer vi alle medlemmene våre med disse rasene, til å registrere egenskapen i lamminga.
Redusert behov for fødselshjelp er viktig når det kommer til dyrevelferd, lammetap og arbeidstid i lamminga. Etter flere år med registreringer av egenskapen har vi nå fått beregnet en arvegrad som er høy nok til at vi kan beregne indekser for egenskapen. Indeksen vil bli beregnet for både NKS og spæl. Vi oppfordrer alle som har NKS eller spæl til å registrere egenskapen, for å få mest mulig korrekte indekser for egenskapen.
Ved å ha fokus på behovet fødselshjelp i avlsarbeidet vårt, håper vi å kunne utvikle ei søye som sikrer god dyrevelferd, og som reduserer arbeidet bonden har med enkeltindivider i lamminga. Forskning har vist at lam som mottar fødselshjelp er mer utsatt for sykdom og død etter fødsel. Ved å få en indeks for egenskapen, vil vi kunne bidra til høyere lammeoverlevelse og en bedre start for både søyer og lam.
Behov for fødselshjelp bestemmes av forhold ved:
• Søya
• Lammet
• Kombinasjonen søye-lam
Lammingsforløpet påvirkes av faktorer både ved søya og lammet selv.
Ønsker du å skrive ut en beskrivelse av hvordan du registrerer egenskapen for å ha tilgjengelig i fjøset? Trykk på denne lenken for å åpne en PDF med beskrivelse av registreringen "fødselshjelp".
Behovet for fødselshjelp kan variere mellom lam i samme kull. Det er derfor nødvendig å registrere behov for fødselshjelp for hvert enkelt lam – også for fullbårne dødfødte lam, og lam som dør før merking.
Får du ikke opp feltet "Fødselshjelp" ved registrering av lamming på i Sauekontrollen, må du trykke på "valg" og "utvidet registrering lam" oppe i høyre hjørne i skjermbildet og legge til feltet "fødselshjelp".
Gi poeng for fødselshjelp til hvert enkelt lam.
Poengskalaen er som følger:
Kode 1: Ingen hjelp
Normal fødsel, eventuelt enkel fødselshjelp gitt av driftsårsaker.
Eksempel: Har ikke tid til å vente fordi jeg må sove.
Kode 2: Litt hjelp
Hjelp som sannsynligvis øker lammets sjanse for å overleve og være livskraftig.
Eksempel: Enkle feilstillinger, litt svake veer, litt langtrukken fødsel.
Kode 3: Mye hjelp
Vanskelig fødsel, hjelp helt nødvendig.
Eksempel: alvorlige feilstillinger, store lam, manglende veer.
Kode 4: Ukjent
Brukes dersom du ikke vet hvilke av de tre andre alternativene som vil være korrekt å gi.
Dersom det har vært behov for å gi lammingshjelp til ett lam, velger saueholderen ofte å trekke ut de resterende lammene med det samme. Hvis de resterende lammene ligger normalt og er lette å dra ut, gi dem poeng 1 «Ingen hjelp».
Vi er ute etter variasjonen i besetningen. En gjennomsnittsbesetning er forventet å ha ca 70 % av lammene i «Ingen hjelp»-gruppa. Du må få fram fordelingen i din egen besetning, enten det betyr mer eller mindre hjelp. Du skal ikke ta hensyn til hvilken type feilstilling et lam eventuelt har når du registrerer fødselshjelp. Det eneste som betyr noe er om lammet får hjelp, eller ikke, og i hvilken grad det får hjelp. Selv et lam som har en feilstilling, kan få kode «ingen hjelp», dersom dette er tilfelle for fødselsforløpet.
Husk at lam som får «ingen hjelp» også må få registrert dette. Det er ikke likhetstegn mellom det å ikke registrere noe, og «ingen hjelp». Er du usikker på hvorvidt lammet fikk fødselshjelp eller ikke, velg kode 4 «ukjent».
«Lammingskode» registrert på søya (1=Uten hjelp; 2=Med hjelp, ikke feilstilling; 3=Med hjelp, feilstilling) er ikke en arvbar egenskap slik den har vært registrert i Sauekontrollen.
Midlertidig merking av lam
Hvis ikke lamma øremerkes umiddelbart etter fødsel, må lamma kunne skilles fra hverandre på annen måte for å holde orden på hvilket lam som har fått hvilket poeng for fødselshjelp.
Fargebånd med forskjellige farger for «Litt hjelp» og «Mye hjelp» er en lettvint måte å skille lamma fra hverandre på. Det finnes bånd med strikk som festes rundt halsen eller borrelåsbånd som kan festes rundt beina frem til lamma får øremerke. Lam som fødes uten hjelp trenger ikke merking. En annen metode er å bruke spray (jod eller lignende), med én flekk for «Litt hjelp» og to flekker for «Mye hjelp». Øremerket må settes i før den midlertidige merkingen blir utydelig.
Mer informasjon om registreringer i medlemsbladet
Det er mange egenskaper som er nyttige for bonden å registrere gjennom lamminga. I medlemsbladet vårt Sau og Geit nr 2/2025, kommer det en fyldig artikkel om hva du kan og bør registrere underveis i lamminga for å optimalisere driften. Dette bladet sendes ut med posten 2. april.