Det norske landslaget i saueklipping og ullhåndtering ble klart etter NM på Oppdal i høst. Et godt gjennomført arrangement. Landslaget består av saueklipper Lars Sønstevoldhaugen årets NM vinner, saueklipper Åsmund Kringeland fjorårets NM vinner. Ullhåndterer Jonathan (John Gerhard) Håkull årets og fjorårets NM vinner og ullhåndterer Ruth Jane Rossevatn nummer to i årets NM. Disse fire skal representere Norge under VM i Skottland 22-26 juni på Royal Highland Show.

Som organisator for gjengen er Stian Espedal. Han er lagets manager og vil legge til rette for at laget skal gjøre det best mulig under mesterskapet, samt skaffe sponsorer til laget. Følg med på oppdateringene Stian har om laget på Facebook.

I tillegg kommer Ana Leira og Sven Reiersen til å representere Norge på dommersiden. Sven som klippedommer og Ana som dommer i ullbehandling.

Laget hadde sin første av flere treningssamlinger den 16-17 januar i Rogalnad. Der klipte de over 300 sau med helårsull. Dette er nemlig det som kommer til å møte de under VM-konkurransen. De hadde engasjert Børge Høiland som mentor for klipping og Sven satte deltagerne inn i de regelverket som dommerne har fått før VM-konkurransen. 

Med den erfaringen John Gerhard har fra tidligere mesterskap tok han seg av instruksjon av Ruth Jane slik at hun skulle få en innføring i hvordan konkurransen for ullhåndtererne er i Skottland. Det er slik at i Skottland skal de «kaste» fellen ut på et bord og ta vekk de delene av ulla som er dårlig før de ruller den sammen. Denne rullen vil bli vurdert av dommerne. På er senere tidspunkt vil ullhåndtererne knytte til ekstern ekspertise for å kunne gjøre det best mulig i mesterskapet. 

Noen av lagets medlemmer skal over til Storbritannia i mars måned for å trene. De har og sett seg ut oppkjøringskonkurranser de skal delta på inn mot mesterskapet.

Det at vi har et landslag i saueklipping og ullhåndtering gir oss verdifull erfaring fra utlandet som disse utøverne tar med seg hjem. Denne erfaringen og kunnskapen vil disse overføre til andre utøvere som driver med det samme her hjemme. Saueklipping og ullhåndtering som sport er under stor utvikling om dagen. Dette vises blant annet ved at det er satt flere verdensrekorder på klipping av sau den siste tiden. Disse rekordene blir satt ut fra klipt sau på 8-9 timers arbeidsdager på ulike typer ull som merino og ulike typer sau som f.eks lam. Det er satt rekorder for lag og enkeltutøvere.

NSG ønsker våre utøvere fra Norge lykke til i oppkjøringen til VM og gleder oss til mesterskapet.


Kort beskrivelse av landslaget:

Ullhandtering

Jonathan (John Gerhard) Håkull


 

Jonathan (John Gerhard) Håkull (41) fra Skjoldastraumen i Tysvær, Rogaland. I 14 år reiste Jonathan mellom USA, New Zealand, Australia og England for å jobbe som ullhåndterer. Nå er han sauebonde på heltid, men deltar fortsatt aktivt i klippemiljøet. Ikke minst som en erfaren NM-deltaker, Her har han imponerende 12 NM-titler bak seg. 

Jonathan har deltatt i VM flere ganger. Beste plassering er en 3. plass i Irland. Men en 4. plass fra New Zealand i 2014 rangerer han høyere, rett og slett fordi NZ langt på vei er sporten sitt hjemland og nivået er skyhøgt. Selv med mindre trening de siste åra, er ambisjonen å gjøre det best mulig i VM. Her har Norge kanskje sin største medaljekandidat.

Ruth Jane Rossevatn


 

Ruth Jane Rossevatn (27) fra Fjotland i Kvinesdal, Agder. Ruth Jane er bonde og klipper flere tusen sauer i året. I tre år jobbet hun med ullhåndtering og klassifisering av ull på Furuset slakteri i tillegg til at hun studerte landbruksteknikk på Blæstad. 

Ruth Jane deltar i NM både som saueklipper og ullhåndterer. I 2022 kom hun på 2.plass i ullhandtering og skal delta i VM for første gang. Men det er stor forskjell på ullhåndtering her til lands og i Skottland, hvor de ruller fellen og vurderer den under et. Ruth Jane rullet sin første fell i forrige uke. Nå skal hun bruke vårklippinga til å trene for å gjøre sitt beste i VM. Hun ser fram til å oppleve det spesielle miljøet og er spent på hvor langt hun kan nå i konkurransen. Dette blir en læringskonkurranse for fremtidige mesterskap 


Klippere: 

Lars Sønstevoldhaugen


 

Lars Sønstevoldhaugen (25) fra Brekkom i Fåvang, Gudbrandsdalen. Lars har klipt sau siden han var ungdom og har deltatt i NM siden han var 14. I 2022 ble han norgesmester og kvalifiserte seg dermed til VM. 

Lars driver gård med sau og ammeku. Lars har stått på flere klipperigger i landet og har god erfaring fra klipping her hjemme. Sist år klipte Lars rundt 8000 sau. Han er i tillegg klippeinstruktør. 

Han er førstereisgutt til VM. og er først og fremst ute etter å lære for senere mesterskap.

Åsmund Kringeland

 
Åsmund Kringeland (40) fra Aksdal i Tysvær, Rogaland. Åsmund er født inn i en saueklippertradisjon, med både far og bestefaren som aktive saueklippere og NM-deltakere. De første sauene han klipte ble gjort med håndsaks. Åsmund har klipt sau både på New Zealand og i England. 

Åsmund er sauebonde og jobber som profesjonelt klipper ved Fatland Ølen. Han har tre NM-titler bak seg og deltar i sitt tredje VM. Målet for konkurransen er å komme seg videre fra de innledende rundene.