Småfeholdet er viktig for å opprettholde næringsvirksomhet og bosetting over hele landet og en hovedaktør i utnyttelsen av de rike beiteressursene vi har i Norge. 
Vi utgjør en næring med stor tro på framtida, men må i likhet med andre næringer ha forutsetninger som gjør det mulig å opprettholde et levedyktig småfehold over hele landet.   
Akkurat det å kunne sikre selvforsyning og beredskap med basis i større andel av egenprodusert mat er etter vår mening viktigere enn noen gang, ikke minst etter vel et år med krig i noen av Europas viktigste jordbruksområder. 
Småfenæringa har stor tro på behovet for å produsere egen mat. 
Vi produserer mat på norske ressurser og andre samfunnstjenester som kommer på kjøpet. 
Det gjør vi over hele landet.
Vi bidrar til økt sjølforsyning, med kjøtt, mjølk og ull i tillegg til å holde kulturlandskap i hevd.
Dette er bærekraftig og vårt bidrag til beredskap. 
Småfenæringa jobber etter regjeringens mål om opptrappingsplan for jordbruket. 
Sau og geit skal også være med på opptrappingsplanen og må ha mulighet til jamstilles med andre næringer internt i landbruket.
Det er optimisme i næringa etter jordbruksoppgjøret i fjor og på vegne av småfenæringa forventer vi at dette blir fulgt opp i årets jordbruksforhandlinger. 
Men de store økningene i kostnadene er en utfordring for næringa.
For å sikre bærekraftig produksjon i småfenæringene framover må det være et mål å sikre lønnsomhet på lik linje med andre grupper i samfunnet, men først og fremst å oppnå en lønnsomhet på lik linje innad i landbruket. 
Igjen må kostnadsøkningene dekkes opp og inntektsgapet innad i landbruket må tettes.   
Vi vil også i år gjenta at når inntektene til bøndene skal økes, må det være for at bonden skal sitte igjen med mer penger for kapitalen hun/han har satt inn i drifta og arbeidet hun/han utfører på gården. 
I tillegg må det være mulig å kunne ta seg mer fri. 
Dette er helt nødvendig om en vil opprettholde dagens landbruk og øke selvforsyningen. 
Det er vanskelig å rekruttere nye generasjoner inn i en næring der en tjener lite og har mye mindre fritid enn andre grupper i samfunnet.
Norsk Sau og Geit har tro på at strukturen i småfeholdet er der den skal være. 
I vårt innspill til årets jordbruksforhandlinger har vi tatt hensyn til dette og innrettet våre forslag og fokusområder etter det.
Vi ønsker jordbrukets forhandlingsutvalg lykke til med den viktige jobben inn i forhandlingene!