Vi står i en uoversiktlig smittesituasjon med blåtunge i Norge nå. Foreløpig er det kun påvist smitte i Agder, men det har de siste dagene blitt påvist smitte i stadig flere besetninger i dette området. Det er også mistanke om smitte i flere områder i Rogaland, og vi må være forberedt på at smitten kan påvises også utover disse områdene. 

Vi oppfordrer igjen til å følge status på relevante nettsider:
Mattilsynet: Har siste nytt om status og eventuelle tiltak.
Veterinærinstituttet: Her finnes et kart over utbredelse av sykdommen.
Animalia: Her finner du blant annet gode eksempelbilder.

Vi ønsker å understreke at dette er en sykdom som rammer tilfeldig, og utbruddene skyldes ikke uforsiktighet hos de berørte besetningene. Likevel er det flere tiltak vi alle kan gjøre for å minske risikoen for videre spredning av smitten.

Norsk Sau og Geit ønsker derfor å gi medlemmene sine noen råd for hvilke tiltak vi kan gjøre for å begrense spredning av smitte i tiden fremover. Disse rådene er underbygget av Helsetjenesten For Sau i Animalia.

Foreløpig virker det som at sørkysten (fylkene Rogaland og Agder) er mest utsatt, men disse tiltakene kan også bli gjeldende for flere områder i Norge. Tiltakene er anbefalinger som kan hindre smitte. Det er ikke krav dere må etterfølge, men tiltak for å beskytte deres egen og andres besetninger mot smitte. 

Blåtunge er en sykdom med høy dødelighet hos sau, og er en liste-1 sykdom hos Mattilsynet, og noe alle bør ta alvorlig. Blåtunge smitter gjennom sviknott og jo kaldere temperaturen ute blir, desto mindre sjanse er det for at sviknotten oppformerer viruset og klarer å spre det. Det er ventet at smittefaren vil bli vesentlig lavere utover høsten, så gode tiltak de nærmeste ukene vil kunne spare oss for store tap og kostnader i saueholdet.

Det er per nå ikke dokumentert effekt mot sjukdomsutvikling ved bruk av påhellingspreparater eller andre insektmidler. Vaksinering på dette tidspunktet er heller ikke veldig hensiktsmessig, da det vil ta to-tre uker før vaksinen har effekt og innen den tid vil risikoen for smitte fra sviknott være sterkt fallende.  

Tiltakene under gjelder for Rogaland og Agder, men enkelte tiltak bør også nærliggende fylker følge. 

Tiltak for å redusere smittespredning:

  • Hold dyra inne
    • Det mest effektive tiltaket for å unngå smitte er å holde dyra inne, særlig om ettermiddagen og natta da sviknotten er mest aktiv. Har du mulighet til å holde de mest verdifulle avlsdyra (søyer og/eller værer) inne i ukene fremover, vil dette redusere sjansen for sykdom hos disse dyra.
  • Utsett klippingen av sauene
    • Forskning fra Nederland har vist at uklipte sau kan ha mindre sjanse for å bli smittet enn nyklipt sau. Hvis man har mulighet til å vente med klipping, kan det være et tiltak å ikke klippe sauene før det er blitt under 10 grader ute gjennom døgnet (etter 15. oktober, kanskje lenger dersom det er varmt vær). Dette må vurderes opp mot eventuelle ulemper ved å ikke klippe sauen. 
  • Ikke flytt avlsdyr mellom besetninger de neste ukene
    • Utsett forflytning (salg/kjøp) av avlsværer til temperaturen har blitt under 10 grader ute gjennom døgnet (etter 15. oktober, kanskje lenger dersom det er varmt vær).
    • Hold gjerne av noen værer ekstra for tilgang på avlsværer i tilfelle sjukdom
  • Unngå transport av dyr ved skumring/kveld/tidlig morgen
    • Dersom du må transportere dyra til et nytt område, prøv å unngå tidspunkt ved skumring/kveld/tidlig morgen, da knotten er mest aktiv og det er større sjanse for å få med knott på transporten.
  • Ikke gjennomfør kåringssjå/dra på kåringssjå
    • NSG har besluttet at det ikke skal gjennomføres kåringssjå i Rogaland og Agder frem til 25. september. Kåring før dette vil foregå som gårdskåring. Utvikling av smittesituasjonen fremover vil avgjøre hvilke tiltak som gjøres etter 25. september
  • Ikke arranger dyretreff eller fellestreninger 
    • Ikke arranger fellestreninger, for eksempel gjeterhundtreninger, der personer, hunder og sau fra mange besetninger møtes og har kontakt. Infiserte sviknott kan på denne måten spre seg mellom besetninger. Sau med smitte (uten symptomer enda) kan også på den måten spre sykdom ved at de tas med til et nytt område, og blir stukket av knott, som igjen kan spre smitten videre.
  • Valg av beite
    • Hvis du har mulighet, unngå fuktige skogsbeiter, og velg heller åpne beiter med vindtrekk 
  • Insektsfangere i fjøset
    • Det er ikke påvist noen effekt av bruk av insektsfangere i fjøset, men det er et enkelt tiltak, uten bivirkninger, som trolig kan ha noe for seg.