Tekst: Yngve Ekern  Foto: Mats Ekern

- Kje-e-empegodt! Kje-e-ezus, så deilig!

Rockestjernenes egen festivalkokk, Jørgen Ravneberg, sparer ikke på festlige ordspill når han forbereder serveringen «backstage» under Øyafestivalen i Oslo.

Norges største festival gikk av stabelen den andre uken i august, med rundt 100 000 publikummere.

- Vi burde alle spise mye mer kje. Kjekjøtt er kanskje den mest bærekraftige maten vi kan ha i oss. De små geitene skal selvfølgelig spises, ikke kastes, erklærer Ravneberg.

Sjefen for artistkjøkkenet, strengt bevoktet bak scenen, vet at mange av stjernene på plakaten kan være ganske kresne når det gjelder hva de vil serveres. Men Ravneberg, som til daglig er kjøkkensjef på restauranten Kolonihagen, var aldri i tvil om hva han skulle by selv de mest celebre artistene på.

Kjøtt som gir helhet

- Jeg liker å snakke om det jeg serverer. Og med kje er det mye pent å si. Geit spises så å si over hele verden, så også en afrikansk artist vil nikke bifallende, sier Jørgen og teller videre på fingrene:

- Dette er dyr som rydder opp i landskapet vårt. De bidrar til at det kan bo folk i hardføre strøk rundt i verden. De sørger for biologisk mangfold, at plantefrø blir spredt.

For at kjeet skal behage musikernes ganer har han valgt å konfitere kjøttet. Konfitert betyr langsomt kokt eller bakt med ekstra fett. En tilberedningsmetode med appell til de aller fleste.

På Øyafestivalen henger musikken og maten nøye sammen. På samme måte som festivalen stiller kresne krav til hvem som skal få slippe til i publikummets øyne og ører, er kravene også høye til det som skal i munnen på folk.

Hele 95 prosent av det som serveres gjestene er merket som godkjent økologisk av merkeordningen Debio. Øyafestivalen har i mange år hatt Debios «gullmerke», og i år var det i tillegg lagt mye arbeid i å klimasertifisere alle råvarer.

Festivaler går foran

Øyafestivalen har uten tvil hatt enorm innflytelse på serveringen på andre festivaler i Norge, ikke minst når det gjelder tilbudet av vegetarisk mat. I år var hele 20 av totalt 25 serveringssteder for publikum uten kjøtt.

Noen som husker medienes «skandale-oppslag» etter Månefestivaen i Fredrikstad i sommer? Da gikk det en kule varmt også i sosiale medier, fordi festivalen ikke tillot servering av en eneste liten kjøttbit. Sånn er det blitt.

Jørgen Ravneberg er selv tilhenger av plantebasert mat, og er dessuten en svært målrettet sanker av alt jordsmonnet byr på. Men han ser større på det.

- Vi bør holde fokus på å utnytte mest mulig lokalt produserte råvarer, det gjelder i hele verden akkurat nå, ivrere han og legger videre i vei: Burde ikke flere få opp øynene for hvor godt geitemelk egentlig smaker? Dette unike produktet er jo å få fatt i på flere vanlige butikker…

- Vi kokker burde gå sammen og bidra til mer opplysning om denne enestående råvaren som alt småfe er. Ja, det burde vært pensum i skolen også, fatslår Ravneberg.

Et bra refreng

Kanskje vi i NSG neste år kan stille med kjekjøtt sånn at også publikummet kan nyte godt av småfeholdet vårt?

Britt Nilsen, i ledelsen for festivalen, med ansvar for mattilbudet til de mange gjestene, er ikke fremmed for tanken. Hun er faktisk veldig entusiastisk:

- Riktignok har vi som krav til matbodene her at de skal servere økologisk. Og kje er vel sjeldent registrert som økokjøtt. Men det er samtidig så opplagt at dette er veldig bærekraftig kost – så det kan vi sikkert få til.

Mer kje til vanlige folk i 2023, altså, ikke bare til de folkekjære artistene. Det er et refreng vi kan synge med på!