Men det ligger ellers ikke an til helt sedvanlig "takt og tone" når de to organisasjonene skal trekke i lag fram mot årets jordbruksforhandlinger - i en tid med store spenninger og betydelige forventninger.

* Skal unge folk overta i småfenæringa, så må inntektene opp. Det er en av de sentrale konklusjonene etter møtet denne uken. Regjeringens løfte om en klar opptrappingsplan skal forfølges med lupe og knyttede never.

- Formålet var ellers å bli bedre kjent med hverandre, siden Tor Jacob er nokså ny som leder. Vi fant hverandre og diskuterte fruktbart flere temaer som har direkte betydning for medlemmene i NSG, forteller vår styreleder Ronald Slemmen.

De tok hverandre i hendene på at de vil kjempe for en målrettet landbrukspolitikk der bønders innsats blir verdsatt langt mer rettferdig enn i dag. Det innebærer også en tydelig styrking av krav om bedre inntektsmål for småfebønder i den interne prioriteringen i jordbruket.

- Det er veldig viktig at vi holder jevnlig og tett kontakt, særlig når det er store endringer i ansatte og tillitsvalgte, sier Tor Jacob. Han har fått mye oppmerksomhet etter at han som medieprofilert "bondeopprører" tok over ledervervet da Kjersti Hoff i fjor sommer ikke gikk inn for gjenvalg som styreleder. Med på deler av treffet var også Småbrukarlagets enda ferskere generalsekretær Anton Langeland.

- Tror dere "folk flest" egentlig forstår småfenæringas betydning for hverdagslivet i det lange landet vårt?

De to er ikke tunge å be når spørsmålet stilles.

- Sammen skal vi gå enda bredere ut og påpeke hvor viktige våre beitende dyr er for distriktene, og ikke minst matsikkerheten vår. Jeg tror veldig mange, og stadig flere, forstår hvor viktig det er å produsere mest mulig mat på norske ressurser, og ta hele landet i bruk, fremholder en optimistisk Ronald Slemmen.

- Jo flere som tar inn over seg småfenæringas sentrale rolle, jo nærmere kommer vi en ny og bedre politikk. Det virker som om mange nå er i ferd med å innse at økt sjølforsyning må til, og at trygg matproduksjon ikke skjer uten politiske og økonomiske føringer, sier Tor Jacob Solberg - som også legger til at han synes vi skal legge mer vekt på ullas unike verdi: Naturlige fibre til klessplagg som varer lenge er en vinnersak.

Tekst: Yngve Ekern