Vil ha meir av dette
Pål Kjorstad er positivt overrasket over utvalget sauekjøtt i kjøledisken hos Kari Aase Haugom på Kiwi på Harpefoss. - Overskudd til tross, det er ofte vanskelig å finne lamme- og saukjøtt i kjølediskene, sier han.
Kjorstad er oppriktig bekymret for sine kolleger i sauenæringen. For få år siden ble de oppfordret til å satse og bygge på. Markedet for lammekjøtt skulle være nærmest umettelig.
Stor overproduksjon
Nå er situasjonen snudd på hodet. Nortura regner med et overskudd på 1.700 tonn lam- og sauekjøtt neste år. Prisen til bonden er i fritt fall.
- Dette er dramatisk, sier Kjorstad til Gudbrandsdølen Dagningen (GD). Han har overlatt sauebruket til sønnen, men er fortsatt glødende engasjert i interesseorganisasjonen Norsk Sau og Geit. Denne uka oppfordret styreleder Kjell Erik Berntsen i Norsk Sau og Geit sauebøndene til å ta felles ansvar og begrense paringen, slik at det blir færre lam neste år. Samtidig er det ofte vanskelig å finne lammekjøtt i butikken.
Overskudd til tross; det er ofte vanskelig å finne lammekjøtt i butikkene. Men Kjorstad var positivt overrasket over utvalget hos Kari Aase Haugom på Kiwi Harpefoss. Foto: Kristian Hosar, GD.
- Hva snakker vi om i kroner og øre?
- Prisen har falt fra 50 kroner kiloen til 37 kroner. Og da snakker vi om lam. Prøver du å levere ei søye til slakt i dag, får du nesten kjeft. Det er direkte skammelig at vi ikke får betalt for førstklasses kjøtt, sier han.