Kjorstad er oppriktig bekymret for sine kolleger i sauenæringen. For få år siden ble de oppfordret til å satse og bygge på. Markedet for lammekjøtt skulle være nærmest umettelig.

Stor overproduksjon
Nå er situasjonen snudd på hodet. Nortura regner med et overskudd på 1.700 tonn lam- og sauekjøtt neste år. Prisen til bonden er i fritt fall.

- Dette er dramatisk, sier Kjorstad til Gudbrandsdølen Dagningen (GD). Han har overlatt sauebruket til sønnen, men er fortsatt glødende engasjert i interesseorganisasjonen Norsk Sau og Geit. Denne uka oppfordret styreleder Kjell Erik Berntsen i Norsk Sau og Geit sauebøndene til å ta felles ansvar og begrense paringen, slik at det blir færre lam neste år. Samtidig er det ofte vanskelig å finne lammekjøtt i butikken.


Overskudd til tross; det er ofte vanskelig å finne lammekjøtt i butikkene. Men Kjorstad var positivt overrasket over utvalget hos Kari Aase Haugom på Kiwi Harpefoss.  Foto:

Presset økonomisk
Kjorstad rister på hodet og frykter konsekvensene.
- Å drive med sau har ikke vært frakt fra før. Småfe er den dårligst betalte næringen i landbruket, med rundt 80 prosent av inntekta til de andre. Nå risikerer vi å komme ned på 50 prosent, presiserer han overfor GD.

- Hva snakker vi om i kroner og øre?
- Prisen har falt fra 50 kroner kiloen til 37 kroner. Og da snakker vi om lam. Prøver du å levere ei søye til slakt i dag, får du nesten kjeft. Det er direkte skammelig at vi ikke får betalt for førstklasses kjøtt, sier han.

Les saken i GD ...