Beredskapsplan rovvilt og beitebruk

Hvordan utarbeide en beredskapsplan for rovvilt?
Når akutte situasjoner oppstår med beitedyr og rovvilt er det viktig å ha en beredskapsplan for å håndteringen. Det er flere virkemidler som kan benyttes for å løse situasjoner der beitedyr blir utsatt for angrep fra store rovdyr. Noen ganger blir beitedyr holdt inngjerdet, det blir gitt tilskudd til økt tilsyn, tidlig nedsanking eller det blir gitt skadefellingstillatelse på et bestemt individ. Skadefelling er kun ett av virkemidlene for å løse en akutt situasjon. Dette blir som oftest løst på kommunalt eller interkommunalt nivå. Da er det viktig at kommunene har en god beredskap med tanke på å løse et skadefellingsoppdrag mest mulig effektivt. Når skadefellingssituasjoner oppstår, forventes det at beitebrukere, jegere og kommunen er samkjørte og løser oppdraget raskt og effektivt.
Norsk Jeger og Fisk på oppdrag for Miljøødirektoratet laget en veileder for utarbeidelse beredskapsplaner som dere finner her.
Veilederen er et dokumentet ment som informasjon og tips for å utarbeide beredskapsplaner som skal gi kommuneansvarlige nødvendige verktøy. En beredskapsplan bør inneholde alle aktuelle forhold for å være best mulig forberedt til å gjennomføre de virkemidlene som myndighetene bestemmer, dersom akutte skadesituasjoner oppstår. Veilederen setter fokus på roller og ansvar innenfor den offentlige forvaltningen og har tips om hva som må være på plass av forberedelser i forhold til rutiner for samarbeid, kommunikasjon og ressursbruk, samt en oversikt over ferdigheter som er viktig for at et fellingslag skal kunne lykkes med sitt fellingsoppdrag. Punktene som gjennomgås bør være punkter som inngår i beredskapsplanen og klargjør roller og ansvar for de ulike aktørene. Veilederen må være et levende dokument, som oppdateres ettersom regelverket endres og ny kunnskap innhentes.