Banner Banner Banner Banner

Aktivitetskalender

  September 2020
Ma Ti On To Fr
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       

Slik gjør du dyra klar til beiteslipp

Her er en oversikt over rutiner for å gjøre dyra klar til beiteslipp:

Klipping
Dyrevelferdsregelverket stiller krav om at småfe skal klippes etter behov og minst årlig. Dyr som slippes i utmark med gamle ulltover kan få store plager i beitesesongen, med hudskader fordi det blir tett og fuktig under ulla, fluelarver m.m.  Mattilsynets vurdering er at sauene bør være klippet før slipp i utmark, og sauer som ikke er utegangere bør klippes en måned før lamming. Sauene må være klippet minst 14 dager før slipp på utmarksbeite, slik at de har et isolerende ull-lag om det skulle bli ruskevær.

God pleie fra sauebonden og søya har gjort lammet klart for beiteslipp. Foto: Grethe Ringdal/Animalia

Klauvstell
Regelverket stiller et klart krav om at klauvene skal undersøkes regelmessig og beskjæres ved behov. Team småfe i Nortura, andre slakterier og flere lokallag av Sau og Geit tilbyr kurs i klauvskjæring med teoridel og praktisk øvelse. Opplegget er laget i samarbeid med Helsetjenesten for sau. Kontakt din lokale slakterirådgiver hvis du ønsker kurs i ditt område.

Parasittbehandling
Behandling av lam mot rundorm ved slipp i utmarka er som regel riktig og nødvendig. Da har lammene ofte gått noen uker på hjemmebeiter der det kan være en del parasitter. Behandling av søyene er vanligvis ikke nødvendig. Friske søyer i godt   hold skiller som regel ut lite parasittsmitte på dette tidspunktet. Besetninger som pleier å behandle søyene ved slipp i utmarka bør ta avføringsprøver for å sjekke om behandling av søyene virkelig er nødvendig. Mindre behandling reduserer behandlingskostnader og arbeid, og reduserer risikoen for utvikling av resistens hos parasittene. Lam bør behandles mot koksidiose, flått og fluelarver ved behov. Diskuter behandlingsopplegg med lokal veterinær.

Vårveiing
Veiing av lam før slipp i utmark gir oversikt over tilvekster og mjølkeevne, og er et nyttig hjelpemiddel i vurderingen av beitedyktighet. Legg vektene inn i Sauekontrollen og bruk rapportene til å få oversikt over egen besetning hvis du er medlem. Les mer om dette Sauekontrollens palte i dette bladet.

Bjeller
Det er viktig med tilvenning av bjellebruk, særlig på unge søyer som kan bli stresset av lyden når de får på bjelle for første gang. Lyden kan også forstyrre kommunikasjonen mellom søye og lam ved slipp. Det er derfor viktig med tilvenning til bjellebruk for både søyer og lam på innmarksbeite – før slipp i utmark.

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70