Kvalifisering og Parade

VM avholdes hvert 3. år, og har til nå blit arrangert i Storbritania. Det hele starter på tirsdagen med en parade i den lokale byen med alle førere og hunder som skal delta. De fleste stilte opp, og flagg ble veivet høyt for Normennene. 

Paraden i Tain (Foto: ISDS)

Våre norske skulle så prøve å kvalifisere seg videre over 2 dager med innledende runder. Det gikk 40 deltagere per bane, og de 7 beste på hver bane gikk videre. Det var hard konkurranse, og forholdene var etter VM standard. Bane 1 og 3 så ut til å ha de mest utfordrende forholdene. Bane 1 løp sauene lett, og man måtte holde konsentrasjonen hele veien for å få sauene i retningen man ønsket. Bane 3 var på et stubbjorde, og om hunden hang seg på sauene var lytteforholdene vanskelige, og flere hunder brøt, eller bommet på porter. Bane 2 var heller ikke enkel selvom det var høyere poengsummer her. Nærarbeidet virket utfordrende og for de norske som er vant til å stå tett på sauen ble det vanskelig å stå flere meter fra og bevege sauene. 

Supportere på tribunen (Foto: Ester Nordby)

Mange av de norske gikk likt i kvalifiseringen på de ulike banene, så det var bare å holde på hatten og løpe fra bane til bane for å få med seg de norske ekvipasjene. Det var ikke tvil om at det var mange norske publikummere, og flere kommenterte at de norske var heldige som hadde så mange supportere. Det føltes nesten som å sitte på en rokke konsert når de norske entret banen, og det var utrolig arti å juble med når de norske hadde gode runder. Speaker på flere baner kommenterte også at det hørtes ut som det var noen norske publikummere, og det var arti å følge med. 

Dag 1

Første ut av de norske var Karin Mattson med Bill på bane 1. Hun klarte seg godt gjennom banen, men bommet akkurat på tredje porten, og et stort sukk gikk gjennom publikum. Karin havnet tilslutt på en 13. plass i kvalifiseringen. 

Karin og Bill (Foto: Ester Nordby)

Karen Bilstad og Bailighs Amy gikk også på bane 1 og gjorde en meget god runde rundt banen, men nærarbeidet var utfordrende. Hun havnet på en 9. plass tilslutt og klarte akkurat ikke å kvalifisere seg til Semi-finalen.

Karen og Amy (Foto: Ester Nordby)

Øyvind Trondsen og Jill gjorde en god innsats på bane 1, og kom seg rundt banen men hadde også utfordringer i nærarbeidet. Øyvind havnet tilsutt på en 26,plass av de 40 på bane 1. 

Øyvind og Jill (Foto: Ester Nordby)

Jaran Knive og Bea gikk på bane 2, og hadde en flott runde som imponerte mange. Han kom litt lavt før port 3, men hentet det inn, og han fikk nesten applaus når han kom gjennom. Nærarbeidet gikk strålende, og han fikk 196 poeng av 220 totalt. Jaran og Bea kvalifiserte seg videre til Semi-finalen som nr. 2 på sin bane. 

Jaran og Bea (Foto: Ester Nordby)

Torkjel Solbakken og Nicky gikk også på bane 2 første dagen, og var uheldig første gang han gikk utpå med at utsetterne rota det til. Han fikk dermed omløp, og gjorde et veldig bra hent, men han bommet på drivingen, og fikk en runde rundt kve. Dermed var han ute av kampen om plass til semi-finalen og havnet på 23. plass.

Susann Osnes med Andy gikk på bane tre, og slet med lytteforholdene, men kom seg gjennom og fikk applaus for gjennomført bane på deres første VM.

Jo Agnar Hansen valgte å starte Tysswg Kate, sin reserve hund i kvalifiseringen. Han gikk utpå og fikk rungende jubel fra tribunen. Jo Agnar hadde en god runde, men hadde noen stopper rundt banen. Kate og Jo Agnar var 1 poeng fra å kvalifisere seg til semi-finalen, og havnet på en 8. plass på sin bane. 

Jo Agnar og Tysswg Kate (Foto: ISDS)

Dag 2

Andre dag i kvalifisering startet med tre norske som gikk nesten likt på alle tre banene, og vi løp fra bane til bane for å få med oss alle.

På bane 1 startet Jaran Knive og Akersborg Maico av de norske som nr. 7. Sauene var like raske i dag og Maico hadde litt trøbbel med å få taket på sauen, og de hadde en stor miss ved port tre hvor de mistet sauene langt avgårde. Han endte tilslutt på en 14. plass på sin bane.

Akersborg Maico (Foto: Ester Nordby)

Sigmund Røed med Tea gikk også på bane 1, og kom seg gjennom banen til 122 poeng, men dette holdt desverre ikke til noen plass i semi-finalen. De endte tilslutt på en 23. plass i kvalifiseringen.

Jo Agnar Hansen hadde to kvalifiserte hunder til VM, og stilte med Sisko andre dag på bane 2. Han gjorde et godt løp, og mistet kun 10 poeng fra hver av dommerne. Dette holdt til hele 200 poeng av 220 i innlendende, og han kvalifiserte seg som nr. 5 på sin bane. 

Jo Agnar og Sisko (Foto: Ester Nordby)

Øyvind Trondsen stilte med sin andre hund Maja på bane 2. De hadde en rask runde, men litt surr ved 3.porten og greit nærarbeid. Poengene var høye for dag 2 også på bane 2, og han havnet dermed langt nede på listen. 

Jan Myklebust var siste av de norske ut i kvalifiseringen, men også siste på bane 2. Jan og Akersborg Rex kjempet hard, men hadde desverre noen småfeil, og det var nok til at de var ute av kampen om semi-finaleplass. De havnet tilslutt på en 17. plass på bane 2.

Jan og Akersborg Rex (Foto: Ester Nordby)

Alexander Strøm og Glen imponerte med et kjempe godt løp på bane 3 andre dagen. Det gikk rolig og fint rundt banen, og de endte med 198 poeng og en god 3. plass på sin bane. Det er første gang både Alexander og Glen representerer Norge i VM. 

Henry Alvseike og Rina gikk midt på dagen på bane 3, og med mye vind ble det vanskeligere for hundene å høre. De misset inndrivingsporten, og driveporten, og da valgte Henry å gå av banen. 

Siste ut på bane 3 var Karin Mattson og Trim. Det virket som det var best å gå tidlig på dagen, men dette stoppet ikke Karin, og hun gjorde en god runde, og endte med 179 poeng som kvalifiserte henne videre til semi-finalen på en 6.plass.

Karin og Trim (Foto: ISDS)

Semi-finale

Norge hadde kvalifisert 4 stykker videre inn i semi-finalen, og hadde flere som var nære på. Alle ga sitt ytterste, og resten av laget var nå klare for å heie fram de norske til finalen. 

Jaran og Bea i semi-finale (Foto: Ester Nordby)

Semi-finalen gikk på bane 1, og banen var gjort om med snudd driving, og lenger hent. Det var utfordrende forhold hele dagen, og når Jaran og Bea skulle ut på bannen satt alle spente og fulgte med. Vi trodde nesten at han ikke skulle komme videre når han fikk en port-bom, men det viste seg at flere av deltagerne hadde utfordringer, og Jaran med Bea kvalifiserte seg videre til finalen. Karin og Trim hadde et godt løp rundt banen, men bommet en gang rundt kve, og hadde et forsøk på singling. Når hun skulle single igjen gikk tiden ut. Jo Agnar og Sisko hadde et godt løp rundt banen, med litt store svinger på driving, og to runder rundt kve. Alexander og Glen var sist av de norske. Han måtte styre Glen litt på utgangen, men Glen hentet dem fint. Sauene begynte å splitte seg litt på drivingen, og styrtet over på kryssdrivingen. Dermed måtte Glen ta en stor sving rundt, og sauene trakk helt ned til gjerde mot publikum. Alexander valgte å bryte.

Karin og Trim i Semi-Finalen (Foto: ISDS)

Jaran med Bea og Jo Agnar med Sisko klarte seg videre til finalen som nr. 12 og 13. Karin og Trim havnet akkurat utenfor. 

Jo Agnar og Sisko i Semi-finalen (Foto: ISDS)

Finale

Alle var spente foran finalen, ettersom det var kun 3 stykker utenfor de britiske øyene som hadde kvalifisert seg til finale. To normenn og en nederlender. Jo Agnar og Jaran skulle gå sist i finalen, og hadde mulighet å se på de fleste av utfordingene banen hadde å gi. 

Det er utrolig å se hvilken test en finale i VM er, ikke bare må hunden løse oppgaver på lang avstand, men de må også jobbe med dyr i større flokker. Dette er den ultimate testen på en god gjeterhund. Fordelen for de norske er hunder som er vant til selvstendig arbeid. Det sier seg selv at det er begrensa med hva man kan styre en hund på når avstanden til første hent er ca 800m, og andre hentet var ca. 700m. Banen var oversiktlig, men sauene ble satt ut på/bak en liten knaus på første hentet, så noen ganger så vi bare noen små hoder som stakk opp. Hundene ble så sendt tilbake for andre flokk, men her hadde de også liten mulighet til å se sauene virket det som, og man måtte kunne sende hunden sin i riktig retning. Så var det 20 sau som skulle drives gjennom en bane, for så å sorteres til slutt. i en delering. 

Jaran og Bea i finale (Foto: ISDS)

Både Jo Agnar og Jaran hadde øspøsende regn når de skulle gå, som gjorde det vanskeligere for hundene å høre, men tross dårlige forhold viste de norske at de absolut har noe å gjøre i verdenstoppen. Det var ingen resultater som ble oppgitt før finalen var ferdig, men vi skjønte fort at både Jaran og Jo Agnar hadde gjort to gode løp. Jo Agnar og Sisko var først av de norske, og gjorde et godt første hent, og måtte ha litt kommanderinger for å få Sisko ut på andre hentet, men de kom godt inn, men han bommet så vidt på inndrivingsporten med andre flokken. Han kom godt rundt banen og hadde en god sortering. Jaran slet med å få Bea til å høre på føste inndrivet, men når de kom seg til inndrivingsporten hadde han en bra utsending til neste flokk med en retningskommando bare. Han hadde en av de beste drivingene og en god sortering. Han fikk vanskeligheter i kve hvor en sau var vanskelig å få inn, men både Jaran og Bea beholdt roen så de fikk dem inn tilslutt. 

Jo Agnar og Sisko i finale (Foto: ISDS)

Når premieutdelingen etter finalen kom, så leste dem opp fra 16. plass og oppover. Når 8.plass ble ropt opp satt vi å hoppet i setene av glede om at begge normennene hadde gjort det så godt. Jo Agnar og Sisko kom så på 7.plass, og når atpåtil flere ble ropt opp etter han, og verdensmester fra 2008 og 2002 ble ropt opp som 5. plass var vi over oss av glede når Jaran og Bea ble ropt opp på en 4. plass. En imponerende start på karieren for en hund på 3 år og 7 måneder. Sisko hadde nok sitt siste VM med sine 10 år og 3 mnd, men man skal aldri si aldri, og vi får nok se mer av henne de neste årene i EM og NM. 

Jaran i regnværet (Foto: Ester Nordby)

Lag-kampen

Lag-kampen ble avgjort av poengsummen til de 5 beste rangerte førerne i kvalifiseringsrunden. Skotland vant med kun noen poeng foran Norge som tok sølv. Norges lag i kampen besto av Jaran Knive med Bea og Akersborg Maico, Jo Agnar Hansen med Sisko og Tysswg Kate, og Karin Mattson med Trim. Det er flott at lille Norge kan hevde seg så høyt blandt erfarne sauenasjoner. Norge slo da både Wales, England og Irland med flere poeng. 

Lag Sølv (Foto: Ester Nordby)

Gratulerer til alle deltagere fra Norge for en flott innsats, man kan være stolt som har et så engasjert og godt lag. For ikke å glemme alle normennene som tok turen for å heie på alle de norske deltagerne, og for å skape stemning rundt det norske laget. Får vi enda flere med til VM 2017? 

Norske laget på premiesermonien (Foto: Ester Nordby)

Lagkaptein på tur til sermoni (Foto: Ester Nordby)

Skrevet av Cathinka Kjelstrup