Banner Banner Banner Banner

Kalender

  Juli 2020
Ma Ti On To Fr
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       

Ansvarlig hundehold og god dyrevelferd

22.06.2015 | Skrevet av Erica Hogstad Fjæran

Vi ønsker å minne om vårens holdningskampanje om god dyrevelferd for alle. Hensyn til og respekt for beitedyr og ungdyr av vilt står i fokus når NSG formidler bakgrunnen for hvorfor hund skal være i bånd mellom 1.april og 20.august. Del gjerne kampanjen på egne sider hos fylkeslag og i sosiale medier.

I slutten av mars publiserte NSG årets holdningskampanje om god dyrevelferd for alle. Kampanjen handler om hensyn til dyremangfoldet i naturen, samt økt kompetanse til hundeeiere om jaktinstinkt og naturlig atferd hos hunder.

Mange opplever det som en frihetsberøvelse å måtte ha hunden i bånd. Hunden er snill i hjemmet og har aldri skadet noen, verken menneske eller andre dyr. Den er tilsynelatende uten jaktinstikt. Dessverre er det her ulykkene oftest oppstår. Selv om hunden aldri har jaget før, gir dette ingen garanti for framtidig atferd. Hunder er flokkdyr og jegere, og instinktene kan slå inn uten forvarsel, både alene og sammen med andre hunder. Å løpe etter katter, baller, pinner eller veivende småbarn trigges av det samme medfødte instinktet hos alle hunder, nemlig jakt.

Beitedyr, tamrein og ungdyr av vilt har behov for ro i en sårbar periode. I løpet av disse knappe fem månedene er det hundeeierens ansvar å påse at hunden holdes forsvarlig, uten mulighet til å jage eller angripe andre dyr. Her er det viktig å være klar over at jaging er like stressende og potensielt dødelig som et faktisk angrep. Sau kan løpe seg ihjel og dø av organkollaps, uten et eneste bitt. Slike opplevelser gir svært dårlig dyrevelferd, og kan lett unngås ved at hunden holdes i bånd. Resten av året (21.august - 31.mars) har hunden lov til å være løs, under forutsetning om at eier har kontroll og man tilpasser seg lokale bestemmelser.

Med et betydelig antall hunder som familiemedlemmer i norske hjem er det vesentlig at man deltar i et kollektivt ansvar om hensyn til naturmangfoldet. Det er ingen positiv opplevelse å se at hunden plutselig farer avgårde etter et lam eller kommer med en død fugl i munnen. Det fins et mangfold av fullgode alternativ til å løpe fritt omkring, og NSG oppfordrer alle hundeeiere til å benytte seg av disse. Dette, og mer, kan du lese om i det opprinnelige innlegget: Kampanje om god dyrevelferd for alle

Vi minner også om at PDF for kampanjen kan lastes ned her. Denne kan benyttes etter eget ønske, og kan deles ut til f.eks. Fylkesmenn, kommune eller hundeklubber. Plakaten kan også lamineneres og henges opp nær beiter, på stier, etc. hvor folk med hund ferdes. Husk å innhente tillatelse før du henger opp noe.
Eget bilde tilpasset facebook finner du her, og kampanjen er hittil blitt delt med og av mange, se link.

 

En fortsatt god beitesesong med fokus på god dyrevelferd ønskes alle!

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70