Banner Banner Banner Banner

Kalender

  August 2020
Ma Ti On To Fr
     12
3456789
10111213141516
171819 20 212223
242526 27 282930
31      

Holdningskampanje 2016 - Hundeatferd

01.04.2016 | Skrevet av Erica Hogstad Fjæran

I fjor hadde NSG en holdningskampanje rettet mot hundeeiere og bruk av bånd på hund mellom 1. april og 20. august. Kampanjen videreføres i 2016, med mål om å formidle kunnskap om elementær hundeatferd. Prinsippet om god dyrevelferd for alle er gjennomgående også i år.

Fjorårets holdningskampanje hadde som formål å formidle et felles ansvar for å sikre god velferd for alle dyr, tamme som ville. Gjennom vår, sommer og beitesesong er det enhver hundeeiers ansvar å sørge for at dyrene som fødes og skal vokse i denne perioden får ro og fred rundt seg til å gjøre dette. Hund skal derfor holdes i bånd mellom 1. april og 20. august, og loven gjelder alle, enten det er Chihuahua, Engelsk setter, Engelsk bulldog eller hvilken som helst veldressert og lydig hund.

Mange ser på loven som en begrensning av hundens frihet. Andre mener at deres hund er såpass lydig at den kan unntas loven, og atter andre tror at hunden deres bare er snill og fullstendig uten jaktinstinkt. Og det er ikke unaturlig at vi tenker slik; i samspill med eier og familie er oftest hundene våre trivelige og innfinner seg med våre regler, rutiner og samliv.

Mennesker er også flinke til å antropomorfisere, det vil si å tillegge dyr menneskelige følelser og egenskaper. Vi tolker ofte hundens atferd i lys av vår egen, og i tillegg er mange av hundens signaler og atferder vanskelig å oppdage og tolke for det utrente øyet. Dermed går vi glipp av øyeblikk, hendelser og reaksjoner som hunden vår har prosessert uten vår viten.

Hunder har et vidt spekter av atferder, og ofte legger vi mennesker kun merke til noen få og svært tydelige av disse. Den første gangen hunden jager kan være etter en ball, en syklist, en katt eller etter en pinne eieren kastet. All lek med gjenstander, løping og apport trigger jaktinstinktet i hunden, og det er derfor ulogisk å tro at den ikke vil løpe etter en fugleunge, en trykkende rådyrkalv eller et lam på beite. Og uavhengig av utfallet i jakten så er det denne jagingen og frykten som husdyrene og ville ungdyr skal slippe, derav lov om båndtvang.

Årets holdningskampanje handler om å bli bevisst hundens atferd, og å minne oss selv på at hunden har sterke instinkt. En unghund kan gjerne løpe etter en reinkalv fordi den vil leke, men kalven løper for livet og opplever situasjonen som truende og farefull. Samtidig kan hundens motivasjon for jakten endre seg underveis og ende i et angrep på kalven. Slike hendelser gjentar seg dessverre gang på gang, årlig gjennom vår og sommer.

Hunder har en imponerende evne til å tilpasse seg mennesker, og vi er godt kjent med de mangfoldige bruksområdene til hund i vårt samfunn. Da er det på samme tid avgjørende at vi gjør oss kjent med hundens totale potensial, at vi er oss vårt ansvar bevisst og vet at uforutsette hendelser kan skje. Bruk derfor båndet, langlina, sykkelen eller hundejordet slik at hunden får løpt gjennom sommeren, samtidig som at vi sammen skåner husdyr, rein og ville dyr i naturen.

NSG oppfordrer til at kampanjen deles bredt, og at alle engasjerer seg i kunnskap om hundeatferd, slik at vi sammen kan bidra til å redusere hundeangrep og -jaging i den forestående perioden. Kampanjebildet kan skrives ut, lamineres og henges opp der det er tillatelse til å gjøre dette. Del gjerne også saken på facebook og instagram.

God sommer med #hundibånd!

Kampanjebilde A4
Kampanjebilde facebook

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70