Tørken på Agder - noen nyttige råd.
Tørka på Agder fortsetter og bøndene utfordres på mange nivå. Sau på fjellbeite i tørre områder trekker ned, noe som utfordrer behovet for tidlig levering, men og at heimebeiter belastes mer enn planlagt. Aust Agder sau og geit vil ta et initiativ til at innmeldingsfrister reduseres slik at dyr kan sendes til slakt tidligere.
Finn Åsheim i Bondelaget Agder har sent ut meldingen under - en melding som inneholder mange nyttig råd samt de 11 punkter som Statsråden og partene i landbruket ble enige om.
Hei alle Bondelagsmedlemmer i Agder, både produksjonsmedlemmer og andre!
Kort status:
Vi skriver 23. juli og tørken fortsetter. Etter en elendig førsteslått ser også andreslåtten ut til å bli svært mager. I denne krise-situasjonen er det viktig at alt tilgjengelig grovfôr og beite benyttes.
Vi oppfordrer derfor alle til å bidra:
Har du kjennskap til arealer som står «ubrukt» eller annet tilgjengelig fôr – kontakt husdyrbønder i nærheten - så fort som mulig!
Vi oppfordrer også til «anstendige» priser ved salg og kjøp av fôr. Det er nok en del «cowboyer» i fôrmarkedet…
I dag møttes Bondelaget, Småbrukarlaget og Landbruksdepartementet for å drøfte en foreløpig krisepakke fra Regjeringen. Se rapport fra dette møtet, med 11 konkret tiltak, her: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/nye-tiltak-mot-torken-og-avlingssvikt-i-norsk-landbruk/id2607516/
Praktiske råd:
Et «sammendrag» av praktiske råd til husdyrbønder kan lyde slik:
·Forsøk å samle så mye grovfôr som mulig, fra tilgjengelig jord, beiter og utmark.
·Kontakt rådgiver i NLR, TINE, Nortura eller Felleskjøpet og drøft en langsiktig fôrplan.
·Unngå så langt det er mulig å slakte «mordyr».
·Sjekk mulighetene for å bruke såkalte «grovfôrerstattere», disse kan redusere behovet for innkjøpt grovfôr betydelig og vil trolig bli en billigere løsning enn innkjøpt grovfôr.
·Ang. import av grovfôr: Tenk deg nøye om, og sjekk regelverk og faglige råd fra Mattilsynet og veterinærinstituttet.
·Dersom du ikke allerede har gjort det: – Varsle kommunen om avlingstap – så snart som mulig! (Bønder oppmodes nå om å sende søknad om avlingsskadeerstatning så snart skadeomfang og dokumentasjon foreligger).
Vi anbefaler også at du leser de rådene som gis av rådgivingsapparatet:
Norsk Landbruksrådgiving Agder: https://agder.nlr.no/
TINE: https://medlem.tine.no/aktuelt/nyheter/alle-nyheter
Nortura: https://medlem.nortura.no/
FKRA: https://www.fkra.no/nyhetsarkiv/grovforsituasjonen-hva-gjor-fkra-article9305-103.html
Landkreditt Bank: https://www.landkredittbank.no/blogg/2018/torke-og-avlingssvikt--hva-gjor-du-na/?WT.mc_id=lkb02_edm_18167&WT.tsrc=edm
Innovasjon Norge – om mulig utsatte avdrag: https://www.innovasjonnorge.no/no/nyheter-liste/2018/vil-hjelpe-kriserammede-bonder2/
Bondelaget – om fôrformidling: https://www.bondelaget.no/nyhetsarkiv/formidling-av-halm-og-grovfor-article100212-3805.html
Jo flere som melder inn reelt behov for fôr på disse formidlingstjenestene, jo bedre oversikt er det mulig å få nasjonalt og regionalt.
Merk at FKRA i dag har etablert en importkanal og kan ta imot bestilling:
https://www.fkra.no/kraftfor/vi-kan-hjelpe-deg-salg-av-grovfor-article9307-335.html
Vann og vanning:
Mange av dere jobber nå natt og dag med vanning av jorder og vannkjøring til dyr. Har du kjennskap til vanningsanlegg som ikke er i bruk – si gjerne i fra!
Med fortsatt tørke øker sjansen for å gå tom for vann til dyra.
Kontakt kommunen og be om bistand hvis det kniper. Brannvesen og andre vil ofte kunne bidra.
Dette kan også gå på helsa løs:
Usikkerhet om økonomi og fôr til dyra sliter på mange.
Vi anbefaler en kikk på HMS-tjenestens nettsider, inkludert «5 råd for god bondehelse»: https://hms.nlr.no/nyhetsarkiv/2018/hvis-bekymringen-blir-store/