Banner Banner Banner Banner

Kalender

  Juni 2020
Ma Ti On To Fr
1234567
891011121314
15 16 1718192021
22232425262728
2930     
       

Bronse individuelt og lagbronse i EM

28.08.2018 | Skrevet av Cathinka Kjelstrup

Da er EM i gjeterhund (Continental Sheepdog Championship) over for denne gangen, og Norge gjorde nok en gang en god innsatts. Både Torbjørn Jaran Knive med Bea og Gin, Jan Briskeby med Torres og Jan Egil Orthe med Spot kom til finalen. Vi hadde også Andrea Flaten, Young Handler som tok sølv og bronse.

Turen gikk denne gangen til den Tsjekkiske republikk og mesterskapet gikk fra 23.-26. august. Norge stilte med 8 ekvipasjer til mesterskapet og 2 ekvipasjer til junior klassen Young Handler.

Kvalifisering

Vi kom nedover på onsdagen for å registrere alle de norske deltagerne til start. De fikk poser med startnummer og alle var litt spente på å se banen som konkurransen skulle gå på. De norske var på hugget etter Nordisk, og var nok en gang klare til å kjempe for seier.


De norske var aktivt på banen for å se hvor linjer fra portene gikk. (foto: Cathinka Kjelstrup)

Første dagen skulle vise seg å bli vanskelig. Mange av deltagerne kom ikke igjennom, og ble enten disket eller måtte gi opp selv. Prøven gikk på lam som var født i februar, og de var ikke enkle for hundene å flytte på. Noen var uheldige med litt ujevne sauer, men noen fikk det til også. Håpet var ennå at de norske skulle klare seg gjennom.

Første ut av de Norske var Jan Egil Orthe med Spot. De norske hadde sett på de første løpene og diskuterte seg imellom for å finne en god taktikk. Det så ut til at her måtte hunden være på bena og jobbe rolig men bestemt hele veien rundt. Spot og Orthe gjorde en imponerende jobb rundt banen, og kom rett inn blant top 6. Det var 6 stykker som kvalifiserte seg til finalen per dag.


De norske fulgte med, med flotte lagjakker. (foto: Cathinka Kjelstrup)

Neste ut var Randi V. Alvseike med Keyla. De gikk litt ute på ettermiddagen, og det så ut som starttiden var litt uheldig for forholdene. Sauene var veldig leie før lunsj, og litt utpå dagen senere for flere førere. Kun 15 førere av 35 kom gjennom hele banen første dagen, som viste at forholdene ikke var enkle. Randi og Keyla kom på 22. plass med tid ute når de kom til delingsringen. De kjempet hele veien rundt, og det gikk veldig smått for Keyla å flytte sauene.

Helt sist på dagen gikk T. Jaran Knive med Bea. Alle var spente, og de norske sa at nå måtte han klinke til og vise det de kunne! Vi stod spente og fulgte med når Bea løp ut for å hente sauene. Bea viste frem styrken til de norske hundene med å hente sau. I Norge legger vi stor vekt på at hundene skal kunne hente sau i skog og mark uten at de trenger spesielt mange kommandoer. Det var to steder på hentet som verken fører eller dommer så sauene eller hunden. Her kom Bea innover med sauene med kun noen få bremse kommandoer og noen få side justeringer. Samme utover på drivingen så holdt Bea de snorrett uten veldig mange kommandoer. De fleste av utlendingene rundt oss stod bare og måpte. Likevel bommet Bea på tredje-porten og Jaran hadde noen forsøk på kveet. Dette førte til at vi var veldig spente for om det holdt til finaleplass. Det skulle vise seg at det så vidt gjorde, og vi hadde dermed 2 stk. videre fra første dagen.


De norske stod klare på siden for å heie på hverandre. (foto: Cathinka Kjelstrup)

Vi hadde ennå 6 norske ekvipasjer som skulle i ilden, og vi var spente til andre dagen om hvordan forholdene skulle bli. I Norge er vi opptatt av at alle dyr har det godt i en slik sammenheng, og arrangøren var kjapt ute med vannbøtte til hundene når de skulle av banen på grunn av varmen. Først ut av de norske andre dagen var Karin Mattsson. Hun stod spent på sidelinjen, og var bekymret for at dette skulle gå rett vest med forholdene som var dagen før. Vi støttet opp på sidelinjen og sa at her måtte vi kjempe til det siste. Trim hadde fått energi-maten sin, og stod klar til dyst. Trim løp bra ut for å hente sauene, og kom innover greit. De jobbet hardt på drivingen, men misset tredje-porten. De jobbet hardt med å fullføre, det var ikke enkelt å dele, men de fullførte. Karin lå lenge inne på top6, men ble danket ut da de siste løpene gikk. De endte likevel på en respektabel 8. plass, men kjedelig var det at det ikke rakk til finale.


Karin Mattsson fikk pep-talk av Jan og Jan Egil før hun skulle ut å gå (foto: Cathinka Kjelstrup)

Jan Egil Orthe og Ti var neste norske som skulle ut. De gikk rett før lunsj, og det kunne se ut som sauene var veldig sultne, så de bet seg litt fast i gresset. De beitet seg fast og brød seg lite om at hunden trykte på. Det endte med at Jan Egil gikk av banen.

Til sist denne dagen også gikk Jaran Knive med Gin. Gin begynner å bli en rutinert gjeterhund, og det så ut til at Jaran kjørte samme taktikk som med Bea. Hunden jobbet veldig selvstendig og fikk kun små støtte kommandoer. Vi har nok en stor fordel av at alle på landslaget også jobber med sau til daglig. Dette så ut som hjalp godt når forholdene ble tøffe. Gin kom gjennom alle momenter og kvalifiserte seg som den tredje beste for andre dagen. Dette betydde at vi hadde enda en Normann i finalen, som vi jublet for.


Linn Kristin gjør seg klar for sitt løp (foto: Cathinka Kjelstrup)

Tredje dagen ga oss håp for at kanskje to til norske skulle klare å komme seg til finalen. Det var Linn Kristin Flaten med Jean som startet, men hun røyk dessverre ut helt i starten av sitt løp. Det var over 2/3 som ikke kom gjennom denne dagen, så det var vanskelige forhold. Jan Briskeby skulle gå med Torres senere på dagen. Jan Egil hadde tatt med seg et brett med Red Bull denne gangen, så de norske deltagerne kunne få før de skulle gå. Her var det klart at alle skulle være på tå hev før løpene sine. Det krevde konsentrasjon, og her var det viktig å kjøre hund bra. Jan startet rett før pausen, så vi var ikke håpefulle for forholdene. Jan og Torres klemte til med et utrolig godt løp. Vi stod alle spente på siden og krysset fingrene, og en god sum på 189 av 220 poeng kom opp på resultatlistene. Dette skulle vise seg å holde hele dagen, og Jan vant siste kvalifiseringsdagen.

Lagkampen

Lagkonkurransen står alltid høyt opp på lista når vi drar utenlands. De norske var ikke så veldig trygge på at de kom høyt opp på listen, men selv med to brudd, og en lav poengsum tok likevel laget bronse. En imponerende prestasjon av de som kjempet hardt under vanskelige forhold.

  1. Nederland
  2. Sverige
  3. Norge
  4. Finland
  5. Italy


Norske laget øverst fra venstre: Jaran Knive, Jan Briskeby, Jan Egil Orthe, Randi V. Alvseike, Linn Kristin Flaten, Karin Mattsson, Andrea Flaten. (foto: Cathinka Kjelstrup)

Det var litt ergerlig å bli slått av svenskene, men de imponerte under vanskelige forhold, og 4 svensker tok seg til finalen. Finland hadde også 3 hunder i finalen, så de nordiske landene stilte sterkt med 11 av 18 deltagere i finalen. Nederland hadde 4 hunder også i finalen, og det var en spanjol og to franske.

Young Handler


Andrea med Nesbakken's Redneck Crazy og Nesbakken's Hillbilly Deluxe. (foto: Cathinka Kjelstrup)

Andrea Flaten stilte til start med to hunder; Red og Billy. Young Handlerne er unge førere under 21 år, og disse skulle gå i pausen til de andre. Andrea har tidligere gått både Norgesserie og NM, og kvalifiserte seg til EM gjennom plassering i Norgesserien.


Andrea og Billy i aksjon (foto: Cathinka Kjelstrup)

Young Handlerne skulle gå på søyer, som så ut til å være litt lettere å flytte på, enn lammene. Det var likevel utfordrende nok, for de gikk på samme bane som de voksne. Denne var utfordrende med en vanskelig driving og 400m hent. Andrea hadde fine hent med begge hundene, men slet med driving. Hun fullførte med deling og kve med begge hundene. Likevel kom hun på andre og tredje plass i konkurransen, kun slått av Tom Mennen fra Nederland, med noen poeng.


Tom Mennen og Andrea Flaten på pallen for Young Handler (foto: Linn Kristin Flaten)

Finale

I finalen skulle hundene hente to flokker med sau 9 sau i hver, på forskjellige plasser på banen. Deretter skulle de drive de rundt banen for å avslutte med å sortere 5 merkede fra resten. Disse fem skulle tilslutt inn i ett kve.


Finaledeltagerne står spente og følger med på hvordan finalebanen skulle være. (foto: Cathinka Kjelstrup)

Jaran og Bea startet i finalen, og han var ikke så veldig fornøyd når han kom av banen. Han hadde fullført banen, men han hadde litt trøbbel i sortering, og Bea hørte ikke så godt på andre hentet. Etter noen deltagere som fikk brudd eller tid ute i finalen innså vi at Bea sitt løp kanskje ikke var så verst. Det var kun 7 av 18 som kom gjennom alle momenter, så det var ganske utfordrende. Jaran gikk også med Gin, men fikk dessverre brudd på drivingen. Jan Egil Orthe gikk ut på tid med Spot på drivingen, og mistet da alle poeng på de siste momentene, men han havnet til slutt på en 11. plass. Jan Briskeby hadde litt trøbbel på det første inndrivet, som gjorde at de mistet mye poeng, men avsluttet med dagens beste sortering på 17 av 20 poeng. Dette holdt dermed til en god 8. plass i finalen. Bea sitt løp holdt helt til det siste, og Jaran og Bea tok tilslutt bronse.

  1. Serge van der Zweep med Mac (Nederland)
  2. Osvar Murguia med Oruntz (Spania)
  3. Jaran Knive med Bea (Norge)


Fra venstre: Oscar Murguia, Serge van der Zweep, Jaran Knive

Beste dame: Marianne Klima med Bits (Sverige)
Beste Kve: Jan Briskeby med Torres (Norge)


Dommerne tildeler en egen pris for konkurransens beste kve, og Jan Briskeby med Torres fikk denne. (foto: Karin Mattsson)

Alle resultater kan finnes på hjemmesiden til arrangementet.

Vi har videoer av de norske og flere finalister på Facebook gruppen «NSG Gjeterhund».

Det er veldig mange som har fulgt med på nett fra både inn- og utland. De fleste videoene er sett mellom 1000-2000 ganger.

 

Anne Grete Stabekk (gjeterhundansvarlig) er tilgjengelig torsdager og fredager, kl. 8-15:30.
Telefon: 90 20 14 29

Ved henvendelser vedr. gjeterhund send mail til gjeterhund@nsg.no

Siste oppdateringer:

Oppdateres hver trsdag:
- Hunde og valpeformidling
- Terminliste

 

Knytt medlemskapet ditt til NKK her...

 

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70