Å arrangere gjeterhundprøve
Mange arrangerer gjeterhundprøve for første gang, og da er det greit med noen tips til gjennomføring.
Huskeliste over ting som er greit å ha i orden
Før prøven:
Fylkeslaget eller lokallaget ditt
Fylkene eller lokallagene har stort sett planlagt prøver utover sesongen og ser gjerne at folk bidrar til dette. Ta kontakt med ditt fylkeslag eller lokallag for å høre om datoen du har satt passer med kalenderen deres. Disse har også ofte lang erfaring med arrangering av prøver og kan være behjelpelige med både spørsmål og kanskje mannskap.
Godkjente dommere
Det er arrangør som har ansvar for å få tak i dommer til sine arrangement, så det å ta kontakt med en dommer tidlig er alltid viktig.
Regler for gjeterhundprøver
Arealer og sau - Sjekk ut at du har stort nok område til å ha prøven på. Sjekk også at du har nok sau og begrens antall startende etter forholdene. Det er viktig å lese, og sette seg inn i reglene for gjeterhundprøver.
Dreiebok for gjeterhundprøver
Dreieboken for gjeterhundprøve er alltid viktig å ha lest nøye gjennom. Dreieboka er en god guid for å utføre gjeterhundprøve.
Innmelding av gjeterhundprøve
For å arrangere prøve i regi av NSG, må den meldes inn til NSG innen klokken 12. tirsdager eller klokken 12. torsdag, og minst 2 virkedager før prøven avholdes.
Veiledning for hvordan du melder inn prøve på nsg.no KLIKK HER
GP-hund
For å legge inn påmeldte deltakere og trekke startliste for arrangementet ditt, bør du sette deg inn i hvordan du bruker GP-hund programmet. Det er også her du registrerer resultatene for prøven din, som sendes inn til NSG sentralt.
Veiledning GP- hund: startlister og resultatregistrering KLIKK HER
Banemannskap
Under gjeterhundprøver, er det alltid behov for dugnadsmannskap. Det trengs noen som kan hjelpe til med å sette ut sau, skrive for dommer, evt. kan man ha noen i kiosk og noen i sekretæriat. Pass på at det er nok folk og at de mestrer oppgaven de er satt til. Ved mindre prøver trengs det ikke så mange, bare det er godt tilrettelagt.
Under arrangementet
Oppstalling av sau
Sauen skal ha tilgang til både mat og vann ved oppstalling under prøvearrangementet. En god oppstallingsløsning som gjør det effektivt å sette ut og ta sau av banen, gjør det til en mye mer strukturert prøve. Det er viktig å ta hensyn til trekk, og gjøre ting så lett som mulig for utsetter.
Oppsett av bane
Oppsett av banen er alltid viktig, det skal være en gjennomførbar bane. Og banen skal speile nivået til deltagerne til prøven.
Kommunikasjon
Kommunikasjon under prøvene og de som jobber er viktig. Det anbefales å ha walkietalkie løsning mellom de som er langt fra hverandre, feks dommer og utsetter. Det er viktig å kunne formidle informasjon raskt for god effektivitet.
Dommergjennomgang
En god dommergjennomgang er alltid viktig. Det er viktig at både arrangør og dommer får formidlet relevant informasjon til alle deltagere til prøven.
Dommer
Det er viktig at dommer sitter skjermet for vær, deltagere og tilskuere, og det bør være tilgang til toalett i nærheten. Det er viktig å sørge for at de har det bekvemt på prøven, det er ofte lange dager med dømming.
Resultatservice
Jo raskere resultater kommer ut, jo mer fornøyd er deltagere. Det finnes verktøy fra NSG for nettbasert resultatservice hvis arrangører ønsker tilgang. Det er viktig å bruke samleskjema, som skal oppbevares i 6 mnd etter arrangementet. Det er også viktig å bruke innmeldingsskjema'ene, da dette er eneste protokollen deltagerene får for sin deltagekse. Du finner både samleskjema og innmeldingsskjema i GP-hund, men deT ligger også printbare maler på NSG sine nettisder nederst på siden HER.
Etter arrangementet
Premieutdeling
På distriktsprøver er det opp til arrangør hvordan de ønsker å premiere sin prøve. Premier skal stå i stil til en distriktsprøve. Eksempler på premier som blir godt mottatt: Pokaler med gravering, plass og sted. Sponsede premier med landbruks eller hunderelaterte produkter. Saueskinn med trykk på bakside. Diplom til nye godkjente bruksprov. Bruk kreativiteten. For mal for diplom kan du kontakte gjeterhundlaget/-nemnda til fylket ditt, hvis ikke de har et diplom, så har NSG sentralt maler for diplomer.
Etter avsluttet prøve
Når prøven er ferdig, så kan det være greit å ha avtalt på forhånd med alle som skal hjelpe til å rydde opp.