Karianne Buer øverst på pallen med Step (foto: Cathinka Kjelstrup)

Karianne Buer fra Ytre Enebakk vant med hunden Step en suveren seier i klassen for unge hundeførere (under 21). Torbjørn Jaran Knive fra Skotselv med hunden Bea vant seniorklassen. Karin Mattsson fra Alvdal med hunden Trim fikk dessuten med seg et sølv. Norge vant også sølv i lagkonkurransen.

Jaran har vært med på EM hvert år siden 1996. Han er oppdretter av rasen Border Collie og Bea er tredje generasjon som vinner EM. Karin er norgesmester og har dessuten bronse fra tidligere EM. Karianne deltok på EM for andre gang.

Jaran Knive og Bea i deling (foto: Cathinka Kjelstrup)

Gjeterhunder er viktige hjelpere for norske sauebønder når sauene skal sankes inn fra sommerbeitene. Sauene blir roligere og en god gjeterhund gjør minst 10 personers arbeid.  Norske gjeterhunder er gjerne av rasene Border Collie og Working Kelpie. Norsk Sau og Geit (NSG) er raseklubb for begge, dvs. at NSG jobber med avl, utvikler avlsstrategier og driver valpe- og hundformidling. 

Karin Mattsson og Trim i aksjon (Foto: Cathinka Kjelstrup)

Norge har ca. 200 hunder på høyeste nivå i konkurranse og er en stormakt i gjeterhundsammenheng. Norge har flere Europamestere og et sølv fra VM i lagkonkurransen.

Neste år arrangeres Europamesterskapet i Norge - i Sande i Vestfold - i slutten av august.

Vi kommer for øvrig tilbake med en omfattende reportasje fra EM i Gjeterhund i Sau og Geit nr. 5 i oktober.