Skrevet av Karianne Kjelstrup

Fv.bak: Sander Hindenes, Arvid Årdal, Arne Cristoffer Sand, Lagkaptein Jo Agnar Hansen.
Fv.forran: Jane Kristiansen, Karin Mattsson og Benjamin Birkeland

EM for kontinentet er en 4 dager lang konkurranse – med tre innledende runder i klasse 3, og med en dobbelthent finale som er det høyeste nivået innenfor gjeterhund konkurranser. Det er 18 land som deltar, hvor landene får tildelt en kvote med maks 8 hunder per land. Dette er avhengig av aktivitetsnivået innenfor gjeterhund i landet. Denne gangen deltok 120 ekvipasjer i konkurransen som gikk av stabelen torsdag 24.august og varte til søndag 28.august.

Gården det blir arrangert på, drev i utgangspunktet utelukkende med korn, og ble omgjort til husdyrbruk. Gården er selvforsynt med mat, og sauene og kuene blir kun fôret med mat produsert på gården, ingen ensilasje. Rasen som brukes på konkurransen er «Mouton Vendéen», som er en tam sau med opprinnelse i nærheten av Vendée i Sør-Frankrike.

Det er to britiske dommere Ricky Hutchinson og Neil Gilon, begge er kjente dommere og gode gjeterhundførere fra Storbritannia. Neil kommer fra Scotland og Ricky fra nord England. De har vært på sine respektive landslag i flere år og gjort det godt i større konkurranser.  Frankrike har ordnet med streaming for hele arrangementet.

Varme forhold og utfordrende sau!

Torsdagen startet med regn fra morgningen, og avtok på formiddagen.Det var oppimot 30 varmegrader, noe de norske hundene og førerne ikke er helt vant med. Arne Christoffer Sand og hunden Junior var første ut for Norge, og gjorde et greit løp men hadde litt trøbbel i nærarbeidet. Arne Christoffer og Junior kom på en 8 plass, men det er dessverre ikke godt nok til å komme til finalen. Det er de 6 beste hver kvalifiseringsdag som kommer videre til finalen.

Neste ut var Arvid Årdal og Mac. Han gikk mot slutten av dagen, hvor de bedre rangerte hundene gikk. Han gjorde en god innsats, og endte på en andre plass denne dagen, som ga de en finalebillett.

Siste ut torsdagen var Karin Mattsson og Foxridge Drake. de hadde litt problemer under drivingen, og de kom på en 11 plass, som dessverre ikke var godt nok for en finale plass.

Ny dag nye muligheter

Fredag fortsatte med sterk sol, noe som gjorde at det blir veldig varme forhold og tungt for hundene. Sauene var testende gjennom hele arrangementet, og det virket til at hundene måtte behandle sauene pent, men samtidig trykke på.

Første norske ut var Karin Mattsson med hunden Fyhr’s Frö. De gikk et godt løp ute på feltet, kom gjennom delingen og kjempet for å få sauene inn i kve. De gikk dessverre ut på tid i singlingen. Likevel viste det seg at det skulle holde til en finale plass med de vanskelige forholdene gjennom dagen.  Neste ut av de norske var Arvid Årdal med hunden Djerv’s Ylva, som gikk et godt løp som gjorde at de kvalifiserte seg til finalen de også.

Young Handler

Young handler er en konkurranse for førere under 21 år, som går i klasse 3, denne klassen gikk på fredagen, her sendte Norge én Young Handler, Benjamin Birkeland og hunden Kiera. Benjamin på 17 år, representerte Norge. Det var en stor bane, og ikke de letteste forholdene med 30 grader i sola. Benjamin gikk dessverre ut på tid i kveet, da de ikke var lette å få inn der. En god innsats for Norge, og vi ser nok mer til Benjamin i årene fremover.

Siste innledende runde

Lørdagen var det Jane Kristiansen med hunden Chaplinn som var først ut. Det var dessverre litt trøbbel med utgangen, og de gikk ut på tid ved kveet. Så de endte på en 28. plass. Neste ut var Sander Hindenes med hunden Bes. Hentet gikk godt, men de hadde litt trøbbel på drivingen. Likevel fullførte han sterkt, som resulterte i en femte plass. Til slutt på lørdagen var det Jo Agnar Hansen og Kniva, som slo til og gjorde et knall løp, som gjorde at de vant den tredje innledende runden. Dermed var både Sander og Jo Agnar videre til finalen!

Søndag er finale dag.

Det er oppimot 30 grader, varme forhold, og utfordrende sau som testet hundene. Finalen går i klassen dobbelhent. Dette vil si at det settes ut en flokk på en side av banen med 10 sau, deretter på andre siden med 10 sau. Hunden må ut og hente den ene flokken først. Ta sauen inn forbi inndrivingsporten, og plassere dem ved en hvit påle. Så må de ut å hente en ny flokk på 10 sau, på den andre siden av banen. Når denne flokken er kommet inn forbi inndrivingsporten, må man samle sammen begge flokkene, og kjøre de gjennom drivingen. Så kommer de til sorteringsringen, og må sortere ut fem sauer, som er merket med røde bånd rundt halsen. Tilslutt skal disse fem sauene inn i kveet, og man har 30 minutter på å fullføre alle momentene.

Første ut på søndagen er Karin med hunden Frö. Det var vanskelige forhold, og de gikk dessverre ut på tid under sorteringen av sauen. Så var det Sander og Bes, som gikk et greit løp og fullførte hele banen. Neste ut var Arvid og Ylva, som dessverre ble disket ved kveet. Så var det Arvid igjen med hunden Mac, var nok litt trøbbel på utgangene, men de fikk sortert og sauen inn i kveet før tiden gikk ut. Siste ut var lagkapteinen Jo Agnar med hunden Kniva, som gikk et veldig flott løp som resultert i sølvplassen!