For å kvalifisere seg til landslaget i gjeterhund i Norge må man gjennom en rekke prøver. De 50 beste i Norgesserien, de 3 beste i Nord-Norgesserien og de 50 beste i NM får poeng til landslaget. For å komme på laget de siste årene har man måttet ha poeng fra både seriene og NM.

Det er hund og fører sammen som blir tatt ut, og hver fører kan stille med inntil to hunder på de internasjonale prøvene. De 8 første på lista er kvalifisert for deltagelse i Continental Sheepdog Championship (EM), mens det er 9 stykker som kan delta i Nordisk Mesterskap.

I 2018 arrangeres Nodisk Mesterskap sør i Finland 11.-12. august og EM arrangeres sør i Tsjekkia 23.-26. august. Norge er også representert i EM med unge førere (Young Handler).

Nedenfor finner du oversikt over landslaget for 2018. De er rangert fra 1. til 9. plass med reserve hunder. Vi har også tatt med deltakeren som representerer Norge for unge førere i EM.

Forklaring til stamtavlene: Meritter er merket i grønt.
N.Nat = NM
ContCh = EM
WorldCh= VM
Nordic = Nordisk
IntSu = International Supreme (Wales, Irland, England og Skotland konkurrerer mot hverandre)
W.Nat, S.Nat, I.Nat, E.Nat = Wales National, Scottish National, Irish National, English National
GP = Godkjent prøve/Bruksprov
Registreringsnr, Navn på hund og eier står listet opp i hver kolonne.


1. Torbjørn Jaran Knive og Gin


Jaran og Gin på VM i Nederland (foto: Vidar Tangeland)

Født: 08.10.2013
Oppdretter: Vidar Tangeland

Gin blir 5 år i år, og er allerede en hund å regne med. Gin var første norske hunden som har vunnet VM og vi håper selvfølgelig at hun ikke blir den siste. Gin vant NM i 2017 og vant Norgesserien 2017. Det er ganske imponerende å ha vunnet nesten alt det går ann å vinne i 2017. Gin kom også på 3. plass i EM. Gin er etter Akersborg Maico, som er Jaran sitt eget oppdrett og Floss til Vidar Tangeland. Akersborg Maico er en av de mest brukte hannhundene i Norge de siste årene, og stammer opprinnelig fra Walisiske linjer. Maico sine linjer går tilbake til den kjente Glyn Jones sine hunder, som var en respektert og annerkjent mann i Wales innenfor avl på Border Collie. Floss kommer også fra Wales og Kevin Evans. Gin har hatt to kull, ene kullet er etter Jaran sin egen Akersborg Don og andre kullet er etter Allistair Lyttle sin Scott. Flere av avkommene fra første kullet har allerede vist seg på gjeterhundprøve og har bruksprov. Vi vil nok se flere av disse fremmover. Hjemme på gården i Eiker Buskerud, er Gin med å passer på 1200 sau i sommer på beite. Her jobber hun noe med tilsyn, men det er først i august at den virkelige jobben starter med å sanke. Hun er en utholdende hund som passer godt i tett arbeid med sau så godt som avstansarbeid med styring.


Gin er halvsøster til 3 andre hunder på landslaget, og Mirk er helbror til Kevin Evan's Spot som man finner igjen i stamtavlen til flere hunder på laget.


2. Torbjørn Jaran Knive og Bea


Jaran og Bea på Nordisk 2015. (foto: Cathinka Kjelstrup)

Født: 20.02.2011
Oppdretter: Jan Briskeby

Jaran og Bea har vært på landslaget i flere år nå. Bea er er nå en dreven hund, og startet sin karriere med å vinne Norgesserien i en alder av 1 år og 9 måneder. Hun har etter dette vært i finalen i både EM,VM og i Nordisk. Den beste plasseringen til Jaran og Bea var finalen i VM i 2014, der de til slutt havnet på en imponerende 4. plass. I sesongen 2017 deltok hun igjen i VM, men det var halvsøsteren hennes Gin som gjorde det bedre. Bea kom på 2. plass i NM og 7. plass i Norgesserien, som gjorde at de kvalifiserte seg som nr. 2 på landslaget i 2018. Bea er avkom etter Akersborg Maico og Jan Briskeby sin Arja, som også er godt meritterte hunder. Bea har 10 avkom, og både Akersborg Siri (Berry) og Akersborg Don viser seg godt på større prøver.Bea jobber sammen med Gin for å holde styr på 1200 sau som nå er på utmarksbeite på gården. Disse går i Finnemarka og de må holdes tilsyn med. Bea er som Gin mest glad for å jobbe i sankingen, og liker godt å jobbe i skogen for å finne sau. Bea har en enorm arbeidslyst og vilje. Hun jobber like godt hele dagen i skogen på leting etter sau. Hun er en kjapp hund og er den beste hunden når villsauene skal hjem fra skogsbeite.


Bea har Jo Agnar Hansen Tika som bestemor, som flere år representerte Norge på internationale konkurranser. Det samme gjorde både Lyn, Maico og Arja.


3. Jan Briskeby og Akersborg Torres


Jan og Torres på Nordisk 2015 (foto: Cathinka Kjelstrup)

Født: 12.04.2010
Oppdretter: Torbjørn Jaran Knive

Jan og Torres er på landslaget for andre gang. Torres var også tidlig med på prøver og kom på 3.plass i Nordisk unghundmesterskap i 2012. Torres sin beste plassering internationalt er 7. plass i Nordisk 2015. Torres fikk en 3.plass i NM og en 11.plass i Norgesserien, som gjorde at de kvalifiserte seg til landslaget i 2018. Torres er en dreven hund i mesterskap og er i år 8 år gammel. Torres er også etter Jaran Knive's Akersborg Maico og Meg som også Jaran eide når torres sitt kull kom. Akersborg Rex til Jan Myklebust som også har vært på landslaget tidligere er helbror til Torres. Torres har ingen avkom. Torres jobber til daglig med sau hjemme på gården på Hadeland i Oppland, og nå er det ca. 1000 sau med stort og smått som må ha tilsyn. Torres er en utholdene hund og går godt i sanking i skogsterreng.


Torres har også Booby Dalziel sin Joe som bestefar, og Joe finner man i flere suksessfulle hunder sin stamtavle.


4. Jan Egil Orthe og Ti


Ti og Jan Egil på Norgesseriefinalen i Ørsta 2016 (foto: Cathinka Kjelstrup)

Født: 26.05.2013
Oppdretter: Jan Egil Orthe

Det er andre gangen Ti kvalifiserer seg til landslaget. Ti vant sitt første mesterskap i 2015 når hun vant Norsk Unghundmesterskap. Hun kom på 4. plass året før. Hun var med til VM i fjor, men hadde desverre litt stang ut. Ti kom på 8. plass på NM i 2017 og på 5. plass i Norgesserien, som gjorde at de kvalifiserte seg til landslaget i år. Ti er 5 år gammel og vi ser nok enda mer til henne fremover. Hun var med på teamet som representerte Norge i VM i fjor. Ti er etter Jan Egil sin egen Spot og Peg. Spot er Kevin Evans sin kjente hund, og han er helbror til Mirk som er bestefar til Jaran Knive sin Gin. Peg har Dun til Tim Flood bak seg som er etter den kjente hannhunden Pip til Tim Flood. Vi finner også Roy til J.J. Templeton sin oldefar, og han har en andreplass fra International Supreme. Ti har et kull som er etter Arne Christoffer Sand sin Junior. Ti jobber hjemme på gården i Vest-Ader med 130 vinterfora sau. Ti liker nok best å sanke sauene hjem om høsten og da samarbeider hund med Spot til Jan Egil om å få hjem 2500 sau i fellesbeitet.


Ti har Spot som bestefar og Jan Egil sin egen Peg som mor.


5. Randi Vesterøy Alvseike og Nesbakken's Keyla


Randi og Keyla i jobb med sau og lam. (foto: Randi Vesterøy Alvseike)

Født: 22.05.2014
Oppdretter: Linn Kristin Flaten

Det er første gang Keyla kvalifiserer seg til landslaget. Keyla er bare 4 år gammel og har allerede deltatt i to NM og gjort det godt i begge. I 2017 kom Randi og Keyla på 11. plass i NM og 3. plass i Norgesserien. Keyla har deltatt på Europeisk unghundmesterskap og Norsk Unghundmesterskap tidligere, og har de siste årene gjort det godt i Norgesserien og NM. Keyla er etter Jaran Knive's Akersborg Pyro, som igjen er etter Jaran Knive's Akersborg Maico. På morssiden har hun Aled Owen's Roy som bestefar. Roy vant VM i 2008 og er en veldig kjent avlshund fra Wales. Keyla har selv 8 avkom etter Allistair Lyttle sin Scott. Scott har vunnet Irske National og gjort det godt i International Supreme. Keyla jobber til daglig hjemme på gården i Løten, Hedmark, med 40 vinterfora sau. Det var opprinnelig 200, men på grunn av sterkt rovdyrpress i Hedmark måtte de redusere flokken betydelig. Før gikk de på utmarksbeite, men nå beiter sauene kun hjemme. Keyla er mest fornøyd når hun er på sankeoppdrag på Hardangervidda, og jobber i flere timer med mye sau.


Keyla har både Akersborg Maico og Roy som besteforeldre.


6. Linn Kristin Flaten og Nesbakken's Billie Jean


Linn Kristin og Billie Jean på Europeisk Unghundmesterskap i 2017 (foto: Jan Passchier)

Født: 22.05.2014
Oppdretter: Linn Kristin Flaten

Det er første gang Linn Kristin og Jean er på landslaget. Jean er helsøster til Keyla som er på landslaget og også hunden til Young Handler Andrea Flaten Nesbakken's Redneck Crazy. Linn Kristin er oppdretter på alle disse og også oppdretter på Nesbakken's Hillbilly Deluxe. Linn Kristin og Jean kvalifiserte seg til finalen i NM både i 2016 og i 2017. Jean gjorde det best i 2017 og slo til med en 4. plass. Hun kom også på en 10. plass i Norgesserien i 2017. Jean har da også Jaran Knive sin Akersborg Maico som bestefar, og det betyr at Maico har 4 avkom på landslaget og 3 barnebarn. Alle unntatt et av søsknene i kullet mellom Pyro og Ceildh har godkjent bruksprov. Billie Jean har ingen avkom. Jean jobber til daglig med 90 vinterfora sau på inn- og utmarksbeite i Aust-Agder. Beitene er mindre som betyr at de flytter på sauene gjennom sesongen og jobber mye med snyltebehandling og tilsyn. Jean har en utømmelig kilde av arbeidslyst og syns det er mest artig når hun får skille fra dyr som må jobbes med.


Billie Jean har både Roy og Maico som besteforeldre også.


7. Karin Mattsson og Trim


Karin og Trim på VM i 2017 (foto: Vidar Tangeland)

Født: 03.05.2009
Oppdretter: Martha Morgan, Wales

Trim og Karin er en rutinert ekvipasje på landslaget. Trim var første gang på landslaget som 3-åring, og har siden representert Norge årlig. Trim har sitt beste resultat med 5.plass i VM i Nederland i 2017. Trim og Karin har gjort det godt i EM flere ganger, og kom på 3. plass i 2013, og Både i 2016 og 2017 kom de på andre plass. Trim og Karin kvalifiserte seg også til semi-finalen i VM i 2014, og vant også NM i 2012 og 2015. Trim er fra Martha Morgan i Wales, som har avlet flere gode hunder til både gjeterhundprøver og arbeid. Trim kom på 9.plass på NM i 2017 og 6.plass i Norgesserien. Trim er også linjeavlet på Rhosfa Jill. Jill har påvirket 1% av alle avkom født i ISDS, som betyr at linjene her blir brukt videre i avl den dag i dag. Jill er også mor til Richard Millichap sin Ben som kom på 5. plass på VM i 2002. Trim har ingen avkom. Trim jobber til daglig i driften hjemme på gården til Karin og Jo Agnar Hansen i Alvdal, Hedmark. Her holder hun tilsyn på over 1200 sau nå i sommer. Sauene går i beite på fjellet, så det blir flere turer opp med hundene for å holde tilsyn på sauen.


Ben som er bestefar er etter Rhosfa Jill og Cip er etter samme Ben som er bestefar.


8. Jan Egil Orthe og Spot


Jan Egil og Spot i Norgesseriefinalen i Ørsta 2016.(foto: Cathinka Kjelstrup)

Født: 02.09.2011
Oppdretter: Jan Egil Orthe

Det er første gang Spot er på landslaget. Spot har vært rett utenfor å kvalifisere seg tidligere og har vært i Norgesserie finalen flere dager. Spot kvalifiserte seg til landslaget med en 5. plass i NM 2017 og en 18. plass i Norgesserien. Spot blir 7 år gammel i år, som gjør at han begynner å bli en rutinert hund. Spot er etter Kevin Evans Spot, som både har gjort det bra i VM og i International Supreme. Broren til Spot, Mirk har også hatt gode resultater i begge deler. På morssiden har Spot Aled Owen's Roy, som vi også finner igjen bak Linn Kristin sin Billie Jean og Randi sin Keyla. Spot er halv bror til både Tysswg Kate til Jo Agnar Hansen og Penllwyn Sweep til Torkjel Solbakken, som begge har vært på landslaget tidligere. Spot har 68 avkom. Den mest kjente er nok Ti, som Jan Egil eier selv, men flere av avkommene deltok på Norsk Nursery i 2016, og går Norgesserien i dag. Mange av avkommene er forholdsvis unge ennå, så vi vil nok se flere av de fremover. Spot jobber sammen med Ti hjemme på gården i Vest-Agder for å ha kontroll på de 130 vinterfora søyene de har. Han er også med å hjelper til på fellesbeite i heia med 2500 sauer som skal hjem om høsten.


I stamtavlen til Spot ser vi også at bestefar Jaff var en godt merritert hund.


9. Finn Engan og Krokangårdens Marco


FInn og Marco på Nordisk Mesterskap i 2015.(foto: Cathinka Kjelstrup)

Født: 07.04.2012
Oppdretter: Ragnhild og Finn Engan

Finn og Marco har vært på landslaget tidligere, og representerte Norge på Nordisk i 2015. Marco gjorde det godt som unghund og fikk en 5.plass i unghundmesterskapet i 2014 og kom på 2.plass i Nordisk Nursery. Marco vant Nord-Norgesserien i 2014 og har gode resultater herifra. I 2017 vant Marco også Nord-Norgesserien og kom på en 17.plass i kvalifiseringen i NM, det gjorde at de kvalifiserte seg til landslaget i 2018. Maico er også etter Jaran Knive sin Akersborg Maico. På morssiden har Marco Karin Söderberg sin Ekens Lotus, som har vunnet EM og hatt gode plasseringer i både Svensk Mesterskap og Nordisk. Marco har 26 avkom. Marco jobber på gården hjemme i Innhavet, Nordland, med ca 1200 sau nå med stort og smått. De sanker i fjellet, så det er tøffe og bratte forhold å jobbe med, hvor Marco får utfordringer hele tiden.


Marco har som flere hunder på landslaget Maico som far.


Reserve 1 - Petter Andersen og Dreamwork Lapp (Sam)


Sam og Petter kom på 6. plass på Europeisk Unghundmesterskap i Nederland i 2015. (foto: Cathinka Kjelstrup)

Født: 12.07.2013
Oppdretter: Lukas Vanourek, Irland

Petter og Lapp, eller Sam som han heter til daglig, har ikke vært på landslaget tidligere, men var nærme i fjor og er 1. reserve i år. Sam har representert Østfold 3 ganger i NM og har hvert år avansert. I 2017 kom Sam og Petter på en 10.plass i finalen i NM. I Norgesserien har de vært i finalen både i 2016 og 2017, og siste året kom de på en 21.plass. Sam ble hentet fra Irland som valp, og er etter Toddy Lambe sin Sam, som har gjort det godt på Irske National. Bakover i linjene til Sam finner man Nederlandske, Irske og Skotske linjer. Sam har 6 avkom etter Yolo til Jane Kristiansen. Noen av disse avkommene har allerede deltatt i Norgesserien og deltatt i Norsk Nursery. De er ennå unge og vi ser nok noen av disse fremover. Sam jobber hjemme på gården i Østfold med ca. 160 søyer og lam i sommer. Her går sauene på innmarksbeite og inngjerdet skog på grunn av rovdyr, så det blir flytting av sau til beiter og snyltebehandling. Hundene er da aktivt med i arbeidet. Sam er for øyeblikket hovedhunden i arbeidet, så han får ofte de tøffeste oppgavene som unghundene ikke klarer.


Stammen til Sam går tilbake til Irske linjer på farssiden og Nederlandske og Skotske på morssiden.


Reserve 2 - Jo Agnar Hansen og Tysswg Kate


Jo Agnar og Kate kom på en 15. plass på VM i gjeterhund 2017 (foto: Vidar Tangeland)

Født: 25.04.2009
Oppdretter: Jeff Hudd, Wales

Jo Agnar og Kate har representert Norge internationalt flere ganger. Kate vant Nordisk i 2015, og i fjor kom hun på 15. plass i VM hvor over 250 hunder er med. Kate er en rutinert hund og er 9 år i år. Kate kom på 12. plass i NM i 2017 og en 20. plass i Norgesserien. Dette gjorde at de er 2. reserve til landslaget i år. Kate er også etter Kevin Evans Spot, som også Jan Egil Orthe sin Spot er etter. På morssiden går linjene tilbake til International Supreme Craig til J.R. Thomas og Bobby Dalziel sin Wisp, som vi finner bakover i flere hunder i Norge i dag. Kate har 21 avkom selv. Kate er også med i det daglige arbeidet på gården og har vel 1200 søyer og lam og passe på nå i sommer. Disse beiter i fjellet og hundene er til veldig god hjelp i både sanking og tilsyn. Kate liker best å jobbe inne i fjøset med veiing og håndtering av sau. 


I stamtavlen til Kate ser vi at også hun er etter Spot, og at bestefar Jaff også var godt merritert.


Young Handler 1 - Andrea Flaten og Nesbakken's Redneck Crazy


Andrea og Red vant EM for Young Handler i 2017. (foto: Vidar Tangeland)

Født: 22.05.2014
Oppdretter: Linn Kristin Flaten

Det er andre gangen Andrea og Redneck Crazy, eller Red som han blir kalt til daglig, representerer Norge i EM. Andrea og Red deltok som Young Handler når EM gikk i Norge i 2017, og her vant de finalen. Andrea er 19 år gammel, og man må være under 21 år for å delta på Young Handler. Red er en erfaren hund til å være 4 år. Han gikk også Norsk Unghundmesterskap i 2016, og fikk en 12. plass ene dagen her. I fjor representerte Andrea og Red Aust-Agder i NM i bruk av gjeterhund. De unge førerne samler poeng til uttaket gjennom NM og Norgesserien på lik linje som de voksne i uttaker. Om de ikke har poeng fra NM så er det plassering i Norgesserien som teller. Andrea og Red deltok i både Norgesserien og NM i 2017, som kvalifiserte de til laget. Andrea er 18år og går på skole ved siden av å hjelpe til hjemme på gården. Gården i Aust-Agder drives av mor og far; Linn Kristin og Helge Flaten, og Andrea hjelper flittig til. Red er med på de meste oppgavene på gården, og han er en utholdene hund som jobber godt sammen med de andre hundene.


Red er helbror til Nesbakken's Keyla og Nesbakken's Billie Jean.


Young Handler 2 - Andrea Flaten og Nesbakken's Hillbilly Deluxe


Nesbakken's Hillbilly Deluxe i arbeid

Født: 14.11.2010
Oppdretter: Linn Kristin Flaten

Andrea er stiller for første gang med Nesbakken's Hillbilly Deluxe (Billy) som Young Handler. Andrea gikk Norgesserien med Billy i fjor og er dermed kvalifisert via dette. Tidligere var det Linn Kristin, moren til Andrea som gikk med Billy. Billy har tidligere gjort det godt i NM, og i 2015 kom han på 9.plass i kvalifiseringen. Billy er en rutinert hund, og Andrea og Billy kom på 3.plass i Fylkesmesterskapet i 2017. Det er Linn Kristin som er oppdretter for Billy, og når man ser bakover i linjene finner man på morssiden Kid til Kristian Kleppe, som gjorde det godt i NM flere år, og vi finner Lorden til Gisle Svandal som ble brukt mye i avl på 90 tallet. Ted til Oddbjørn Kaasa som er en av de mest brukte hannhundene i Norge finner man 4 ganger når man ser 5 ledd bakover. På Farssiden finner vi Skotske linjer, med Bobby Dalziels Wisp og Stuart Davidsons Hope og Chief. Alle disse hundene er også brukt mye i avl i Storbritannia. Billy er med i arbeidet på gården på lik linje som Red. De flytter gjerne sau fra beitene og hjelper til når de skal sankes inn.


På farssiden går linjene tilbake til skotland og på morssiden er det mange norske kjente hunder.