Landslaget i bruk av gjeterhund tas ut gjennom kvalifisering i Norgesserien, Nord-Norgesserien og Norgesmesterskap i bruk av gjeterhund. Landslaget for 2022 skal representere Norge på Europa Mesterskap i Frankrike (EM) og Nordisk Mesterskap i Sverige

For å kvalifisere seg til landslaget i gjeterhund i Norge må man gjennom en rekke prøver. De 50 beste i Norgesserien, de 3 beste i Nord-Norgesserien og de 50 beste i Norgesmesterskap får poeng til landslaget. For å komme på laget de siste årene har man måttet ha poeng fra både seriene og Norgesmesterskap.

Det er hund og fører sammen som blir tatt ut, og hver fører kan stille med inntil to hunder på de internasjonale prøvene. De 8 første på lista er kvalifisert for deltagelse i Continental Sheepdog Championship (Europamesterskap), mens det er 12 stykker som kan delta i Nordisk Mesterskap.

I 2022 arrangeres Nordisk Mesterskap i Sverige 5.-7. august og Europamesterskap arrangeres i Frankrike 25-28. august. Norge er også representert i Europamesterskap med unge førere (Young Handler). 


Oversikt over landslaget for 2022

Torbjørn Jaran Knive | NO41896/15 Akersborg Siri (Bery)

Født: 25.03.2015
Oppdretter: Torbjørn Jaran Knive
Deltar på: Continental Sheepdog Championship, Nordisk Mesterskap

Akersborg Siri, også kjent som Bery, har vært på landslaget flere ganger før. I 2021 vant Jaran og Bery både Norgesmesterskap i bruk av gjeterhund (NM) og Norgesserien sammenlagt, noe som også hennes mor, Bea, har gjort tidligere. Jaran er oppdretter av Bery, hvor mor er Bea og Serge van der Zweep sin Gary er far. Bery har fulgt i moren sine fotspor, og imponerte allerede i ung alder. I 2016 i en alder av bare et og et halvt år, tok hun tredjeplass under NM. Samme året vant hun Norges unghundmesterskap (Norsk Nursery), og vant samme konkurransen igjen året etter i 2017. Hun gikk Europamesterskap for unghunder (European Nursery Championship) i en alder av bare 11 måneder og kvalifiserte seg til finale der. Ved å gjøre det så bra i 2016, kvalifiserte hun seg til landslaget for første gang, bare litt over to år gammel. Moren til Bery, Bea har vært på det Norske landslaget sammen med Jaran fra 2013-2020, og representert Norge i både Nordisk, Europamesterskap og Verdensmesterskap. Faren til Bery, har også gjort det bra, han har blant annet vært Europamester og gjort det bra i Verdensmesterskap. Bery har 6 avkom, hvor flere har vist seg som gode gjeterhunder.

Stamtavlen til Akersborg Siri, med oppnådde meritter:

Linn Kristin Flaten | NO48864/14 Nesbakken Billie Jean

Født: 22.05.2014
Oppdretter: Linn Kristin Flaten
Deltar på: Continental Sheepdog Championship, Nordisk Mesterskap

Linn Kristin og Billie Jean har vært på landslaget flere ganger tidligere. I 2021 kvalifiserte de seg til finalen i Norgesmesterskapet, og kom på 9 plass. I Norgesserien 2021 tok de 3. plass sammenlagt. Billie Jean og Linn Kristin deltok på Nordisk Mesterskap i Danmark i 2021. I 2018 deltok de på Europamesterskap i Tsjekkia og Nordisk Mesterskap i Finland. Billie Jean er helsøster til Keyla til Randi Alvseike som også har vært på landslaget. Billie Jean er Linn Kristin sitt eget oppdrett, og er etter hennes egen Ceildh. Billie Jean har Jaran Knive sin Akersborg Maico som bestefar, som er en av Norges mest brukte avlshund. Bestefar på morsiden er Alled Owen sin Roy, som har vunnet Verdensmesterskap i bruk av gjeterhund. Billie Jean har ingen avkom.

Stamtavlen til Nesbakken Bille Jean, med oppnådde meritter:

Jan Briskeby | NO38608/16 Kaisa

Født: 16.03.2016 
Oppdretter: Jo Agnar Hansen
Deltar på: Nordisk Mesterskap

Kaisa kom på 2 plass i finalen under Norgesmesterskap i bruk av gjeterhund i 2021, og kom til finalen i Norgesserien, hvor de endte på en 26 plass sammenlagt. Kaisa har også vært fylkesmester i Oppland flere ganger. Jan og Kaisa var også på landslaget i 2020. Kaisa er etter Jo Agnar sin Tysswg Kate og Jan sin egen Boss, som er kull bror til Jaran Knive sin Bea. Bea kom på 4 plass i VM 2014, og har vunnet både Norgesmesterskap og Norgesserien tidligere. Kaisa følger i begge sine foreldres fotspor, da både Boss og Kate har vært på landslaget tidligere. Kate til Jo Agnar har gjort det godt både nasjonalt og internasjonalt, i 2015 ble de Nordisk mester og kom på en imponerende 3. plass i europamesterskap samme året. Kate er etter Kevin Even sin Spot, som har gjort det bra. Boss har også gjort det bra nasjonalt og internasjonalt, han har også kvalifisert seg til landslaget for 2022. Hun har hatt to kull.

Stamtavlen til Kaisa, med oppnådde meritter:

Ben De Kerf | S00/368670 Kemi Billy

Født: 10.06.2019
Oppdretter: Kevin Evans
Deltar på: Nordisk Mesterskap

I 2021 kom Ben og Billy til finalen i Norgesmesterskapet, og endte på en 10.plass. De kom også til Norgesseriefinalen samme året og endte på en 11.plass sammenlagt. Ben De Kerf er originalt fra Belgia, og har bodd i Norge i over et år nå. Han startet med gjeterhund når han var rundt 16, og begynte å gå prøver når han var 18. Han vant Belgisk mesterskap I en alder av 21 år. Han flyttet til Wales for å lære mer om gjeterhund, og utvikle seg selv. Ben endte opp I Norge takket være familien Sand, som ga han muligheten til å jobbe på gården deres. Ben fikk Billy som valp, og har trent han opp til den han er i dag. Han var en frempå og keen valp, og var alltid et steg foran Ben og sauen i treningen. Det har ikke alltid vært like lett å trene han, da han har vært så tent på sau. Han er bare to og et halvt år, og har bare gått ti prøver hele sitt liv. Kevin Evens er oppdretter av Billy, faren er Derwen Doug og moren er Karven Dot. Bestefaren på morsiden, Kevin Evens sin Ace har kommet på 2.plass i Verdensmesterskap. Derwen Doug er en mye brukt avlshund i Storbritannia. Bestefar på farssiden Tanhill Glen har flere gode avkom i Storbritannia, som har gjort det veldig godt på større prøver. 

Stamtavlen til Kemi Billy, med oppnådde meritter:

Arvid Årdal | NO59936/17 Djerv’s Ylva        

Født: 31.10.2017
Oppdretter: Rune Landås
Deltar på: Continental Sheepdog Championship, Nordisk Mesterskap

Oppdretter av Ylva er Rune Landås. Rune konkurrerte med Ylva før han solgte henne til Arvid Årdal. Ylva og Rune gjorde det veldig godt i 2019 i både Norgesmesterskap og Norgesserien. Dette resulterte i at Ylva og Rune kvalifiserte seg til landslaget i 2020. Ylva kvalifiserte seg igjen nå til landslaget med Arvid Årdal. Etter Ylva ble solgt til Arvid, har de gjort det godt i både Norgesserien og Norgesmesterskap i bruk av gjeterhund. I 2021, kom Arvid og Ylva på en 27 plass i Norgesmesterskapet, og tok en imponerende andreplass i Norgesserien sammenlagt. Ylva er barnebarn til Arne Christoffer sin Shep, og Rune sin egen Kess på morssiden. Både Shep og Kess har vært på landslaget, og har representert Norge internasjonalt. Far er Glen Nodland sin Groesfaen Sweep som er fra Wales. Sweep er etter Aled Owen Roy, som også finner i stamtavlen til Billy Jean, som er på landslaget i år. Ylva har hatt to kull.

Stamtavlen til Djerv’s Ylva, med oppnådde meritter:

Jo Agnar Hansen | NO38414/18 Akerborg Kniva

Landslagskaptein
Født
: 28.02.2018
Oppdretter: Torbjørn Jaran Knive
Deltar på: Continental Sheepdog Championship, Nordisk Mesterskap

Jo Agnar og Kniva var på landslaget for første gang i fjor. I 2021 kom de på en imponerende fjerde plass i Norgesserien sammenlagt, og 22 plass under Norgesmesterskapet same året. De gjorde det godt i 2019 i både Norsk og Nordisk Nursery, hvor de endte på 3. plass under Norsk Nursery og 4. plass i Nordisk Nursery. I 2020 kom de på en 17.plass sammenlagt i Norgesserien, og i NM kom hun på 12 plass i finalen. Dette gjorde at de kvalifiserte seg til landslaget i 2021. Kniva er etter Jaran Knive sin regjerende verdensmester Gin. Gin har vært på landslaget flere ganger, og representert Norge i internasjonale mesterskap. Gin har også gjort det bra i Norge, hun har vært Norgesmester to ganger, og vunnet Norgesserien to ganger. Faren til Kniva er Allistair Lyttle sin Scott, som blant annet har vunnet Irske mesterskapet. Bestefar på morsiden til Kniva er Jaran Knive sin Akersborg Maico, han er en godt kjent konkurranse og avlshund i Norge. Kniva har fått et kull.

Stamtavlen til Akersborg Kniva, med oppnådde meritter:

Arvid Årdal | S00/342844 Mac    

Født: 12.01.2016
Oppdretter: B, White
Deltar på: Continental Sheepdog Championship, Nordisk Mesterskap

Mac og Arvid kom i 2021 på en syvendeplass sammenlagt i Norgesserien. I Norgesmesterskap for bruk av gjeterhund kom han på delt 16 plass i finalen. Arvid og Mac var på landslaget i 2021 og var med til Nordisk Mesterskap i Danmark hvor de kom på en imponerende 10.plass sammenlagt. Mac er etter Ricky Hutchinson sin Sweep. Sweep tok i 2015 en tredje plass i verdensmesterskapet i bruk av gjeterhund og har vunnet Engelsk National og har kommet på andre plass i Internasjonal Supreme. Sweep har også flere ganger vunnet Engelsk National Brace. Sweep har flere avkom som har gjort det godt i International Supreme Championship i Storbritannia. Mac har 80 registrerte avkom, disse er fortsatt unge og det blir spennende å følge med på utviklingen av disse.

Stamtavlen til Mac, med oppnådde meritter:

Sander Hindenes | NO49379/19 Træet's Bes

Født: 26.03.2019
Oppdretter: Sander Hindenes 
Deltar på: Continental Sheepdog Championship, Nordisk Mesterskap

Sander og Bes gjorde det veldig bra i Norge i 2021. Under Norsk Nursery Finalen, kom de på 13.plass. Og de kom på en imponerende 6.plass i Norgesmesterskapet, og en 23.plass i Norgesserien sammenlagt samme året. Bes følger i sin mors fotspor, og imponerer i tidlig alder. Bes er Sander sitt eget oppdrett, moren er Træet’s Geal og far er Roy. Bes har også Jo Agnar Hansen sin Tika i stamtavlen sin, som har gjort det bra både nasjonalt og internasjonalt. Sander har vært på landslaget i mange år, men med moren til Bes, Geal. Sander og Geal har vært på landslaget hele fem ganger. Bes er ganske ung, så vi kommer nok til å se mer av henne og Sander fremover i årene som kommer. Bes har 7 avkom.

Stamtavlen til Træet’s Bes, med oppnådde meritter:

Karin Mattsson | V1294/2017 Fyhrs Frø

Født: 30.03.2017
Oppdretter: Alex Fyhr
Deltar på: Continental Sheepdog Championship, Nordisk Mesterskap

Fyrhs Frö debuterer på landslaget i 2020. Frö hadde et veldig fint år i 2020 da hun tok en imponerende 2. plass sammenlagt i Norgesserien, samt en 11. plass i Norgesmesterskapet. Dette gjorde at de er kvalifisert til landslaget for 2021. I 2021 var hun med til Nordisk Mesterskap i Danmark og kom på en 11.plass sammenlagt. I Norge samme året tok de 12 plass sammenlagt i Norgesserien og en 18 plass i Norgesmesterskapet.  Frö er etter Kristin Bergan sin Kili og Alex Fyhr sin Lass. Lass har tatt en 14.plass i Svenske mesterskapet i 2017. Bestefar på far siden, er Boss til Jan Briskeby som har representert Norge internasjonalt ved flere anledninger, Boss er også på årets landslag. Boss er etter Akersborg Maico og er kullbror til Jaran Knive sin Bea, som er mor til Akersborg Siri. Frø har ingen avkom. 

Stamtavlen til Fyhr’s Frö, med oppnådde meritter:

Torbjørn Jaran Knive | NO55403/13 Gin

Født: 08.10.2013
Oppdretter: Vidar Tangeland
Deltar på: Continental Sheepdog Championship, Nordisk Mesterskap

Gin er den første norske hunden som har vunnet Verdensmesterskapet i bruk av gjeterhund, og er fremdeles regjerende mester siden 2017. I 2021 tok Jaran og Gin en 9 plass i Norgesserien sammenlagt og 29.plass i Norgesmesterskap i bruk av gjeterhund. I 2020 vant Gin både Norgesmesterskap og Norgesserien sammenlagt. Gin er etter Akersborg Maico, som er Jaran sitt oppdrett, og Vidar Tangeland sin Floss. Akersborg Maico er en av de mest brukte hannhundene i Norge, og stammer opprinnelig fra Walisiske linjer. Maico sine linjer går tilbake til den kjente Glyn Jones sine hunder, som var en respektert og anerkjent mann i Wales innenfor avl på Border Collie. Floss kommer også fra Wales og Kevin Evans. Gin har hatt to kull, det ene kullet er med Jaran sin Akersborg Don og det andre kullet er med Allistair Lyttle sin Scott. Flere av avkommene i begge kullene har vist seg i Norgesserien og vi vil nok se flere av disse fremover. Blant avkommene finner vi Kniva til Jo Agnar Hansen som også er på landslaget i år. 

Stamtavlen til Gin, med oppnådde meritter:

Finn Engan | NO37746/16 Krokangårdens Zara    

Født: 29.02.2016
Oppdretter: Finn Engan
Deltar på: Nordisk Mesterskap, 1.reserve for Continental Sheepdog Championship

Det er første gang Zara er på landslaget i 2021, men Finn har vært på landslaget tidligere med moren til Zara, Zenta. Zara vant Nord-Norgesserien i 2021, som gjorde at de kom på landslaget i år. Zara har 8 avkom. Zara er Finn sitt eget oppdrett, mor er Krokangårdens Zenta, og faren er Håkan Wilson sin Burndale Chief. Zenta har gjort det bra sammen med Finn i mange år i Nord-Norgesserien.  Zenta er avkom etter Bobby Dalziel’s Joe som vant International Supreme Championship i 2006, og Zenta har norske stamlinjer på morssiden. 

Stamtavlen til Krokangården’s Zara, med oppnådde meritter:

Jan Briskeby | NO55025/11 Boss    

Født: 20.02.2011
Oppdretter: Jan Briskeby
Deltar på: Nordisk Mesterskap

Jan og Boss har vært på landslaget flere ganger tidligere, og har gjort det bra både nasjonalt og internasjonalt. I 2021 kom han på tredje plass i Norgesmesterskapet i bruk av gjeterhund. Han gjorde det også godt i 2020, hvor han kom på en 5 plass i Norgesmesterskapet. Boss har mange gode forfedre, hvor Jaran Knive sin Akersborg Maico og hans egen Arja er foreldre. Arja er etter Jo Agnar Hansen sin Tika som har vunnet Norgesserien flere ganger, hun har også gjort det veldig bra i utlandet. Maico har vunnet både Norgesmesterskap, Norgesserien, Nordisk og Europamesterskap. Maico stammer tilbake til gode walisiske linjer som Jaran hentet inn til Norge på slutten av 90-tallet. Både Arja og Maico har vært på landslaget flere ganger. Boss har 120 registrerte avkom etter seg, hvor flere har godkjent bruksprov og er gode gjeterhunder. Blant annet er Jan sin Kaisa, som også er på landslaget i år.

Stamtavlen til Boss, med oppnådde meritter:

Sindre Hindenes | NO38301/17 Akersborg Bailye  

Født: 28.02.2017
Oppdretter: Torbjørn Jaran Knive 
Deltar på: 1.reserve for Nordisk Mesterskap, 2.reserve for Continental Sheepdog Championship

Det er første gang Sindre og Bailye er på landslaget i år. I 2021 kom de på 23.plass i Norgesmesterskapet og på 16.plass i Norgesserien sammenlagt. De vant også fylkesmesterskapet sitt i Hordaland samme året. Bailye er etter Jaran Knive sin Akersborg Fibula og Akersborg Don. Fibula har vunnet både Nordisk og Norsk Nursery konkurranse med Jaran Knive, og er etter John Bergerud sin Akersborg Nell og Jaran Knive sin Akersborg Pyro. Akersborg Don er kull bror til Akersborg Siri, som også er på landslaget i år. Bailye har mange gode forfedre, blant annet Jaran sin Bea, Maico og Serge van der Zweep sin Gary.

Stamtavlen til Akersborg Bailye, med oppnådde meritter:

Jane Espevoll Haugen | NO47053/13 Iris  

Født: 24.10.2011
Oppdretter: Egil Schibevåg
Deltar på: 2.reserve for Nordisk Mesterskap

Jane og Iris har vært på landslaget flere ganger og gjorde det godt både nasjonalt og internasjonalt. I 2021 kom de på en 14 plass sammenlagt under Norgesseriefinalen, og en 26 plass under Norgesmesterskapet samme året. I 2020 kom de på 29. plass sammenlagt i Norgesserien og tok en 10. plass i finalen i NM i bruk av gjeterhund. Iris har Jaran Knive sin Akersborg Maico som bestefar, som er brukt mye i Norsk avl av gjeterhunder. Iris har fire kull etter seg. Deriblant Camilla Espevold sin Isa, som kom til finalen i NM 2020.