Young Handler kan delta på Continental Sheepdog Championship hvis de ikke har fylt 21 år første dagen av konkurransen.

Young handler plukkes ut ifra poeng fra Norgesserien og Norgesmesterskap i bruk av gjeterhund året før. Hvis det ikke er noen som kvalifiseres i henhold til dette, vil man høre rundt med fylkene om de har young handler som oppnår alder-kriteriene for young handler. Da vil man også se på de andre konkurranser som arrangeres, Norsk Nursery, Nord-Norgesserien og klasse 3. Kriterier for å kunne stille som young handler er å beherske klasse 3 med deling og singling av merkede dyr. 


Benjamin Birkeland NO45657/19 Kiera    

Født: 09.05.2019
Oppdretter: Inger Johanne Espeland

Benjamin er 17 år gammel og kommer fra Stord. Han kommer fra en familie på fem, og er en av tre gutter. På gården driver de med 70 vinter fôra sau. Benjamin går på landbruksskole i Nedstrand, og bor på internat der. Benjamin var på kurs hos Jane Espevoll Haugen sommeren 2020, men startet ikke treningen på alvor før i november 2020. Benjamin trener mye sammen med Merita Øverbø, som har hentet han og involvert han i gjeterhund miljøet på Haugalandet.

Benjamin kjøpte sin første valp for konfirmasjonspengene sine. Faren setter stor pris på hjelpen den gir med arbeid på gården, og i fjellet på Hardangervidda. Kiera er fra Jæren i Rogaland fra oppdretter Espeland. Kiera er etter Jan Tore Brattebø sin William, som har vært med på både Norgesmesterskap og Norgesserien. Moren er Dreamwork Aoifa, som er søster til Petter Andersen sin Dreamworks Lapp (Sam). Aoifa stammer etter Toddy Lamb sin International Supreme, Champion Craig. 

Benjamin har trent opp Kiera til det nivået de er nå helt selv, men har fått råd og hjelp fra både Jane og Merita. Etter hvert har både Erlend Kvinnesland og Sindre Hindenes vært viktige for hans utvikling og trening. Benjamin og Kiera tok sin første klasse 1 prøve i sommeren 2021, og fikk godkjent klasse 3 prøve i slutten av sommerferien. Det har ikke vært veldig aktivt gjeterhund miljø på Stord tidligere, men i fjor var han med på å starte opp fellestreninger. De er et lite, men ivrig miljø der nå.

Stamtavlen til Kiera, med oppnådde meritter: