NM i bruk av gjeterhund er en storslått konkurranse med 90 hunder fra hele landet, som møtes til kvalifisering og så en stor finale.

Kvalifiseringen går over to dager hvor 8 fra hver dag går videre til en finale. I kvalifiseringen må hundene hente sau på ca 400 meter for så å ta de rundt seg og så drive dem gjennom to porter. Tilslutt skal det deles av to dyr fra fem som ikke har merke, puttes i kve, og så skal en sau med merke singles fra.

Finalen er større og hundene skulle i helgen først hente en flokk ute til høyre, og disse skulle drives inn gjennom en port midt på banen. Der skulle hunden snus for å hente en ny flokk ute til venstre. En finale har mellom 16 og 20 sauer i flokken. Her må hunden arbeide  og vise at den kan flytte på større flokker. Deretter skal flokken drives rundt banen gjennom to porter Tilslutt skal de inn i deleringen og sauene skal sorteres ut slik at 5 med merke blir igjen.

I år var det spennende som alltid å følge kvalifiseringen. Noen nye navn kom opp på finalelisten og det ble spennende helt til det siste.

Beste nykommer i NM ble Petter Andersen fra Østfold med hunden Sam. Det er første gang de konkurrerer i NM og de kom på en 31.plass sammenlagt.

Her er sammenlagt liste over alle

De holdt de 3 beste hemmelig i finalen, så det var spennende å følge med. Her kommer resultatet fra finalen:

16.plass

Dag Owe Løvø med Bror gjennomførte finalen, men gikk ut på tid i sortering. De kom på 7. plass innledende og gjorde en god innsats i finalen. Det er første gang Bror og Dag Owe er i finalen.

15.plass

Det var første gang Svanhild Markhus og Aira var i en dobbelhent finale også. De kom seg rundt banen, hadde litt trøbbel med å finne den andre flokken og gikk desverre ut på tid ved kve. De kom på 4.plass innledende.

14.plass

Torkjel Solbakken og Nicky har vært i finale før, men denne gangen kom de desverre ikke helt i toppen. De fikk hentet første flokken, men de var av linjen. De hadde et bedre andre hent, men gikk desverre ut på tid i sortering. De lå på 3.plass fra kvalifisering og inn mot finalen.

13.plass

Monica Tegler og Izi er drevne nå på finalen, men det lykkes desverre ikke helt i finalen denne gang. De kom på 2.plass i kvalifisering, men hadde litt trøbbel med å hente sauene i finalen. Hun fikk dem samlet og gjennomførte alle momenter, men det holdt ikke.

12.plass

Verona og Randi Vesterøy Alvseike kom tilslutt på en 12.plass i finalen. De kom på 7.plass i kvalifiseringen og i finalen gikk desverre de også ut på tid i de siste momentene. Verona er bare 3 år så vi kommer nok til å se disse i finale også senere.

11.plass

Knut og Baluba begynner å bli erfarne i å gå store prøver. De kom seg godt gjennom første kvalifiseringsrunde og kvalifiserte seg inn med 8.plass i kvalifisering. De avanserte i finalen og kom gjennom banen fint, men gikk desverre ut på tid i sortering.

10.plass

Jan Briskeby og Boss begynner også å bli erfarne med å gå finaler. De kom seg til finalen med en 5.plass i kvalifisering, De hadde desverre ikke helt hellet med seg i finalen hvor det ble litt vanskelig med at flokken splittet seg litt på inndriv og driving. De kom seg gjennom sortering og kve, men det ble desverre ikke nok til å nå helt opp.

9.plass

Jo Agnar Hansen og Sisko er drevne på finaler og er fjorårets NM vinner. De gjorde en veldig god runde ute på banen, men hadde det vanskelig med å sortere. De gikk derfor ut på tid i sorteringen. Sisko og Jo Agnar vant kvalifiseringen inn til finalen.

8.plass

Stein B. Dalland og Mist var nye i finalen. Stein har vært i finale en gang før, og nå andre gangen gjorde han det best. Mist og Stein gjorde en god innsats i finalen og kom seg gjennom alle momenter. De kom på 6.plass i kvalifiseringen og endte med en 8.plass i finalen til slutt.

7.plass

Sander HIndenes og Gael har vært i finale en gang før, og klarte det i år igjen. De kvalifiserte seg på en 4.plass i kvalifiseringen. De hadde litt vanskelig med første utgangen og litt på driving, men kom gjennom alle momenter. De endte tilslutt på en 7.plass.

6.plass

Rune Landås og Scott har aldri sammen vært i finale før. De kvalifiserte seg som beste fører og hund på fredagen. De startet sist i finalen med et godt utgangspunkt. Rune og Scott kjempet hardt for å hevde seg, men mistet desverre for mye poeng på starten på begge hentene. De endte tilslutt på en 6.plass i finalen.

5.plass

Arne Christoffer Sand og Caddy gjorde en god innsatts i finalen, men som Rune mistet han litt for mye på hentene. De ga seg ikke og kom gjennom alle momenter og var tett på toppen. Caddy er ennå en veldig ung hund, så vi kommer nok til å se denne ekvipasjen i finalen senere.

4.plass

Karin Mattsson og Bill har vært i flere finaler før. De gjorde også en jobb for å holde seg i toppen, men mistet desverre litt poeng her og der som gjorde at de ikke nådde helt opp. Bill kvalifiserte seg som nummer to på lørdagen. De endte tilslutt opp på en 4.plass i finalen.

3.plass

Jane Espevoll og Pia er et erfarent team. De hadde litt trøbbel med første utgang, men ellers gikk det ganske fint. De hadde også finalens beste sortering. Jane og Pia kvalifiserte seg inn i finalen med en 6.plass og tilslutt endte de med en solid 3.plass i finalen.

2.plass

Jaran Knive og Bea har vært i flere finaler og har en tredje plass i NM tidligere. De kvalifiserte seg inn i finalen med en 5.plass og i finalen gjorde de en god innsats for å hevde seg. De hadde litt småplukk rundt banen, men vi skjønte at det lå jevnt i toppen. Tilslutt ble det en 2.plass.

1.plass

Karin Mattsson og Trim gikk helt til tops i finalen, med små marginer vant hund finalen for første gang. Karin og Trim kvalifiserte seg på 3.plass, og kjempet hardt gjennom finalen i alle momenter. De kom seg gjennom og fikk fullført, og det var tett i toppen. Karin er andre dame som har vunnet NM i gjeterhund.

Beste unghund

Arne Christoffer Sand og Caddy var beste unghund under 4 år i finalen. Caddy er 3 år.

Eier av beste norskfødte hund

Torbjørn Jaran Knive vant prisen for beste norskfødte hund.

Oppdretter av beste norskfødte hund

Jan Briskeby er oppdretter til Bea som ble beste norskfødte hund.

Fylkeskvoter

Kampen mellom fylkene er alltid veldig spennende og under finner du neste år sine kvoter for NM 2016

Fylkeskvoter 2016

Takk for denne gang, så ses hele gjeterhundnorge igjen neste år i Lier i Buskerud 2016!