Nord-Norgesserien (NNS) består av fylkene Nordland, Troms og Finnmark, hvor de hvert år har samarbeidet om å arrangere fire prøver over to helger. I 2022 søkte de om å arrangere NNS over en helg med tre prøver, noe Gjeterhundrådet ga de innpass for.

Hemnes gjeterhundlag i Nordland søkte om å arrangere denne prøven hos Tom Even Lillemo i Bleikvasslia. Det var 24 påmeldte ekvipasjer. NNS går over tre dager, hvor man likt som Norgesserien får poeng for plasseringen man oppnår per dag. Vinner blir kåret av sammenlagt poeng over alle tre dagene. Det var en spennende konkurranse over tre dager, og tilslutt var det Ivar M. Thoresen og hunden T-Rex som stakk av med seieren sammenlagt.

Tidlig start fredags morgen!

Det var tidlig start fredags morgen, men stemningen var på topp, noe den alltid har vært på NNS-prøver opp gjennom tidene. Det var fin, flat og oversiktlig bane, som har blitt brukt mye til gjeterhundprøver tidligere. Hentet var på ca. 250-270 meter, og sauen var av type Norsk Kvit Sau. Prøven gikk i klasse 3, med både deling og singling med merka dyr. Dette betyr de må velge to u-merkete sauer å dele av i delingen, og skille ut en sau med merke på i singlingen

Roy Aakre sier " Tom Even har noen fantastiske mennesker som kommer å hjelper til med å jobbe i kveet og sette ut sau! Dette er mennesker vi ikke kunne klart oss uten"

Resultatet fra Fredagen, topp 3:
PLASSREG.NR.HUNDFØRER
1NO46925/15Krokangårdens PerryTom Even Lillemo
2NO53361/13 SotaHåkon Skjærvold
3NO31581/17SpotKen Are Olsson

Dugnadsdamer og god mat!

Noe vi alle setter pris på er dugnads hjelpen, og de flotte menneskene som stiller opp gang på gang! Roy Aakre sier med sin flotte nordlandsdialekt "Det var noen bra dugnadsdamer som dukket opp med god mat og hjemmelaga kake, noe vi alle satte umåtelig pris på". Lørdagen kom, og stemningen var fortsatt på topp, da den sosiale biten på prøver er utrolig viktig. De har et utrolig godt miljø oppe i Nord-Norge, med blide folk og alltid god stemning. Utover dagene kom det også tilskuere for å se på Nord-Norge sine beste hunder.

Resultatet fra Lørdagen, topp 3:
PLASSREG.NRHUNDFØRER
1NO36230/17T-RexIvar Magnus Thoresen
2NO32573/19CashEster Nordby
3NO37746/16Krokangårdens ZaraFinn Engan

Grilling og pizza i godt lag.

Det var fint vær hele helgen, noe som alltid hjelper på god stemning. Fredag samlet de seg og grillet ilag etter prøven, og lørdag dro de ut og spiste pizza alle sammen.

Som tidligere sagt har de et prøve år i år, NNS-prøve over en helg med tre dager, fremfor to helger og fire dager med prøver. De fleste syntes dette var en veldig god løsning, og var nok noe som hjalp på stemningen. I Nord-Norge er reiseavstandene mellom fylkene veldig store, og for å slippe så mye reising, og for at flest mulig får deltatt på Nord-Norgesserien, vil det hjelpe å kutte det ned til en helg med prøver.

Ferske deltagere

Det er alltid gøy når nye førere kommer til, og er med på gjeterhund arrangement. Lars Andreas Botn hadde aldri drevet med gjeterhund tidligere, og var med for første gang i fjor på prøve. Da startet han for første gang i klasse 1. Roy Aakre sa "han kom som en rakett i år inn i klasse 3, og gjorde det ganske bra også."

Lars skaffet seg to hannhunder, ene er Rypskogen's Blake, som er etter Roy Aakre sitt oppdrett. Mor her er Rypskogen's Fay, og faren er Krokangårdens Kaiser. Fay er linje avlet etter Jaran Knive sine Akersborg linjer og stammer tilbake til Jaran sin kjente Maico og Hemp. Kaiser er etter Allistair Lyttle sin Scott som har vunnet Irske National. Finn Engan sin Zenta, som er mor til Kaiser, bestemor til Blake. Har vært på landslaget og vært med til VM i gjeterhund. Faren til Zenta er Bobby Dalziel sin kjente Joe, som blant annet har vunnet International Supreme, som er det beste man kan vinne i Storbritannia.

Den andre hunden til Lars er Krokangårdens Ask, den er etter Ragnhild Engan sin Krokangårdens Gaska og Alex Fyhr's Foxridge Blake. Gaska er etter Alexander Strøm sin Glen som har vært på landslaget flere ganger, og representert Norge i VM. Foxridge Blake går tilbake til Derwin Doug og Tanhill Glen som har flere kjente avkom i Storbritannia. Foxridge Blake har gjort det bra på Open prøver med Mosse Magnusson i Scotland. 

Siste dag og flotte premier

Søndagen var de fortsatt heldig med været, og alle var klare for siste innspurt for å samle poeng. De hadde skaffet flotte premiene som er laget av treskjærer Eilif Lillemo.

Resultatet fra Søndagen, topp 3:
PLASSREG.NR.HUNDFØRER
1NO36606/11 Djengis KhanIvar Magnus Thoresen
2NO40938/15MissmeEster Nordby
3NO36230/17T-RexIvar Magnus Thoresen

Vinner av Nord-Norgesserien 2022

Ivar Magnus Thoresen med hunden T-Rex

T-Rex er Ivar sitt eget oppdrett, og har flere gode hunder i stammen sin. Den går tilbake til Bobby Dalziel sin kjente Joe, som er i linjene til Lars Botn sin Blake. Mor siden har også Jaran Knive sin Moel Tess lenger bak, og Torkjell Solbakken sin Cindy og Kjetil Vasstveit sin Rex som alle er landslagshunder og godt kjent fra 90-tallet. På far siden er bestefar og bestemor Kevin Even sin Jimmy og Karin Mattsson sin Lyn. Lyn har vært på det Norske landslaget flere ganger, og er etter Jo Agnar Hansen sin Tika.


Vinner av beste unghund prisen i NNS 2022

Finn Engan med hunden Zelda

Tredje gang Finn vinner vandrepokalen, som han nå har til odel og eie.

Zelda er kull-søster til Lars Botn sin Ask, og har flere søsken blant deltageren i Nord-Norgesserien i år. Mor til Zelda, Gaska var også blant deltagere i NNS. Det blir spennende å se utviklingen til Finn og Zelda fremover.


Topp 6 i Nord-Norgesserien 2022
PLASSFØRERREG.NR.HUND
1Ivar Magnus ThoresenNO36230/17T-Rex
2Ivar Magnus ThoresenNO36606/11Djengis Khan
3Tom Even LillemoNO46925/15Krokangårdens Perry
4Ester Nordby NO40938/15 Missme
5Ken Are OlssonNO31581/17 Spot
6Roy AakreNO40879/18 Rypskogen's Fay

Hele sammenlagt liste for Nord-Norgesserien 2022


Flotte bilder fra Sofie Haraldsen