Nordisk mesterskap går over tre dager, med to innledende runder og en finale siste dagen. Det norske laget er i år en blanding av noen første gangs reisende og noen gamle travere. Nordisk ble avholdt 10.-12. august i Ekernäs i Finland.


De norske fulgte med hele konkurransen (foto: Cathinka Kjelstrup)

De fleste var på plass torsdagen, og alle fikk registrert seg og sett banen arrangementet skulle gå på. Banen virket ikke så stor ved første øyekast, men likevel utfordrende. Det var en kanal som gikk tvers gjennom banen, med en bro i midten sauene skulle over. Det var også en treklynge på venstre siden som gjorde at alle utøverne valgte å sende høyre. På høyre siden kunne hunden velge å krysse kanalen eller gå veldig langt ut for å komme rundt.


Banen til Nordisk Mesterskap i Gjeterhund (foto: Cathinka Kjelstrup)

Kvalifisering

Kvalifiseringen startet tidlig morgen torsdag. De norske deltagerne skulle gå to ganger i kvalifiseringen, ett løp fredag, og ett lørdag. De Norske så på banen og vurderte forholdene. Flere planla å sende ut til høyre og skulle prøve å ha en plan for å sikre at sauene ikke skulle springe ut til siden etter brua midt på banen. Når konkurransen var i gang viste det seg at veldig få hunder hadde problemer med å krysse kanalen eller løpe rundt.


Finn Engan med Krokangården's Marco (foto: SPKY Finland)

Det var Finn Engan som var først av de norske. Sauene hadde tidligere på dagen sprunget litt lettere, og det så ut til at hundene måtte være forsiktige. Det viste seg at Marco skulle bli litt for forsiktig med sauene, og de gikk ut på tid på drivingen. Det fortsatte med de norske i en litt stang-ut-stil. Flere kom gjennom til ok poengsummer, men når vi prøvde å følge med på dømmingen i starten skjønte vi ingenting.


De norske deltagerne var konentrerte... (foto: Cathinka Kjelstrup)

Jaran Knive slo til første dagen med en veldig god runde med Bea. Bea er 7 år nå og en veldig stabil hund. Vi spøkte litt på sidelinjen at Jaran sikkert kunne stå i telefonen samtidig og likevel fullføre med en god sum. Det ser så veldig enkelt ut når de fører sauene pent gjennom banen, og fullfører med et veldig godt stykke arbeid tilslutt.


Jan Briskeby med Akersborg Torres (foto: SPKY Finland)

Første dagen kom Jaran på 1. plass og 6. plass med Bea og Gin. Neste norske var helt nede på en 14. plass, som var Jan Briskeby med Torres. Det var en hel gjeng med Svensker pluss noen Finner som lå foran de norske.


Linn Kristin Flaten med Nesbakkens Billie Jean (foto: SPKY Finland)

Til middagen på kvelden var laget rett og slett klare for kamp. Svenskene mente de kom til å vinne lagkampen, og nordmennene skulle i hvert fall ikke gi seg uten kamp nei! Det ble snakket taktikk, og lagkapteinen Jaran ga noen tips. De norske hadde vært litt for passive i løpene sine og dermed ikke fått helt flyt på sauene. Dette skulle endres til dag 2. Deltagerne kikket også på video fra løpene tidligere på dagen og prøvde å analysere hva dommeren ønsket i nærarbeidet (Deling, kve og singling). De fikk litt hjelp fra en tidligere lagkamerat Jo Agnar Hansen, som satt hjemme og studerte videoene. Det så ut som dommer ønsket at deltageren sto mest mulig i ro i delingen og lot hunden jobbe.


De norske klare tidlig på morgenen dag 2. (foto: Cathinka Kjelstrup)

Dag to var de norske deltagerne oppe tidlig for å kikke på banen før konkurransen, og noen hadde til og med kjøpt red bull på veien. Nå skulle det kjempes for laget ja! Med en dårlig sum fra dag 1 var det Finn Engan som skulle ut igjen først av de norske. Vi så med en gang at taktikken var klar, her skulle det jobbes mer. Finn kom gjennom til en runde på 93 av 110 poeng dag 2 og de norske jublet. Ikke lenge etter startet også Randi Vesterøy Alvseike, og jaggu hadde vi andre summen over 90 poeng denne dagen. De norske var helt klart klare for å ikke gi seg uten en kamp. Så kom flere av de norske etter hvert og den norske leiren jublet for hver deltager som var gjennom.


Randi Vesterøy Alvseike med Nesbakkens Keyla (foto: SPKY Finland)

Kampen mellom det norske og svenske laget var til å ta og føle på. Vi hadde ingen av de norske deltagerne under 90 poeng! Når Jaran da skulle gå på slutten av dagen fikk han streng beskjed av de norske at han heller ikke kunne gjøre det dårlig. Så nå måtte han slå til for det norske laget. Lag konkurransen avgjøres etter kvalifiseringen, og beste laget får flere plasser til laget.


Jaran Knive og Bea (foto: SPKY Finland)

Når Jaran hadde gått sitt siste løp med Bea på lørdagen så var vi raske med å regne ut hvordan lagkonkurransen gikk. Vi hoppet til i jubel når vi skjønte at Norge hadde tatt gull i lag, og landslagsbildet ble også derfor i god viking-stil. Vi hadde nå også 7 hunder av 9 i finalen, og alle var klare for å kjøre løpet helt ut.


Laget som tok gull f.v. Jan Egil Orthe, Linn Kristin Flaten, Finn Engan, Karin Mattsson, Jan Briskeby, Jaran Knive, Randi Vesterøy Alvseike. (foto: Cathinka Kjelstrup)

Finalen

I finalen skal hundene hente to flokker med 10 sauer, en først ute til venstre, hente disse inn, for så og sendes på nytt bakover til andre flokken ute til høyre. Ute på høyre siden måtte hundene krysse en veldig dyp kanal, som flere var litt bekymret for. Ville hundene hoppe tro? Det skulle vise seg at alle de norske hundene gikk på oppgaven uten frykt. Noen måtte ha noen kommandoer, men de fleste hoppet over uten problemer. I finalen ble ingen poeng gitt ut, som vi syns var litt kjedelig, men argumentet var at alle skulle få en lik sjanse uten å få en fordel av å kunne analysere resultatene fra tidligere løp. Vi prøvde følge med på løpene for å se hvilke som var i toppen og ikke, men det var ikke lett.


Karin Mattsson med Trim (foto: SPKY Finland)

Karin Mattsson og Trim gikk først av de norske, men det virket tungt for Trim rundt banen og de gikk ut på tid i sorteringen. De norske prøvde også denne dagen og følge med på hva som fungerte og hva som var vanskelig på banen. Det ble diskutert øvelser og tenkt gjennom hva de neste deltagerne skulle gjøre for å komme gjennom.


Jan Egil Orthe med Ti (foto: SPKY Finland)

Jan Egil Orthe hadde to hunder i finalen, Spot og Ti, som gjorde to solide løp. Disse lå nok lenge nok i ledelsen poengmessig tidlig. Det er første gang Jan Egil er på nordisk, og det er godt kjempet å komme seg til finalen. Jan Briskeby og Torres har vært i finalen i Nordisk tidligere, og målet var å tangere 7. plassen fra forrige gang. Torres gjorde en god innsats i finalen, og det så til at Red Bull var et godt triks for Jan. Det er første gang Linn Kristin Flaten er med i Nordisk Mesterskap, og er på landslaget. De kjempet seg gjennom finalen, men hadde dessverre noen feil, og Billie Jean hørte ikke så godt på drivingen.


Jan Egil Orthe og Spot (foto: SPKY Finland)

Jaran Knive var i en klasse for seg når han gikk med Bea. Bea viser at hun er en erfaren hund, og at hun er absolutt til å regne med i større mesterskap. Dette viste seg også å holde helt til toppen denne gangen. Jaran gjorde også et veldig godt løp med Gin, men kjempet til det siste med en sau som var vrang i nærarbeidet. Dette gjorde at de mistet litt poeng på slutten, men likevel kom de gjennom godt.


Jaran Knive og Gin (foto: SPKY Finland)

Resultat finalen:

 1. Jaran Knive med Bea (Norge)
 2. Karin Söderberg med Vallhunden Bee (Sverige)
 3. Jan Briskeby med Akersborg Torres (Norge)
 4. Jaran Knive med Gin (Norge)
 5. Anja Holgersson med Random Sod (Sverige)
 6. Jan Egil Orthe med Ti (Norge)
 7. Jan Egil Orthe med Spot (Norge)
 8. Anja Lehtiö med Kemi Rhys (Finland)
 9. Nils Pettersson med TioNioSju Boogi (Sverige)
 10. Viktoria Fornander med Valldrevets Baronen (Sverige)
 11. Anja Lehtiö med Coel (Finland)
 12. Anders Vikström med Bjurvallarens Wasp (Sverige)
 13. Minna Eronen med Helli (Finland)
 14. Mariette Östberg med My Nr One Ezzi (Sverige)
 15. Linn Kristin Flaten med Nesbakkens Billie Jean (Norge)
 16. Karin Mattsson med Trim(Norge)


Pallen på Nordisk (foto: Cathinka Kjelstrup)


Top 16 i finalen (foto: Cathinka Kjelstrup)

Hjemme fulgte mange også med på LIVE sendingene som gikk på facebook gruppen «NSG gjeterhund». Det var mellom 500-800 som kikket på hver video for hver dag. I finalen var det flere som fulgte med, og de finske hadde ordnet med flott LIVE filming av hele finalen. Vi prøvde å kommentere litt underveis, og flere stilte spørsmål og var aktivt med. Videoen fra premieutdelingen var det enda flere som kikket på, og over 1,200 har nå kikket på denne. Det viser seg å være veldig populært med oppdatering fra arrangementene og alle heier selvfølgelig på de norske. Deltagerne syns også det er mer hyggelig når så mange hjemme heier også.


Norske landslaget for gjeterhund 2018 (foto: Cathinka Kjelstrup)

Neste gang skal vi til Tsjekkia og EM i gjeterhund. Vi sender også da live og oppdaterer fra arrangementet. EM skal gå siste helgen i august: 23.-26. august. Så følg med.

Se videoer og flere bilder fra helgen inne på gruppen «NSG gjeterhund» på Facebook.